18/03/2024
23h
Bliži se početak proleća, a sa njim i topliji dani koji su idealni za beg od užurbane svakodnevice na čist, planinski vazduh.
Autor: Tamara Kovacevic | 17/11/2020
Konfit kao tehnika je poznata širom sveta, ali su recepture do savršenstva doveli Francuzi.
Zasnovana je na kuvanju, mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih belančevinama u masnoći biljnog ili životinjskog porekla.
Ovako pripremljeni beli luk može biti ukusan prilog, a možete napraviti i sjajan namaz od njega. Preostalo ulje možete iskoristiti za mariniranje sireva, ribe, mesa, kao dodatak salatama ili da pojačate aromu jelima.
Pripremite osam glavica belog luka, čenove odvojte, možete ih oljuštiti, a možete ih ostaviti i u ljusci. Na ovu količinu luka trebaće vam tri šolje maslinovog ulja.
Rernu zagrejte na 120 stepeni C, pa luk i ulje stavite u dovoljno veliku posudu. Dodajte grančice majčine dušice, ruzmarina i listove lovora. Prekrijte posudu folijom i pecite sat vremena do 75 minuta. Pre nego što posudu izvadite iz rerne, proverite da li je beli luk dovoljno omekšao. Sipajte ga u teglu, a da ste prethodno uklonili začinsko bilje. Ovako pripremljen beli luk može stajati u frižideru dve nedelje, piše portal CafeBar&Restoran.
Ovako pripremljen paradajz možete koristiti za sendviče, bruskete, pice, pite, kao i za garniranje mnogih jela.
Inspiracija za prazničnu trpezu: Pasta sa šafranom u krem sosu sa svinjskim fileom
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Paradajz blanširajte u posoljenoj vodi. Oljušteni paradajz presecite na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine paradajza, i izvaditi im semenke i sredinu. Ukoliko radite sa čeri paradajzom, ostavite ga celog. Rasporedite paradajz, unutrašnjom stranom nagore, na pleh obložen papirom za pečenje. Posolite i pobiberite. Pospite belim lukom i majčinom dušicom i obilno prelijte maslinovim uljem.
Kestenje na trpezi - Ukusna jela kojima nećete odoleti! (RECEPTI)
Peći u rerni na 120 stepeni C, sat i po do dva. Paradajz je gotov kad je lagano suv spolja, a iznutra još uvek sočan. Uklonite beli luk i majčinu dušicu i paradajz prebacite u teglu i zalijte maslinovim uljem. Ovako pripremljen paradajz možete čuvati u frižideru maksimalno sedam dana. Ulje koje je preostalo možete koristiti u pripremi drugih jela.
18/03/2024
23h
Bliži se početak proleća, a sa njim i topliji dani koji su idealni za beg od užurbane svakodnevice na čist, planinski vazduh.
Da sve što radite, radite punim srcem: Zašto nam je u životu važna podrška
18/03/2024
23h
Inicijativa koja sve menja
70 kvadrata čistog luksuza: Kaća Živković je stan u Zemunu pretvorila u pravi raj
16/03/2024
2 dana
Dom Kaće Živković je prelep
Prvo slovo imena određuje karakter i sudbinu: Koga čeka samo uspeh, a kome ništa ne ide od ruke
16/03/2024
2 dana
Prvo slovo imena šta otkriva
U jeku drame Teu se javno obratila Jelisavetina sestra (FOTO)
19/03/2024
26 min
Sestra Jelisavete Orašanin se javno obratila Teodosiću
Ana Sević otvorila vrata svog garderobera: Sav je u staklu a krije komade i od nekoliko hiljada evra
18/03/2024
11h
Garderober Ane Sević riznica je skupocenih brendiranih komada
Zapušili usta svima: Sloboda otputovala na more s drugim, a evo šta je Vojin uradio
18/03/2024
13h
Sloboda Mićalović donela odluku, niko nije mogao da je odgovori
Kad se ovo desilo u kolima, odlučio sam da promenim život: Boba prvi put o bivšoj ženi
18/03/2024
13h
Bivša žena Bobe Živojinovića je Zorica Nakić
Komentari (0)