Ljubitelji pita neće odoleti ovim jelima koje odlikuje bogat nadev i pun ukus. Predstavljamo vam specijalitet koji u osnovi ima mocarelu i brokoli a nema meso, za sve one koji se odriču ove namirnice, kao i italijanski stromboli, koji po sastavu veoma podseća na picu, samo se u završnoj fazi mota u rolat
Pita s mocarelom i brokolijem
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci
4 jajeta
1,25 šoljica mleka
pola kašičice ljutog sosa
četvrt kašičice soli
biber u zrnu
3 kašike prezli
2 šoljice iseckanog tost hleba
250 g brokolija
2 kašičice maslinovog ulja
4 režnja slanine
glavica crnog luka
150 g mocarele
Priprema
U tiganj stavite prezle i propržite ih. U činiju srednje veličine stavite jaja, mleko, sos, so i biber. Dodajte hleb i promešajte, a potom stavite u frižider. Kuvajte brokoli na pari nekoliko minuta, a onda ga isperite hladnom vodom i iseckajte. Zagrejte ulje na umerenoj temperaturi, pa dodajte iseckanu slaninu i luk. Mešajte često dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju (tri do pet minuta). Dodajte ovu mešavinu s lukom i brokoli mešavini s jajima, a potom i sir. Celokupnu smesu stavite u pripremljen pleh. Pecite pitu 45 do 50 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
Stromboli
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 80 minuta
Pročitajte: Nedeljni ručak ne može da prođe bez ovih fenomenalnih recepata!
Sastojci
trećina šoljice suvog kvasca
2 šoljice mlake vode
6 šoljica glatkog brašna
kašičica žutog šećera
2 kašičice maslinovog ulja
kašičica soli
belance
1,5 dl koncentrata paradajz-sosa
2 kašičice kečapa
2 čena belog luka
bosiljak
so, biber
origano
200 g šunke
8 režnjeva salame
150 g parmezana
veća crvena paprika
masline
100 g pilećih prsa
250 g mocarele
Priprema
U posudu stavite vodu i kvasac i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Dodajte brašno i šećer, pa mikserom mešajte dok ne počne da se stvara testo. Dodajte so i ulje, mešajte i dalje mikserom. Stavite testo u nauljenu posudu, prekrijte ga folijom i ostavite ga na toplom mestu otprilike pola sata dok se ne udvostruči.
Podelite ga na četiri dela i razvijte na pobrašnjenoj podlozi tako da pravougaonici budu dimenzija 25x30 cm i debeli otprilike centimetar.
Svaki pravougaonik namažite sosom od koncentrata paradajta, sitno seckanog belog luka, kečapa, origana, sitno seckanog bosiljka, soli i bibera.
Namažite tako da ostavite prazno do kraja, oko 3 cm. Zatim na smesu stavite na kolutove isečenu mocarelu, šunku, salamu, narendan sir i crvenu papriku isečenu na kockice. Krajeve na jednoj strani presavijte prema unutra kako punjenje ne bi iscurilo prilikom pečenja.
Zatim stromboli zamotajte kao rolat. Krajeve možete premazati belancem da se bolje zalepe. Stromboli zatim premestite na papir za pečenje.
Lagano ga premažite s par kapi maslinovog ulja i pospite parmezanom. Ostavite ga da odstoji još pola sata. Pre pečenja ga zasecite na dva-tri mesta, ali ne preduboko, i pecite ga 25-30 minuta na 220 stepeni.
Komentari (0)