Gastro

Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula

31/10/2020

story

Bakalar - Ovonedeljna zvezda trpeze. rRiba koja obiluje proteinima, vitaminima, mineralima i omega 3 masnim kiselinama

Sadrži malo masti, pa je omiljena svima koji, sem zdravlja, paze i na kalorije. Predstavljamo vam dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda i vremena, ali će zato u njima uživati sva vaša čula

Pohovane bakalar kuglice

Za 2 osobe

Priprema: 85 minuta

Sastojci

500 g fileta bakalara

200 g krompira
2 čena belog luka
veza peršuna
500 g crnog luka
50 ml maslinovog ulja
50 g putera
100 g parmezana
žumance
jaje
150 g brašna
100 g prezli
so, biber

Pročitajte: Specijaliteti od kojih zastaje dah - Znate li šta je fantastični „turnedo Rosini”?

Priprema

Bakalar kuvajte 20 minuta, sačekajte da se ohladi, malo ga izmrvite prstima pa usitnite nožem. Ceo oljušten krompir kuvajte u vodi u kojoj se kuvao bakalar, oko 45 minuta. Topao krompir pomešajte s bakalarom, dodajte puter, žumance, začine, parmezan, izmrvljeni beli luk i peršun. Sve dobro izmešajte i napravite kuglice prečnika oko centimetar. Stavite ih na masni papir pa u zamrzivač oko pola sata da se malo stegnu (ne smeju skroz da se smrznu). Jaje umutite, pa kuglice panirajte u brašnu, jajima i prezlama. Pohujte oko četiri minuta u dubokom ulju zagrejanom na 160 stepeni.

 

Gulaš od bakalara

Za 4 osobe

Priprema: 60 minuta

 

Sastojci

3 kašike pirinča

600 g fileta bakalara

1 kg krompira

3 šargarepe

glavica crnog luka

4-5 čenova belog luka

250 ml belog vina

100 ml pelata

kašika suvog začina

so, biber

Pročitajte: Specijaliteti za kućne žurke koje će obožavati celo društvo

Priprema

Skuvajte bakalar sa šargarepom isečenom na kolutove, celom glavicom crnog luka i celim čenovima belog luka. Nakon 20 minuta, kada bakalar bude skuvan, izvadite ga sa strane i u tu supu dodajte krompir isečen na četvrtine. Krompir kuvajte 10 do 15 minuta, a zatim i njega izvadite i u tu supu dodajte tri kašike pirinča i kuvajte dok pirinač ne bude dopola skuvan. Zatim u drugoj šerpi ili dubokom tiganju prodinstajte malo luka, dodajte pelat i belo vino, pa krčkajte dok vino ne ispari. Stavite u to bakalar i dinstajte još malo. Zatim pripremite veću šerpu i u nju ređajte red krompira, red bakalara i na kraju sve zalijte supom i začinite još malo. Potom stavite da se sve kuva oko 20 minuta.

Komentari (0)

Loading