Lifestyle

Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa

Testo na trpezi:  Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa

Ljubitelji pita neće odoleti ovim jelima koje odlikuje bogat nadev i pun ukus. Predstavljamo vam specijalitet koji u osnovi ima mocarelu i brokoli a nema meso, za sve one koji se odriču ove namirnice, kao i italijanski stromboli, koji po sastavu veoma podseća na picu, samo se u završnoj fazi mota u rolat

Pita s mocarelom i brokolijem

Za 2 osobe

Vreme pripreme: 60 minuta

Sastojci

4 jajeta

1,25 šoljica mleka

pola kašičice ljutog sosa

četvrt kašičice soli

biber u zrnu

3 kašike prezli

2 šoljice iseckanog tost hleba

250 g brokolija

2 kašičice maslinovog ulja

4 režnja slanine

glavica crnog luka 

150 g mocarele

Priprema

U tiganj stavite prezle i propržite ih. U činiju srednje veličine stavite jaja, mleko, sos, so i biber. Dodajte hleb i promešajte, a potom stavite u frižider. Kuvajte brokoli na pari nekoliko minuta, a onda ga isperite hladnom vodom i iseckajte. Zagrejte ulje na umerenoj temperaturi, pa dodajte iseckanu slaninu i luk. Mešajte često dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju (tri do pet minuta). Dodajte ovu mešavinu s lukom i brokoli mešavini s jajima, a potom i sir. Celokupnu smesu stavite u pripremljen pleh. Pecite pitu 45 do 50 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.

Stromboli

Za 4 osobe

Vreme pripreme: 80 minuta

Pročitajte: Nedeljni ručak ne može da prođe bez ovih fenomenalnih recepata!

Sastojci

trećina šoljice suvog kvasca

2 šoljice mlake vode

6 šoljica glatkog brašna

kašičica žutog šećera

2 kašičice maslinovog ulja

kašičica soli

belance

1,5 dl koncentrata paradajz-sosa

2 kašičice kečapa

2 čena belog luka

bosiljak

so, biber

origano

200 g šunke

8 režnjeva salame

150 g parmezana

veća crvena paprika

masline

100 g pilećih prsa

250 g mocarele

Priprema

U posudu stavite vodu i kvasac i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Dodajte brašno i šećer, pa mikserom mešajte dok ne počne da se stvara testo. Dodajte so i ulje, mešajte i dalje mikserom. Stavite testo u nauljenu posudu, prekrijte ga folijom i ostavite ga na toplom mestu otprilike pola sata dok se ne udvostruči.

Podelite ga na četiri dela i razvijte na pobrašnjenoj podlozi tako da pravougaonici budu dimenzija 25x30 cm i debeli otprilike centimetar.

Svaki pravougaonik namažite sosom od koncentrata paradajta, sitno seckanog belog luka, kečapa, origana, sitno seckanog bosiljka, soli i bibera.

Namažite tako da ostavite prazno do kraja, oko 3 cm. Zatim na smesu stavite na kolutove isečenu mocarelu, šunku, salamu, narendan sir i crvenu papriku isečenu na kockice. Krajeve na jednoj strani presavijte prema unutra kako punjenje ne bi iscurilo prilikom pečenja.

Zatim stromboli zamotajte kao rolat. Krajeve možete premazati belancem da se bolje zalepe. Stromboli zatim premestite na papir za pečenje.

Lagano ga premažite s par kapi maslinovog ulja i pospite parmezanom. Ostavite ga da odstoji još pola sata. Pre pečenja ga zasecite na dva-tri mesta, ali ne preduboko, i pecite ga 25-30 minuta na 220 stepeni.

Komentari (0)

Loading