03/05/2024
5h
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Autor: Tamara Kovacevic | 17/11/2020
Konfit kao tehnika je poznata širom sveta, ali su recepture do savršenstva doveli Francuzi.
Zasnovana je na kuvanju, mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih belančevinama u masnoći biljnog ili životinjskog porekla.
Ovako pripremljeni beli luk može biti ukusan prilog, a možete napraviti i sjajan namaz od njega. Preostalo ulje možete iskoristiti za mariniranje sireva, ribe, mesa, kao dodatak salatama ili da pojačate aromu jelima.
Pripremite osam glavica belog luka, čenove odvojte, možete ih oljuštiti, a možete ih ostaviti i u ljusci. Na ovu količinu luka trebaće vam tri šolje maslinovog ulja.
Rernu zagrejte na 120 stepeni C, pa luk i ulje stavite u dovoljno veliku posudu. Dodajte grančice majčine dušice, ruzmarina i listove lovora. Prekrijte posudu folijom i pecite sat vremena do 75 minuta. Pre nego što posudu izvadite iz rerne, proverite da li je beli luk dovoljno omekšao. Sipajte ga u teglu, a da ste prethodno uklonili začinsko bilje. Ovako pripremljen beli luk može stajati u frižideru dve nedelje, piše portal CafeBar&Restoran.
Ovako pripremljen paradajz možete koristiti za sendviče, bruskete, pice, pite, kao i za garniranje mnogih jela.
Inspiracija za prazničnu trpezu: Pasta sa šafranom u krem sosu sa svinjskim fileom
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Paradajz blanširajte u posoljenoj vodi. Oljušteni paradajz presecite na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine paradajza, i izvaditi im semenke i sredinu. Ukoliko radite sa čeri paradajzom, ostavite ga celog. Rasporedite paradajz, unutrašnjom stranom nagore, na pleh obložen papirom za pečenje. Posolite i pobiberite. Pospite belim lukom i majčinom dušicom i obilno prelijte maslinovim uljem.
Kestenje na trpezi - Ukusna jela kojima nećete odoleti! (RECEPTI)
Peći u rerni na 120 stepeni C, sat i po do dva. Paradajz je gotov kad je lagano suv spolja, a iznutra još uvek sočan. Uklonite beli luk i majčinu dušicu i paradajz prebacite u teglu i zalijte maslinovim uljem. Ovako pripremljen paradajz možete čuvati u frižideru maksimalno sedam dana. Ulje koje je preostalo možete koristiti u pripremi drugih jela.
03/05/2024
5h
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
1 dana
Običaji za Veliki petak su brojni
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
2 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Peh na Veliki petak: Vesna Dedić se jedva sabrala, pa sve objavila javno
03/05/2024
2h
Peh Vesne Dedić na Veliki petak
Zašto je okončana burna ljubav? Prvo oglašavanje Tačkaste Mare nakon raskida sa bogatim biznismenom
03/05/2024
4h
Raskinuli Tačkasta Mara i Branko Babić
Horoskop za 4. maj: Ovnovi, unesite malo dinamike u život! Bikovi strepe pred emotivnom monotonijom
03/05/2024
3h
Horoskop za 4. maj 2024. godine
Komentari (0)