
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
1 dana
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
Autor: Tamara Kovacevic | 07/11/2020
Kad na ulici zamiriše ovaj pečeni plod, svi znamo da nas jesen već obavija svojim hladnim zagrljajem.
Umesto klasične, već svima poznate poslastice kesten-pirea, predlažemo vam nešto drugačije i za prave gastronome vrlo ukusne specijalitete s namirnicom koja je prava riznica zdravih i hranljivih materija...
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
600 g kestenja
100 ml pavlake
2 l pilećeg bujona
glavica crnog luka
3 veze peršuna
2 karanfilića
lovorov list
pola kašičice šećera
Photo by: sugar0607 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Zasecite nožem ljuske kestenja, stavite da se kuva u vodi, a zatim pecite na 230 stepeni desetak minuta, pa ohladite i oljuštite. U velikoj šerpi pomešajte pileći bujon, kestenje i seckani luk. Peršun, lovorov list i karanfilić pomešajte i stavite da se kuva sa supom na niskoj temperaturi 45 minuta. U blenderu ispasirajte smesu s kestenjem. Dodajte pavlaku, šećer, posolite i pobiberite po ukusu. Vratite na ringlu i prokuvajte još nekoliko minuta.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 30 minuta
50 g brokolija
50 g tikvica
pola glavice seckanog luka
2 jajeta
150 g prezli
150 g očišćenog kuvanog ili pečenog kestenja
maslinovo ulje
so, biber
Photo by: FourEyesTim / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Propržite luk na malo maslinovog ulja, pa ostavite da se ohladi. Umutite dva jajeta viljuškom i pomešajte s prokuvanim brokolijem i proprženim usitnjenim tikvicama, prezlama i kestenjem. Posolite i pobiberite po ukusu, napravite pljeskavice i pržite na malo maslinovog ulja, oko pet minuta sa obe strane. Dodatne priloge za ovaj veganski burger odaberite po ukusu.
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 45 minuta
500 g keksa
300 g čokolade za kuvanje
500 g kesten-pirea
100 g maslaca
700 ml slatke pavlake
300 g mlečne čokolade
Photo by: antoniotruzzi / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Na dno kalupa poređajte keks koji ste prethodno blago natopili mlekom ili kafom. Otopite na pari 300 grama čokolade za kuvanje i 200 mililitara slatke pavlake. Skinite s vatre i dodajte 300 grama mlečne čokolade. Kad se čokoladna smesa ohladi, pomešajte je sa 300 mililitara prethodno umućene slatke pavlake. Kesten-pire držite dva sata na sobnoj temperaturi, a potom izmiksajte sa 100 grama omekšalog maslaca i pomešajte sa 200 mililitara umućene slatke pavlake. Na keks sipajte ohlađeni čokoladni krem a potom kesten-pire krem. Tortu možete da premažete čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji.
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
1 dana
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
09/05/2025
2 dana
Talas originalnosti u srcu Beograda: uz ritam nove generacije otvorena je renovirana adidas radnja u Knezu
DAHLIA: Više od kozmetike – priča o lepoti, ženstvenosti i nezi
08/05/2025
3 dana
Brend koji već 101 godinu neguje žene i njihovu lepotu, Dahlia, i dalje nosi onu posebnu čar – onu koja nas vraća u detinjstvo, podseća na mamine i bakine rituale, ali i inspiriše da svakodnevno biramo sebe.
La Terra – novi brend koji udobnost i stil donosi u vašu svakodnevicu
05/05/2025
6 dana
Postoje dani kada se osećate puni energije, a nekada su to mirniji trenuci, koje provodite u krugu porodice, na kafi sa prijateljicama ili u kratkoj šetnji gradom. U svakom od tih trenutaka, ono što nosite ima jedan zadatak – da vas ne sputava, već podrži.
Čestitamo! Mlađa Mitrovićeva ćerka ne krije lepe vesti FOTO
11/05/2025
32 min
Mlađa ćerka Milice i Željka Mitrovića podelila prelepe vesti
Goca Šaulić u najpopularnijim cipelama sezone, boja pun pogodak FOTO
11/05/2025
1h
Cipele Goce Šaulić - najnosivije cipele sezone
Ćao, ćao Sevilja: Ražnatovići stigli u Beograd, Bogdana blista
11/05/2025
2h
Ražnatovići stigli u Beograd
Konačno! Verila se Tanja Savić, evo kako ju je Muki zaprosio
11/05/2025
3h
Verila se Tanja Savić
Hitno stigao u Beograd: Mile sve napustio da bi bio uz Martu
11/05/2025
7h
Sahrana majke Marte Savić zakazana
Komentari (0)