Lifestyle

Tradicionalna posna trpeza na novi način: Badnje veče dočekajte uz potpuno drugačiju posnu gozbu

Posna trpeza za Badnje veče miriše sa trpeza širom Srbije, a ovoga puta za vas smo pripremili nekoliko novih receptara, kojima možete obogatiti svoju tradicionalnu večeru

Tradicionalna posna trpeza na novi način: Badnje veče dočekajte uz potpuno drugačiju posnu gozbu

Božićna atmosfera u Italiji traje tri nedelje, a počinje osam dana pre. U tom periodu deca idu od kuće do kuće, obučena kao pastiri i pevaju Božićne pesme, a za to dobijaju novac.

Slavlje počinje postom, dan pre Badnje večeri, uveče se ide na misu u crkve, a posle toga sledi večera u krugu porodice. Na Badnje veče tradicionalno posluženje je jelo od jegulje, a božićni ručak se sastoji od supe sa punjenom testeninom i kuvanog ili pečenog petla.

Jedan lep običaj koji moramo naglasiti je da deca u Italiji ne pišu Deda Mrazu, već svojim roditeljima. U pismu koje se čita posle Božićne večere, deca ne traže od roditelja poklone, već je to prilika da im napišu koliko ih vole.


Za poklone je u Italiji, pored Deda Mraza, zadužena veštica La Befana. Za nju se verovalo da je zla kao i sve ostale veštice, pa su ljudi pravili buku ne bi li je oterali od svojih domova. To se promenilo, kako legenda kaže, kada su Tri mudraca koji su krenuli da vide tek rođenog Isusa, zastali pored njene kuće da bi je upitali za put do Vitlejema. Befana je odbila da im pomogne, ali se kasnije predomislila i odlučila da i sama krene sa poklonima. Befana nikada nije pronašla tek rođenog Isusa i tako Befana na Badnje veče leti širom Italije na svojoj metli darivajući decu.

Pročitajte: Recept za baršunasti božićni beze kolač sa malinama

Redakcija magazina La Cucina Italiana je putujući Italijom sastavila meni za svečani ručak za Badnji dan, koji bi svoje mesto mogli naći i na našoj trpezi.

Pica sa endivijom, inćunima i kaparima nam dolazi iz Kampanije

Riccardo Lettieri

 


Čorba od leblebija i blitve sa dodatkom sušenih pečuraka i celera je tradicionalna u Liguriji

Riccardo Lettieri

 


U Lombardiji se svake godine pripremaju tortelini sa bundevom, sirom i kandiranim voćem

Riccardo Lettieri

 

Region Lacio se ponosi rimskom supom od ribe i brokolija

Riccardo Lettieri

 


Bakalar gratiniran sa starim hlebom i orasima se jede na Jadranu u regiji Molize

Riccardo Lettieri

 


Za slatkiš su odabrani toskanski Ricciarelli, oblande od badema i kandirane pomorandže.

Riccardo Lettieri

 

Recepte za sva ova tradicionalna italijanska jela možete pronaći na linku OVDE.

 

Komentari (0)

Loading