Gastro

Predlog za ručak: Dva specijaliteta sa ćuretinom koja se lako pripremaju (recept)

Predlog za ručak: Dva specijaliteta sa ćuretinom koja se lako pripremaju (recept)

story

Ćuretina iz rerne

Ovo meso savetuje se osobama sa slabim imunitetom, a mi vam nudimo dva specijaliteta koja se lako pripremaju

 

ROLAT OD ĆURETINE

Za 4 osobe
PRIPREMA: 40 MINUTA

SASTOJCI:

500 g ćurećeg mlevenog mesa

4 kašike pavlake
4 lista pršute
3 lista tanko sečene mocarele ili čedar sira
kašika parmezana
žumance
1 celo jaje
100 g brašna
kašičica kumina
100 g prezli
šaka peršuna
ulje
so
biber

Saznajte koji “tajni sastojak” treba uvek da imate u kuhinji i zašto!

PRIPREMA:

Ćutetinu stavite u dublju posudu i zamesite je s tri kašike prezli, žumancetom, sitno iseckanim peršunom, kuminom, biberom, parmezanom i prstohvatom soli. Prebacite je na pravougaono parče folije, posuto prezlama, dobro je utapkajte, a zatim preko nje stavite novu foliju i tanjite oklagijom. Kada dovoljno istanjite, premažite pavlakom, a uz gornju ivicu, odakle ćete početi da je uvijate, stavite pršutu i mocarelu. Dobro je urolajte, zatvorite krajeve i ubodite čačkalicom. Za sam kraj, ćuretinu pažljivo umočite u brašno, u umućeno jaje, pa u prezle, a potom prebacite u pleh, na koji ste prethodno stavili foliju i malo ulja. Pecite na 200 stepeni 40 minuta, a kada jelo bude gotovo, poslužite ga sa zelenom, kuvanom boranijom i malo susama.

 

ĆURETINA U SOSU OD PAVLAKE I PEČURAKA

Za 4 osobe:
PRIPREMA: SAT I PO

SASTOJCI:

600 g ćurećih bataka i karabataka
200 ml neutralne pavlake za kuvanje
300 g pečuraka
glavica crnog luka
čen belog luka
kašika suvog začina
ulje
veza peršuna
so
biber
ruzmarin

Mesni specijaliteti za savršen obrok

PRIPREMA :

Batake i karabatake posolite, pobiberite i prosecite na par mesta kako biste u otvore ubacili beli luk i ruzmarin. Lagano ih poređajte u vatrostalnu posudu, koju ste prethodno premazali uljem i napunili s 200 ml vode. Prekrijte folijom i ubacite u rernu, zagrejanu na 200 stepeni. Nakon 40 minuta foliju sklonite, temperaturu smanjite i meso pecite dok ne porumeni. U međuvremenu, u tiganju s malo ulja propržite sitno iseckan crni luk. Kad požuti, dodajte mu oprane i na listove isečene pečurke, a desetak minuta kasnije sve sastojke prelijte neutralnom pavlakom. Dobro promešajte i dodajte ćuretinu. Ostavite da se krčka na blagoj vatri 30 minuta, a pre posluženja ukrasite peršunom.

Omiljena zdrava poslastica Novaka i Jelene Đoković: Jedite je koliko hoćete bez griže savesti