
Maša Memedović podelila radosnu vest: Čestitke pljušte sa svih strana
30/06/2025
6h
Objava Maše Memedović izazvala lavinu reakcija
Autor: Andrea Netović | 05/01/2024
Božićna česnica po tradiciji se sprema na Badnje veče ili Božićno jutro
Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Pexels
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
louise-lyshoj-WHJTaLqonkU-unsplash
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
Maša Memedović podelila radosnu vest: Čestitke pljušte sa svih strana
30/06/2025
6h
Objava Maše Memedović izazvala lavinu reakcija
Katarina Grujić iznenadila izjavom o braku: Ništa nije kao pre...
30/06/2025
8h
Brak Katarine Grujić i Marka Gobeljića uvek je aktuelna tema
Nevena Božović objavila preslatku sliku sina: Tako mali, Viktor već postao zvezda Instagrama FOTO
30/06/2025
10h
Sin Nevene Božović osvojio Instagram
Anastasija i Vanja Gudelj uslikane u provodu: Jedan detalj baš svima zapao za oko FOTO
30/06/2025
11h
Anastasija i Vanja Gudelj u noćnom izlasku
Šaulići imaju predivan povod za slavlje: Luka i Aleksandra danas su posebno emotivni FOTO
30/06/2025
12h
Za porodicu Šaulić danas je poseban dan
Komentari (0)