Gastro

Zdravi vege recepti koji će oduševiti i gurmane

Zdravi vege recepti za one koji nisu ljubitelji mesa, brzo se pripremaju, a bogati su vitaminima. Ipak, savršen ukus oduševiće čak i gurmane, koje na svojim nepcima žele samo najfiniji ukus hrane...

Zdravi vege recepti koji će oduševiti i gurmane

Photo by Karolina Kołodziejczak on Unsplash

Za ova jela neće vam biti potrebno meso, a sve sastojke možete nabaviti na pijaci. Način pripreme ovog menija, čorbe, toplog predjela i glavnog jela od soje, nije zahtevan i ne iziskuje previše vremena, a kao rezultat dobićete vrlo ukusan i hranljiv obrok pun raznovrsnog povrća

 

Čorba od cvekle

Za 2 osobe / Vreme pripreme: 25 minuta

Sastojci

  • 2 cvekle
  • 2 šargarepe
  • 1 veći krompir
  • struk mladog crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • ulje, so
  • kašika pavlake
  • malo kuvane supe ili čiste vode koja je provrila

Priprema

Mladi luk isecite sitno i propržite na ulju. Skuvajte cveklu, šargarepu i krompir pa ih iseckajte u blender, dodajte beli luk i pržen luk i sipajte malo supe, pa sve izblendajte. Sipajte u činiju pa ako je gusto, dodajte još supe. Može i čista kuvana voda umesto supe. Posolite, dodajte punu kašiku pavlake i izmešajte. Čorba je gotova. Ukoliko želite da jelo bude posno, izbacite pavlaku.

Profimedia

 

 

Vege ćufte

Za 2 osobe / Vreme pripreme: 50 minuta

Sastojci

  • 2 krompira
  • hleb
  • 2 glavice luka
  • 250 g pasulja
  • 4 paradajza
  • 2 šargarepe
  • 250 g karfiola
  • 200 g graška
  • 1 crvena paprika
  • 2 struka korijandera
  • 2 čena belog luka
  • kašičica đumbira, ljute paprike, kurkume,
  • kašika soka od limuna
  • so, ulje

Priprema

Isecite hleb na kockice, potom ih pospite vodom i ostavite da se natope. Skuvajte cele krompire zajedno s karfiolom, pasuljem, šargarepom, paprikom i graškom. Ocedite ih i sitno iseckajte. Zagrejte ulje i na njemu propržite iseckan luk, beli luk, đumbir i isečene ljute paprike. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju, a onda dodajte kurkumu i skuvano iseckano povrće. Krčkajte sve zajedno dok ne postane homogeno. Zamesite hladnu smesu od povrća sa oceđenim hlebom, dodajte iseckan korijander i napravite ćuftice. Gotove ćuftice pržite u dubokom ulju.

Pročitajte: Ukusno, zdravo i na italijanski način - 3 recepta za ljubitelje mocarele

Profimedia

 

 

Gulaš od soje

Za 2 osobe / Vreme pripreme: 70 minuta

Sastojci

  • 500 g komadića soje
  • 4 veće glavice crnog luka
  • 6 čenova belog luka
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 1 ljuta papričica
  • 2 srednje šargarepe
  • kašika sitne crvene paprike
  • so, biber
  • suvi začin
  • peršun
  • 100-150 ml ulja

 

Priprema

Soju natopite u vreloj vodi. Sitno seckan luk pržite na ulju nekih 10 minuta da požuti i počne da se lepi za šerpu. Iseckajte ili izmiksajte paprike, paradajz, beli luk, lišće peršuna, šargarepu izrendajte pa sve to dodajte prženom luku. Poklopite i krčkajte 15 minuta, dodajte soju, sitnu crvenu papriku i dva do dva i po litra vode. Kuvajte otprilike pola sata (ukupno 40 minuta), začinite i poslužite uz testeninu, pirinač, pire ili bareni krompir.

Profimedia

 

 

Komentari (0)

Loading