Lepota

Rešite uzrok, ne posledicu: Krtost, lomljenje i pucanje noktiju znači da organizmu nedostaje ovo

Rešite uzrok, ne posledicu: Krtost, lomljenje i pucanje noktiju znači da organizmu nedostaje ovo

story

Jedna od najčešćih ženskih boljki, barem što se izgleda tiče, jesu tanki, krhki, lomljivi nokti koji su skloni listanju. S jedne strane, kozmetička i beauty industrija nudi pregršt proizvoda koji na razne načine tretiraju kosu i kožu, dok se nega noktiju svodi isključivo na preparate koji se koriste tako da rade "spolja" – u vidu kreme, ulja ili lakova.

Da to nije dovoljno, znaju sve dame koje se zbog problema lomljivih i krtih noktiju obraćaju salonima i posežu za nezdravim ojačavanjima noktiju u vidu gela. Kada se taj gel skine, nokti postaju još krtiji, lomljiviji i skloniji listanju, te ovaj začarani krug ne vodi ničemu, jer se ne rešava uzrok već posledica problema. No, da krenemo redom. 

Nedostatak vitamina i minerala

Na kvalitet noktiju dosta utiču spoljni faktori ili poremećaji u načinu ishrane. Pucanje noktiju uzrokuje najčešće loša ishrana, odnosno neunošenje dovoljno vitamina i minerala, vremenski uslovi, nedovoljan unos tečnosti u organizam, nekvalitetni lakovi za nokte, kao i odstranjivači laka. Listanje noktiju, lomljivost, suvoća, kao i uzdužne brazde na noktima, upozoravaju nas na nedostatak proteina i vitamina A, C i B kao i gvožđa i cinka. Ovi važni minerali i vitamini, koji nam nedostaju kako bi nam nokti bili zdraviji, jači i automatski lepši, ujedno utiču na lepotu kože i kose.

Vitamin C pomaže u pružanju čvrstoće i elastičnosti, i štiti kožu, kosu i nokte od oksidativnih oštećenja. Neophodan je za proizvodnju kolagena, proteina koji doprinosi građi i čvrstini noktiju, zuba i kose.Vitamini E, B2 i cink takođe štite ćelije od oksidativnih oštećenja. 

Vitamin E pomaže zaštitnu funkciju kože, kose i noktiju i na taj način vraća vlažnost i smanjuje preterani gubitak vlage. On je antioksidans – uništava slobodne radikale koji oštećuju kosu i nokte, te na taj način štiti njihov zdrav rast. Vitamin E koji se konzumira oralno podstiče cirkulaciju krvi koja teče kroz strukture za rast kose i noktiju. 

Vitamin B6 pomaže ugradnju svih navedenih gradivnih materija u ćelije kože, kose i noktiju dok su nijacin, biotin, vitamini A i B2 vitalne supstance koje podržavaju zdravlje noktiju, kose i kože.

Ako su vam nokti krhki, moguće je da vam nedostaje gvožđe u organizmu. Možete ga uzimati kao dodatak ishhrani ili konzumirati više hrane koja je bogata gvožđem, kao što su zeleno lisnato povrće, meso, riba, piletina, ćuretina i jaja. Bele mrlje na noktima, slab rast, krtost, pojava i upala zanoktica znakovi su da morate dodati više cinka u svoju ishranu namirnicama kao što su kikiriki, pšenične klice i žitarice, povrće, pečurke i riba, ili nabaviti suplemente.

Pročitajte: Manikir ili hladno oružje: Najnoviji hit – žele nokti

Biotin ili B7 je vitamin iz B-grupe. On podstiče zdrav rast ćelija i pomaže u metabolizmu amino-kiselina koje grade proteine i neophodne su za rast noktiju i kose. Zbog toga može pomoći da ojačate krhke i lomljive nokte, kao i oštećenu, beživotnu kosu. Biotin možemo uneti i putem suplemenata ili ishrane. Ima ga u mlečnim proizvodima, žumancu, orašastim plodovima, slatkom krompiru, kvascu, lososu, avokadu, karfiolu… Jaja su jedan od najboljih izvora biotina koji promoviše proizvodnju proteina u matrici noktiju, tkiva ispod nokatne ploče koji stvara njihove ćelije.

Vitamin B12 igra važnu ulogu u apsorpciji gvožđa, kao i u razvoju crvenih krvnih zrnaca. Njihovo zajedničko delovanje ima veoma značajnu ulogu u održavanju zdravih noktiju. Crvena krvna zrnca prenose kiseonik i gvožđe koji su ključni elementi za rast i zdravlje uopšte. Vitamin B12 sprečava oštećenje nervnih ćelija, obezbeđujući zdrave i jake nokte. Folna kiselina veoma je važna za rast i zdravlje noktiju. Ima je u pasulju, semenkama, tamnom zelenom povrću, avokadu, citrusima, orašastim plodovima i grašku.

Pročitajte: Vitamin B kao moćno oružje - Sprečite opadanje kose i depresiju ovim namirnicama!

SOS za nokte

 • Prvi savet je nemoguće poslušati, bar dok se ne završi pandemija. Pošto je nemoguće izbegavanje dezinfekcionog gela za ruke, jer u sebi sadrži veliku količinu alkohola koji isušuje kožu i nokte, preporučićemo vam da koristite one koji nemaju alkohol. Ili da posle ovakvih gelova bogato mažete  hranljivom kremom ruke, nokte i zanoktice. 
 • Kao i ostatak tela, UV zraci mogu oštetiti i nokte. Oni žute, postaju lomljivi, a mogu se pojaviti i vertikalne grebenaste linije koje se na noktima zadržavaju i do šest meseci.
  3. Lakovi za učvršćivanje noktiju uglavnom se prave od formaldehida, koji pomaže da se lak što pre osuši i učvrsti. Sada su dostupne i mnoge prirodne alternative, i to su lakovi na biljnoj bazi. Oni u sebi sadrže sastojke poput vitamina E, maslinovog ulja ili čajevca koji hrane nokte, umesto da ih učvršćuju na neprirodan način.
 • Ako ih redovno sečete i turpijate, to će dosta smanjiti šanse za pucanje. Bilo koje prirodno ulje, poput maslinovog, kokosovog ili bademovog, može biti dobro negujuće ulje za zanoktice
 • Hidratacija i unošenje dovoljno tečnosti ključno je za zdravlje, kao i za izgled generalno, pa i noktiju. Ako niste dovoljno hidrirani, to će se odraziti i na vašim noktima. Biće krhki i skloni pucanju. 
 •  

  Komentari (0)

  Loading