
Ukus MEDITERANA na vašem stolu! Napravite preukusnu pastu po receptu Sare Jo (VIDEO)
17/07/2022
Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje recept Sare Jo sigurno će vam se dopasti
05/01/2022
Posna trpeza za Badnje veče miriše sa trpeza širom Srbije, a ovoga puta za vas smo pripremili nekoliko novih receptara, kojima možete obogatiti svoju tradicionalnu večeru
Riccardo Lettieri
Božićna atmosfera u Italiji traje tri nedelje, a počinje osam dana pre. U tom periodu deca idu od kuće do kuće, obučena kao pastiri i pevaju Božićne pesme, a za to dobijaju novac.
Slavlje počinje postom, dan pre Badnje večeri, uveče se ide na misu u crkve, a posle toga sledi večera u krugu porodice. Na Badnje veče tradicionalno posluženje je jelo od jegulje, a božićni ručak se sastoji od supe sa punjenom testeninom i kuvanog ili pečenog petla.
Jedan lep običaj koji moramo naglasiti je da deca u Italiji ne pišu Deda Mrazu, već svojim roditeljima. U pismu koje se čita posle Božićne večere, deca ne traže od roditelja poklone, već je to prilika da im napišu koliko ih vole.
Za poklone je u Italiji, pored Deda Mraza, zadužena veštica La Befana. Za nju se verovalo da je zla kao i sve ostale veštice, pa su ljudi pravili buku ne bi li je oterali od svojih domova. To se promenilo, kako legenda kaže, kada su Tri mudraca koji su krenuli da vide tek rođenog Isusa, zastali pored njene kuće da bi je upitali za put do Vitlejema. Befana je odbila da im pomogne, ali se kasnije predomislila i odlučila da i sama krene sa poklonima. Befana nikada nije pronašla tek rođenog Isusa i tako Befana na Badnje veče leti širom Italije na svojoj metli darivajući decu.
Redakcija magazina La Cucina Italiana je putujući Italijom sastavila meni za svečani ručak za Badnji dan, koji bi svoje mesto mogli naći i na našoj trpezi.
Pica sa endivijom, inćunima i kaparima nam dolazi iz Kampanije
Riccardo Lettieri
Riccardo Lettieri
Čorba od leblebija i blitve sa dodatkom sušenih pečuraka i celera je tradicionalna u Liguriji
Riccardo Lettieri
U Lombardiji se svake godine pripremaju tortelini sa bundevom, sirom i kandiranim voćem
Region Lacio se ponosi rimskom supom od ribe i brokolija
Riccardo Lettieri
Riccardo Lettieri
Bakalar gratiniran sa starim hlebom i orasima se jede na Jadranu u regiji Molize
Riccardo Lettieri
Recepte za sva ova tradicionalna italijanska jela možete pronaći na linku OVDE.
Ukus MEDITERANA na vašem stolu! Napravite preukusnu pastu po receptu Sare Jo (VIDEO)
17/07/2022
Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje recept Sare Jo sigurno će vam se dopasti
Dan će postati slađi u samo par koraka! Napravite tiramisu po receptu Jelene Gavrilović (VIDEO)
12/07/2022
Recept Jelene Gavrilović pravo je osveženje idealno za tople letnje dane
Mafini sa šargerepom po Šeherezadinom receptu: Poslastica koju će cela porodica obožavati
29/05/2022
Recept Berguzar Korel njeni sinovi, ćerka i suprug obožavaju..
Snajka Seke Sablić ogorčena: Ko bi istrpeo da vam se svekrva meša u brak (FOTO)
11/08/2022
Sin Seke Sablić talentovani je reditelj
KOMPANIJA NIS PODRŽAVA BUDUĆE RODITELJE: Za nove nade
12/08/2022
Imamo jednu dobru i jednu manje dobru vest za buduće roditelje i celu našu zajednicu. Najpre, ona dobra – prema nedavno objavljenim podacima, u Srbiji se u prvoj polovini 2022. godine rodilo 29.334 dece, odnosno 521 beba više nego u istom periodu prošle godine. Na dobrom smo putu da preokrenemo trend negativnog prirodnog priraštaja koji nas sve brine u poslednje vreme
Komentari (0)