
Nema više razloga da krije: Jelena Karleuša potvrdila vezu sa 16 godina mlađim sportistom
17/06/2025
21 min
Jelena Karleuša i Nikola Jovanović u vezi, sve potvrđeno
Autor: Andrea Netović | 05/01/2024
Božićna česnica po tradiciji se sprema na Badnje veče ili Božićno jutro
Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Pexels
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
louise-lyshoj-WHJTaLqonkU-unsplash
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
Nema više razloga da krije: Jelena Karleuša potvrdila vezu sa 16 godina mlađim sportistom
17/06/2025
21 min
Jelena Karleuša i Nikola Jovanović u vezi, sve potvrđeno
Hana, uspela si! Nataša i Dača 14 godina od razvoda ponovo zajedno FOTO
16/06/2025
9h
Danilo Ikodinović i Nataša Bekvalac ponovo zajedno
Dirala sam zabranjeno voće, goreću u paklu: Snežana Savić u 72. godini priznala svoj najveći greh
16/06/2025
10h
Snežana Savić priznala svoj najveći greh
16/06/2025
11h
Obrazovanje Zorice Brunclik pevačicu svrstava u red najobrazovanijih pevačica u našoj zemlji
Komentari (0)