
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
20h
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
Autor: Teodora Vukovic | 13/07/2021
„Postoji samo jedno godišnje doba: leto. Toliko lepo da ga jesen pamti, zima ga priziva, a proleće mu zavidi“, Ennio Flaiano, italijanski književnik
Leto 2071. drugi dnevnik počinje vešću: Pre 50 godina pobeđena je pandemija korone virusa! Čitav svet je skinuo maske i vratio se normalnom životu. Ukoliko ova vest iz budućnosti možda i nije u potpunosti tačna, ovog leta ćemo se ponašati kao da jeste.
Spremaju se potvrde o vakcinisanju, proveravaju pasoši, kupuje putno osiguranje, novi kupaći i čitava bulumenta kremi i sprejeva za sunčanje, naravno različitih faktora. Ko još misli na kuvanje? Ko su ti kojima je gastronomija toliko u krvi da ih leto asocira na pečenu papriku, patlidžan, meso i povrće na roštilju, rižoto sa plodovima mora, domaći sladoled ili sorbe? Iako oni koji postavljaju ovo pitanje neće verovati, ima nas na desetine hiljada. I hvala vam na tome. Samo za vas, a na lično zadovoljstvo svih koji učestvuju u pripremi magazina, pred vama je novi broj gastronomske biblije. Nov i osvežen.
La Cucina Italiana
Sa naslovne vam se smeši parmiđana, a pored tradicionalnog recepta, donosimo vam i „upgrade“ verziju koja prija i hladna. Hladan prija i Aperol Spritz, trenutno najpopularnije damsko piće. Parmiđana sadrži i mocarelu, pa smo i njoj posvetili dužnu pažnju. Ako se još niste odlučili kuda na put, donosimo vam razglednice iz Lombardije. Posle Milana, spustili smo se do Peskare i regije Abruco, gde vam preporučujemo jagnjetinu sa sirom uz vino Marina Cvetić Montepulciano. Malo južnije u Apuliji, najvećem proizvođaču ekstra devičanskog maslinovog ulja, isprobali smo Orecchiette, testeninu koju samo prelijete tim istim uljem i večera je gotova. Za sreću dodajte samo čašu apulijskog Primitiva. I ako ste se kojim slučajem umorili od kontinentalnog ugođaja, otputujte na Elbu. Ostrvo radosti za sve, osim za Napoleona. Čak ga nije utešio ni savršeni „pijani“ kolač.
La Cucina Italiana
Ukoliko ne planirate putovanje u Italiju, mi vam je donosimo u punom sjaju. Bilo da se odlučite za jednu od četiri fritate, ili za brodet sa sezonskim povrćem, ili ako planirate da otvorite gelateriu na kućnoj adresi. Mi smo tu da vam pomognemo. Jede vam se sicilijanska cassata, tortice od pistaća ili remek delo ulične hrane – pancerote? Nema problema, naša Joelle Nederlants vas vodi korak po korak do samog kraja recepta, do savršenstva.
Da i mi imamo šefove koji zaslužuju vašu pažnju, uverićete se na stranama ovog broja. Posetili smo dva fine dining restorana u čijim kuhinjama se dešava magija. Zatim će vam Miloš Tadić pokazati kako grilovati kao profi, Nataša Marković vam otkriva recepte za semifreddo, a somelijer Ivan Đonlić je napravio top listu italijanskih vina koje će vam ovog leta osvojiti srca.
I za kraj, pratite nas internetu! Na našoj dva meseca „mladoj“ stranici www.lacucinaitaliana.rs, na kojoj vam svakodnevno donosimo recepte, savete i gastronomske priče.
I najvažnije: Uživajte ovo leto! Zaslužili ste.
Svetislav Stojanović La Cucina Italiana
@lacucinaitalianasrbija
www.lacucinaitaliana.rs
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
20h
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
09/05/2025
1 dana
Talas originalnosti u srcu Beograda: uz ritam nove generacije otvorena je renovirana adidas radnja u Knezu
DAHLIA: Više od kozmetike – priča o lepoti, ženstvenosti i nezi
08/05/2025
3 dana
Brend koji već 101 godinu neguje žene i njihovu lepotu, Dahlia, i dalje nosi onu posebnu čar – onu koja nas vraća u detinjstvo, podseća na mamine i bakine rituale, ali i inspiriše da svakodnevno biramo sebe.
La Terra – novi brend koji udobnost i stil donosi u vašu svakodnevicu
05/05/2025
6 dana
Postoje dani kada se osećate puni energije, a nekada su to mirniji trenuci, koje provodite u krugu porodice, na kafi sa prijateljicama ili u kratkoj šetnji gradom. U svakom od tih trenutaka, ono što nosite ima jedan zadatak – da vas ne sputava, već podrži.
Hitno stigao u Beograd: Mile sve napustio da bi bio uz Martu
11/05/2025
9 min
Sahrana majke Marte Savić zakazana
Njima je uvek čuvao mesta na koncertu koja bi ostajala prazna: Tužna istina o Balaševiću
11/05/2025
54 min
Đorđe Balašević je imao velike porodične probleme.
Lep, uspešan i misteriozan: Nikad ne biste pogodili čime se bavi muž Lene Kovačević
11/05/2025
2h
Muž Lene Kovačević bavi se ovom profesijom
Ovo je naš najlepši trenutak: Nikolina se emotivnim rečima obratila Saši Kaporu
11/05/2025
3h
Nikolina Kovač i Saša Kapor slave
Komentari (0)