Lifestyle

Carski uskusi: 2 recepta za slane i slatke kombinacije sa mlečnim proizvodima

Carski uskusi: 2 recepta za slane i slatke kombinacije sa mlečnim proizvodima

Mlečni proizvodi su nezaobilazni deo svih evropskih kuhinja, pa tako i naše. Pod raznim osvajačima, ali i zato što se nalazi na raskršću puteva, Balkan je poprimio i različite uticaje u kulinarstvu. Uzmite samo za primer kiš . Iako se smatra klasičnim francuskim jelom, kiš zapravo potiče iz Nemačke. Prvi put se pominje u srednjevekovnoj kraljevini Lotringen, koje su Francuzi kasniije preimenovali u Loren, pa otuda i naziv – kiš loren! Moramo samo da napomenemo da reč „kiš (quiche)“ dolazi od nemačke reči „kuhen (kuchen)“, što znači kolač. Pogledajte recept za savršeni kiš loren.

Jedna od omiljenih poslastica austro – ugarskog carstva je svakako čuvena štrudla od jabuka - Apfelstrudel, ali i štrudla ili kolač od slatkog sirnog namaza i pavlake sa suvim grožđem – Topfenstrudel, koji se pravi sa zaslađenim kremastim sirom. Kako je Balkan pod raznim osvajačima poprimio i različite uticaje u kuhinji, tako se i kombinacija slatko-slanih ukusa posebno odomaćila u severnim krajevima Srbije. Čizkejk (cheese cake) je u poslednjih 10-ak godina postao obavezan desert u ponudi većine kafića i restorana, pa takođe se pravi sa kremastim sirnim namazom.

Ali ako želite da svojoj porodici ili gostima pripremite 100% prirodni dezert, bez trunke konzervansa, veštačkih aroma i boja, voćna salata sa kajmak namazom je pravo rešenje. Izbor voća koje ćete staviti u salatu zavisi od sezone i vašeg ukusa, ali ono što ne treba da prepuštate slučaju je 100% prirodni kajmak namaz bez konzervansa, veštačkih ukusa i boja. Recept za ukusnu i dekorativnu voćnu salatu sa ananasom pogledajte OVDE.