Gastro

Čarobna uskršnja jaja: Top 10 sjajnih tehnika farbanja koje svakome uspevaju!

Čarobna uskršnja jaja: Top 10 sjajnih tehnika farbanja koje svakome uspevaju!

Ukoliko ste u pripremama uskršnje trpeze, donosimo vam nekoliko interesantnih ideja za ukrašanje. Iako je ideja mnogo, nije na odmte još jednom ponoviti gradivo! Spremite čarobna uskršnja jaja! 

Farbanje u lukovini jedno je od najstarijih načina farbanja jaja a sve više domaćica pribegava tome jer je i najjednostavnije.

Sve što vam je potrebno su najlon čarape, ljuska od crnog luka i travčice kojim želite da prošarate jaja. Postupak je vrlo jednostavan. Ukoliko niste skupljali ljusku od luka za potrebe Velikog petka, uvek možete da odete do obližnje pijace i da pazarite lukovinu. Kako biste što preciznije nalepili biljku na jaje, možete je pre toga malo pokvasiti vodom.

Kada to uradite, uvucite jaje u čarapu i zavežite je da travka ne bi spala sa jajeta. Tako uradite sa svakim jajetom ponaosob, a ukoliko ne želite nikakve šare na jajetu, možete ga samo direktno ubaciti u lukovinu.

Ubacite lukovinu i unapred spremljena jaja u vodu i kuvajte oko sat vremena, piše Stil. 

PROČITAJTE I: U duhu praznika: Najlepše ideje za uskršnji manikir (foto)

Takođe i cvetni motivi nikada ne izlaze iz mode pa tako bilo da farbate prirodnim ili veštačkim bojama, evo još nekoliko interesantnih, koji mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

1. Mramorni kamen - Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. Gumice za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. Razni oblici - Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

4. Džak – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

PRoČITAJTE I: 5 torti za svačiji ukus! Zasladite Uskrs ovim divnim poslasticama! (recept)

6. Ulje - U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. Mrvice - Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. Šljokice - Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

9. Krep papir - Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

10. Brzo i lako - U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv, navodi Stil. 

PROČITAJTE I: 5 poslastica koje morate servirati na vašoj trpezi! (recepti)