Lifestyle

Čuvar zdravlja aromatičnog ukusa: Rukola - neizostavna u najboljim svetskim kuhinjama

Čuvar zdravlja aromatičnog ukusa: Rukola - neizostavna u najboljim svetskim kuhinjama

Zeljasta biljka rukola godinama je hit u svetskoj gastro ponudi. Specifičnog ukusa, nudi pregršt mogućnosti za kombinovanje s drugim namirnicama.

Njene zdravstene prednosti su višestruke, jer obiluje vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima, a male je kalorijske vrednosti, pa je odličan saveznik u dijeti. Predlažemo vam dva specijaliteta jednostavna za pripremu

Salata s rukolom

Za 2 osobe

Priprema: 60 minuta

Sastojci:

3 cvekle

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike balzamiko sirćeta

morska so

biber

3 šake rukole

2 pomorandže

glavica crvenog luka

50 g sira po želji

2-3 kašike pečenih pinjola

kašika meda

2 čena belog luka

Pročitajte: Gastro putovanje- Izbegnite rutinu u kuvanju egzotičnim azijskim jelima

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Cveklu operite, oljuštite je i isecite na manje komade. Posolite, pobiberite, zalijte uljem i sirćetom, protresite i rasporedite je po plehu obloženom papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta uz jedno okretanje kriški. U manju teglu sipajte ulje, sirće, med, sitno isečeni beli luk, so i biber, zatvorite i dobro protresite da se stvori emulzija za dresing. Na tanjir za posluživanje stavite rukolu, polijte delom dresinga, preko rasporedite cveklu, kolutove luka, sir, pečene pinjole i sve prelijte preostalim dresingom.

Pročitajte: Salate na prolećnom meniju: Idealan saveznik za vitkost

Šarena pasta

Za 2 osobe

Vreme pripreme: 30 minuta

Sastojci

400 g fuzili paste

2 kašike maslinovog ulja

kašičica vegete

so, biber

100 g parmezana

100 g rukole

ljuta papričica

200 g čeri paradajza

1 dl belog vina

150 g pancete 

glavica crnog luka

Priprema

Pancetu iseite ne tanke komadiće, a luk usitnite. Opranu rukolu isecite na rezanca. Testeninu skuvajte u većoj količini slane vode. Na maslinovom ulju izdinstajte luk i pancetu, zalijte belim vinom i ostavite da se krčka. Zatim dodajte isečeni čeri paradajz, vegetu, biber, malo soli i usitnjenu ljutu papričicu. Sve pomešajte i kuvajte dok voda ne ispari. U to stavite skuvanu proceđenu testeninu i malo vode u kojoj se kuvala testenina. Dodajte rukolu i sve dobro promešajte. Na kraju pastu pospite parmezanom.

 

Komentari (0)

Loading