03/05/2024
11h
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Autor: Sara Gajic | 11/04/2021
Za ova jela neće vam biti potrebno meso, sve sastojke možete nabaviti na pijaci. Način pripreme ovog menija- čorbe, toplog predjela i glavnog jela od soje nije zahtevan i ne iziskuje previše vremena, a kao rezultat dobićete vrlo ukusan, i hranljiv obrok pun arome raznovrsnog povrća
Za 2 osobe
Priprema: 25 minuta
Sastojci
2 cvekle
2 šargarepe
1 većikrompir
1 mladi crni luk ili praziluk
2-3 čena belog luka
ulje, so
1 kašika pavlake (može i bez)
malo kuvane supe ili čiste vode koja je provrila
Priprema
Mladi luk iseći sitno i propržiti na ulju. Skuvati cveklu, šargarepu i krompir pa naseći u blender, dodati beli luk i pržen luk, sipati malo supe.Sve izblendati. Sipati u činiju pa ako je jako gusta dodati još supe. Može i čista kuvana voda.Posolite i dodajte punu kašiku pavlake i izmešajte. Čorba je gotova..Ukoliko želite da jelo bude posno, izbacite pavlaku…
Za 2 osobe
Priprema: 50 minuta
Sastojci:
2 krompira
hleb
2 glavice luka
250 g paulja
4 paradajza
2 šargarepe
250 g karfiola
200 g graška
1 crvena paprika
2 struka korijandera
2 čebna belog luka
kašičica đumbira, ljute paprike, kurkume,
kašika soka od limuna
so i ulje
Priprema
Iseeći hleb na kockice, obilno ih potom pospite vodom i ostavite da se natope.
Skuvati cele krompire zajedno s krafiolom, pasuljem, šargarepom, paprikom i graškom. Ocediti ih i sitno iseckati. Zagrejati ulje i u njemu propržiti iseckan luk , beli luk, đumbir, isečene ljute paprike. Pržiiti dok ne dobiju zlatnu boju, tada dodati kurkumu i skuvano iseckano povrće. Krčkamo sve zajedno dok ne postane homogeno i prženo. Zamesimo hladnu smesu od povrća sa oceđenim hlebom, dodajemo iseckan korijander i oblikujemo ćuftice. Gotove ćuftice pržimo u dubokom ulju.
Za 2 osobe
Priprema: 70 minuta
Sastojci
- 500 gr. komadića soje
- 4 veće glavice crnog luka
- 6 čena belog luka
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 1 ljuta papričica
- 2 srednje šargarepe
- 1 kašika sitne crvene paprike
- so
- biber
- suvi začin
- peršunovo ili celerovo lišće
- 100- 150 ml. ulja
Priprema
Soju natopite vrućom vodom. Sitno iseckan luk pržite na ulju nekih 10 minuta da požuti i počne da lepi za šerpu. Iseckajte ili izmiksajte paprike, paradajz, beli luk, lišće začina, šargarepu izrendajte pa sve to dodajte prženom luku. Poklopite i krčkajte 15 minuta, dodajte soju, sitnu crvenu papriku i oko dve do dve i po litre vode. Kuvajte otprilike pola sata (ukupno 40 minuta) začinite i poslužite uz testeninu, rižu, pire ili bareni krompir.
03/05/2024
11h
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
1 dana
Običaji za Veliki petak su brojni
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
2 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Peh na Veliki petak: Vesna Dedić se jedva sabrala, pa sve objavila javno
03/05/2024
7h
Peh Vesne Dedić na Veliki petak
Zašto je okončana burna ljubav? Prvo oglašavanje Tačkaste Mare nakon raskida sa bogatim biznismenom
03/05/2024
10h
Raskinuli Tačkasta Mara i Branko Babić
Horoskop za 4. maj: Ovnovi, unesite malo dinamike u život! Bikovi strepe pred emotivnom monotonijom
03/05/2024
9h
Horoskop za 4. maj 2024. godine
Komentari (0)