Lifestyle

Kestenje na trpezi - Ukusna jela kojima nećete odoleti! (RECEPTI)

Kad na ulici zamiriše ovaj pečeni plod, svi znamo da nas jesen već obavija svojim hladnim zagrljajem.

Kestenje na trpezi - Ukusna jela kojima nećete odoleti! (RECEPTI)

Umesto klasične, već svima poznate poslastice kesten-pirea, predlažemo vam nešto drugačije i za prave gastronome vrlo ukusne specijalitete s namirnicom koja je prava riznica zdravih i hranljivih materija...

Supa od kestenja

Za 2 osobe

Vreme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

600 g kestenja

100 ml pavlake

2 l pilećeg bujona

glavica crnog luka

3 veze peršuna

2 karanfilića

lovorov list

pola kašičice šećera

Photo by: sugar0607 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

Priprema:

Zasecite nožem ljuske kestenja, stavite da se kuva u vodi, a zatim pecite na 230 stepeni desetak minuta, pa ohladite i oljuštite. U velikoj šerpi pomešajte pileći bujon, kestenje i seckani luk. Peršun, lovorov list i karanfilić pomešajte i stavite da se kuva sa supom na niskoj temperaturi 45 minuta. U blenderu ispasirajte smesu s kestenjem. Dodajte pavlaku, šećer, posolite i pobiberite po ukusu. Vratite na ringlu i prokuvajte još nekoliko minuta.

Pljeskavice od povrća i kestenja

Za 2 osobe

Vreme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

50 g brokolija

50 g tikvica

pola glavice seckanog luka

2 jajeta

150 g prezli

150 g očišćenog kuvanog ili pečenog kestenja

maslinovo ulje

so, biber

Photo by: FourEyesTim / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

Priprema:

Propržite luk na malo maslinovog ulja, pa ostavite da se ohladi. Umutite dva jajeta viljuškom i pomešajte s prokuvanim brokolijem i proprženim usitnjenim tikvicama, prezlama i kestenjem. Posolite i pobiberite po ukusu, napravite pljeskavice i pržite na malo maslinovog ulja, oko pet minuta sa obe strane. Dodatne priloge za ovaj veganski burger odaberite po ukusu.

Kesten torta

Za 4 osobe

Vreme pripreme: 45 minuta

Sastojci

500 g keksa

300 g čokolade za kuvanje

500 g kesten-pirea

100 g maslaca

700 ml slatke pavlake

300 g mlečne čokolade

Photo by: antoniotruzzi / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

Priprema: 

Na dno kalupa poređajte keks koji ste prethodno blago natopili mlekom ili kafom. Otopite na pari 300 grama čokolade za kuvanje i 200 mililitara slatke pavlake. Skinite s vatre i dodajte 300 grama mlečne čokolade. Kad se čokoladna smesa ohladi, pomešajte je sa 300 mililitara prethodno umućene slatke pavlake. Kesten-pire držite dva sata na sobnoj temperaturi, a potom izmiksajte sa 100 grama omekšalog maslaca i pomešajte sa 200 mililitara umućene slatke pavlake. Na keks sipajte ohlađeni čokoladni krem a potom kesten-pire krem. Tortu možete da premažete čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji.

Komentari (0)

Loading