Gastro

U prodaji: Novi, prolećni, broj magazina La Cucina & Vino

Novi broj magazina La Cucina & Vino je od danas na prodajnim mestima širom Srbije

U prodaji: Novi, prolećni, broj magazina La Cucina & Vino

La Cucina & Vino / Shutterstock

Najpoznatija italijanska izreka koja se veže za Uskrs glasi: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi – što bi u prevodu značilo da Božić treba provesti sa porodicom, a Uskrs s kime god želite. U praksi Italijani uskršnju nedelju ipak provode sa porodicom, ali zato je ponedeljak rezervisan za prijatelje, na primer na izletu ili pikniku. Mnogi gradovi održavaju besplatne koncerte ili neobične tematske igre koje uključuju simbol Uskrsa – jaje; a sve je, naravno, propraćeno dobrom italijanskom hranom i neizostavnim vinom.

Poštujući italijansku tradiciju, La Cucina & Vino će proslaviti Uskrs sa vama, dragim prijateljima koji delite zajedničku strast prema italijanskoj kuhinji.

Za srećan početak proleća smo nazdravili Bellini koktelom, a sa naslovne stranice vam se smeše tortine koje smo pripremili sa svežim povrćem. Kuvar je prepun recepata obojenih prolećnim bojama koje unose radost i zdravlje.

La Cucina & Vino / Shutterstock

 

Zavirili smo u pušnicu i narezali kalabrijsku kobasicu Soppressatu, a odmah do nje, na trpezu smo izneli Stracchino, sir od mleka krava koje su pasle na visokim pašnjacima Lombardije.

La Cucina & Vino / Shutterstock

 

Posluživanje punjenih jaja je u starom Rimu bilo gotovo obavezno, a za glavno jelo smo pripremili jagnjetinu. Naravno, uz ruzmarin i čašu kvalitetnog Primitiva. Da pizza ne mora da se priprema u rerni svedoči i naših pet recepata za pripremu najpopularnijeg italijanskog izuma – u tiganju ili na roštilju.

La Cucina & Vino / Shutterstock

 


Nedaleko od Modene nastala je torta Barozzi, grešno ukusna, a u njoj mogu uživati i oni intolerantni na gluten. Pošto verujemo da nema intolerantnih na leto, a pogotovo ne na letovanje, predlažemo vam 12 destinacija za uzbudljivi odmor. Putovanje nastavljamo do italijanske prestonice i otkrivamo vam skrivene dragulje Rima, Večnog grada u koji svi putevi vode.

La Cucina & Vino / Shutterstock

 

Ako za vas letovanje znači peščane plaže i smaragdno more, onda ćete obožavati putopis sa Sardinije. A kada se već nađete u Italiji, da vas ne bi „žigosali” kao neukog turistu, pojašnjavamo vam običaj Sospeso kafe. Zrela i sočna jagoda je zvezda našeg slatkog dela, a pored nje i torta Mimosa, koja je svetu predstavljena na izložbi torti u Sanremu.

La Cucina & Vino / Shutterstock

 


Vikend smo proveli u Pizi i uverili se da pored Krivog tornja ovaj gradić u Toskani ima toliko toga da nam ponudi. Ako smo se u Pizi i iznenadili, ostrvo Kapri je opravdalo epitet bisera Napuljskog zaliva.

Krstarenje obalom Italije smo nastavili u potrazi za vinima sa mirisom i ukusom soli, a posebno interesantno nam je bilo vino Sangue di Giuda, kao i zašto je dobilo naziv Judina krv.

Brojna jela italijanske kuhinje su udenuta u kuhinje širom sveta, a ponajviše u američkoj. I zato vam predstavljamo 10 italijanskih jela koja to nisu, ali vas niko ne sprečava da ih isprobate. Štaviše, jer je u tim jelima utkana ljubav prema Italiji, nostalgična i setna, ali i radosna dok se u njoj uživa jer podseća na rodni kraj.

Ne znam koliko vas se seća italijanskog magazina Gioia (Radost). Od 1937. godine je bio radost za sve dame koje su volele modu. Prestao je da izlazi 2018. godine. Ali to svakako nije razlog da gioia ne obeleži vaše praznične dane, celo proleće, godinu, život...


Vidimo se na leto u najlepšem magazinu
La Cucina & Vino: gastronomija + vina + putovanja

Svetislav Stojanović

La Cucina & Vino / Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading