
Začinska biljka bosiljak izvrsnog je ukusa i u mnogim kuhinjama predstavlja omiljeni dodatak jelima. Predlažemo vam dva vrlo jednostavna jela koja se brzo spremaju, a prava su fuzija prefinjenih sastojaka...
TALJATELE SA PESTO SOSOM
Za 2 osobe
PRIPREMA 15 MINUTA
SASTOJCI:
400 g taljatela
50 g listova svežeg bosiljka
50 g rendanog parmezana
4 kašike pinjola
3 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
so
biber
PRIPREMA:
U ključalu vodu ubacite taljatele, dodajte prstohvat soli i kuvajte oko pet minuta. Na malo ulja propržite pinjole, a potom ih izblendirajte zajedno s bosiljkom, belim lukom, preostalim maslinovim uljem i rendanim parmezanom. Pripremljeni sos pospite po gotovim taljatelama i zabiberite po želji.
Na narednoj strani pogledajte jop jedan interesantnan recept...
TAJLANDSKA KARI SUPA
Za 2 osobe
PRIPREMA 20 MINUTA
SASTOJCI:
2 šolje kokosovog mleka
2 koluta očišćenog plavog patlidžana
100 g listova svežeg bosiljka
kašika kafir limete
15 očišćenih škapma
kašika paste od palminog šećera
kašika i po ribljeg sosa
2 čili papričice
PRIPREMA:
U hladni vok sipajte šolju kokosovog mleka, kada se zagreje, dodajte dve kašike karija. Mešajte dok se ne sjedini, a potom smesu razredite ostatkom mleka. Dodajte plavi patlidžan, kafir limetu i škampe pa kuvajte uz mešanje pet minuta. Čorbicu potom začinite pastom od palminog šećera i ribljim sosem, a kada škapmi postanu crveni, dodajte joj listove bosiljka i čili papričice isečene na kolutove. Poslužite s rižotom.