Lifestyle

Recepti za domaće sladolede kojima nećete odoleti!

Recepti za domaće sladolede kojima nećete odoleti!

Sladoled svima predstavlja najomiljeniju poslasticu tokom vrelih dana. Osim što odlično rashlađuje organizam, nutricionisti su složni u tome da ovaj desert može biti zdrav međuobrok ako je sastavni deo uravnotežene ishrane...

Recepti za domaće sladolede moraju ući u vašu knjigu magičnih jela...

Bilo da je u kornetu, na štapiću ili u čaši, sladoled je svima najomiljeniji desert tokom letnjih meseci. Ne mogu da mu odode ni mladi ni stari jer predstavlja idealno letnje osveženje, kao i uživanje za sva čula. Bilo da su mlečni ili voćni, uvaljani u orašaste plodove ili s dodatkom preliva, predstavljaju idealan spoj teksture, ukusa, mirisa i osećaja neverovatnog osveženja, jer ovaj desert najbolje rashlađuje organizam.

NE PROPUSTITE: Najbolji domaći sladoled od čokolade: Bolje od ovog ne može!

Najpopularnija i naomiljenija letnja poslastica može bitti izvrstan međuobrok, hranljiva mlečna užina, a zbog velikog sadržaja kalcijuma odličan je za sve, posebno decu. Nutricionisti se slažu da kalorijska i nutritivna vrednost sladoleda varira od punomasnih visokoenergetskih verzija do onih koje su bogatije belančevinama, vitaminima i mineralima, zavisno od recepta. Ipak, kao i sa svim, ako se pretera, može postati onaj „višak kalorija“ koji stvara nepoželjne dodatne kilograme. Recimo, krem sladoled s karamel prelivom, čokoladom i lešnicima umnogome se razlikuje po broju kalorija u odnosu na smrznuti desert s jogurtom i šumskim voćem.

Zdrava poslastica

Da li je sladoled zdrav ili nije, zavisi upravo od njegovog sastava jer kalorijska vrednost može da varira od 125 do vipe od 300 kalorija na 100 grama proizvoda, ali kao i kod svake hrane, zavisi prvenstveno od unete količine. Pojedini sastojci sladoleda, poput mlečnih ili biljnih masti, u kombinaciji sa šećerom, čokoladom i orašastim plodovima mogu biti prava mala energetska bomba.

Zato mora da se vodi računa. Ni za jednu namirnicu koju unosimo ne možemo da tvrdimo da je samostalno odgovorna za porast telesne mase. Sladoled svakako može biti deo uravnotežene prehrane, ali ako je ishrana generalno neumerena i neuravnotežena i ukoliko ne postoji fizička aktivnost, jasno je da će to rezultirati viškom kilograma. Što je prehrambeni proizvod po sastavu jednostavniji, to je on manje kaloričan.

NE PROPUSTITE: Ukusan je koliko i intrigantan! Probajte kolač „Crni pepeo“ (recept)

Ukusan međuobrok

Postoje određeni koraci koje možemo preduzeti kako bismo sami napravili maštovit i ukusan, ali i nutritivno kvalitetan sladoled. Voće, jogurt i začini poput cimeta, đumbira, vanile i nane, sastojci su od kojih se mogu napraviti izvrsni ledeni deserti. Interesantne su i smrznute kombinacije s lavandom, zelenim čajem, čak i morskom solju. Voće samostalno dobro funkciše kao zdrav ledeni međuobrok, pa možete napraviti neku vašu verziju ledene poslastice sa smrznutim zrnima grožđa, ledenim kriškama lubenice iili smrznutog krema od umiksane banane.

Na našu sreću, sladoled su prihvatili i nutricionisti, koji se slažu u tome kako on može biti zdrav međuobrok na našem letnjem jelovniku. Osim što nudi sve što je potrebno za potpuni doživljaj lepote ukusa, on sadrži i niz korisnih nutrijenata. Proizvodi od jaja i mleka sadrže proteine, kalcijum, masnoće i šećere. Voćni sladoledi su bogati šećerima koje organizam brzo apsorbuje, a sadrže i malu količinu vitamina, zbog čega su odličan izvor brze energije nakon teže fizičke aktivnosti. Dok su neki sladoledi, poput onih od kafe ili čokolade, dragocen izvor antioksidansa, odnosno polifenola.

Oprez

Važno je naglasiti da mikrobiološki rizik koji postoji zbog vrste i osetljivosti namirnica varira, pa se kupovni sladoled zbog toga više preporučuje nego pravljeni, koji se prodaje na kugle, zbog kvalitetnije kontrolisanih sastojaka, kao i načina skladištenja i higijenskih uslova. Ipak, možete uvek napraviti sladoled kod kuće.

Recepti za domaće sladolede

Čokoladni sladoled

Sastojci: 

5 žumanaca
200 g tamne čokolade
100 g šećera
500 ml mleka

Priprema: 

Čokoladu otopite u šerpi na pari. U zasebnoj činiji uzmutite žumanca i šećer. Tada polako dodajte toplo mleko i nastavite da mešate. Na kraju dodajte istopljenu čokoladu, a šerpu stavite na tihu vatru i mešajte skoro do vrenja. Smesu ostavite da se malo ohladi, a zatim je prelijte u metalnu posudu koju ste držali u zamrzivaču kako bi bila hladna. Ohladite u zamrzivaču. Da biste izbegli stvaranje kristalića leda, svakih pola sata sladoled izvadite, promešajte pa vratite nazad u zamrzivač, taj postupak ponovite tri puta.

Sladoled s bobičastim voćem

Sastojci: 

150 g smrznutog bobičastog voća
banana
šaka indijskih oraha (preko noći odstajalih u vodi)

Priprema: 

Ovaj sladoled ne sadrži mlečne proizvode, pa je idealan za osobe koje ne podnose laktozu. Bananu usitnite u blenderu i tek tada dodajte indijske orahe i bobičasto voće. Ostavite blender da radi dok smesa ne postane povezana i kremasta. Dobićete osvežavajući ledeni desert.

 

Komentari (0)

Loading