Lepota

Nena Ilić, jedna od najcenjenijih šminkerki poznatih ličnosti odgovara na make-up nedoumice

Jedna od najpoznatijih šminkerki poznatih ličnosti Nena Ilić odgovara nam na sva pitanja vezana za neiscrpnu i omiljenu žensku temu i otkriva sve nejasnoće koje smo imali u vezi sa šminkanjem

Nena Ilić, jedna od najcenjenijih šminkerki poznatih ličnosti odgovara na make-up nedoumice

U moru neverovatnog broja “make-up” proizvoda, pripadnice lešeg pola često pomisle da je šminkanje postalo “ozbiljna nauka” u odnosu na vreme kada je za dobar izgled bilo potrebno imati pet do šest proizvoda. U moru dekorativnih preparata najnovije generacije, dame često ne znaju šta im je zapravo potrebno, a ni kako se tačno sve to koristi, pa smo pozvali jednu od najpoznatijih šminkerki poznatih ličnosti, make-up artistu Nenu Ilić, koja nam je pojasnila sve nejasnoće koje smo imali u vezi s brojnim temama, ali i svoje viđenje dobre nege, kao i pravilnog “make-up” izgleda.

Kada pričamo o pripremi kože za šminku, šta preporučujete kao bazu? 

 Moram priznati da se nikada nisam držala slepo “make-up” trendova jer tvrdim da su neki izgledi uvek u trendu, ali se na određeni način mi šminkeri držimo trenutnog stila, odnosno trenda, ako je u pitanju neka boja ili sama tehnika. Sada smo gledali revije poznatih dizajnera i stranih kuća i, manje-više, trend je i dalje prirodna šminka, čupavih, odnosno “brow lift” obrva, sjajne kože. Mogu reći da je i to moj omiljeni look.

Koji su po vama ključni preparati za nanošenje šminke koji mogu da naprave najveću razliku u izgledu?

 Nekada i karmin u nekoj jačoj boji može da napravi potpunu promenu na licu. Konturisanje lica, kao i iscrtavanje obrva, što daje “ram” licu i dosta utiču na sam izraz koji može da transformiše osobu.

 Kada je reč o pripremi kože za šminku, šta preporučujete kao bazu? Prajmer bez prethodno nanete kreme, samo kremu, fluid, serum ili nešto peto? 

 Dosta polažem na pripremu lica, ali pre svega na samu negu lica. Mislim da je to ključna stvar kako bi “make-up” izgledao lepo i bio što duže postojan. Sama priprema lica zavisi od tipa kože. Kada je u pitanju mešovita ili masna koža, ne volim previše da je opteretim kremama jer će posle kraćeg vremena izbiti prirodni sjaj na licu, i to na mestima na kojima to ne volimo. U tom slučaju samo očistim lice micelarnom vodom i naprskam sprej koji služi da masna koža što duže izdrži bez prosijavanja. Nakon toga stavljam kremu za vizuelno sužavanje pora jer je masnija koža sklonija proširenim porama. Nakon te pripreme stavljam određene pudere prema nameni. Kada je suvlja koža u pitanju, obično je nahranim serumom i nekom hidratantnom kremom.


U kojim prilikama su šljokice okej, a kada su previše šljašteće?

Volim šljokice, odnosno svetlucave čestice koje su malo finije i vrlo često su nezaobilazni deo mog rada. Jako se lepo slikaju ali je svetlost, odnosno osvetljenje, ključna stvar kako bi one došle do punog sjaja. Na jakom svetlu one se prelamaju i sijaju predivno, ali na slabijem svetlu, ili kada je napolju oblačno i nema sunca, umeju da daju i kontraefekat.

Pročitajte: Koju šminku nikako ne smete koristiti tokom dana

Photo: Pexels Emma Bauso

 

 

Možete li nam objasniti razliku između hajlajtera i iluminatora?

Razlika između hajlajtera i iluminatora je ta što hajlajter može biti u različitim teksturama – kamenim, tečnim, kremastim, u prahu. Malo je jači, odnosno svetlucaviji, stavlja se samo na određena mesta na licu i to obično ona koja želimo da istaknemo – jagodice, ivicu nosa, ivice usana, deo ispod samih obrva. Iluminator je u tečnoj formi, obično u vidu neke kreme sa sitnim česticama, koji suptilno sija i nanosi se po celom licu kako bi se dobila blistavost. Treba ih izbegavati ako imate masniju kožu.

Da li ste ljubitelj konturisanja lica i šta mislite o trendu šminkanja u kome se prejakim konturisanjem gube prirodne crte i poprimaju nove?


Nisam ljubitelj Kim Kardašijan konturisanja, mada i njen tim šminkera to sada radi dosta suptilnije nego ranije, ali blago konturisanje volim i smatram da bitno može uticati na promenu oblika lica. Sve što treba da se sakrije uspešno se radi tamnim senčenjem, a nešto što treba da se istakne radi se svetlijim senčenjem. Podržavam sve umetnike koji menjaju lični opis jer je to zaista umetnost, ali to nije moj senzibilitet. Moj stav je da učinim da osoba bude lepša, ali ne i neprepoznatljiva.

Da li ste videli novi izgled Demi Mur na reviji “Fendi” i da li možete da prepoznate da li je promena ličnog opisa nastala usled senčenja ili su u pitanju nove estetske intervencije?


 Demi Mur pratim na “instagramu” i moram priznati da sam se šokirala kada sam je videla na “Fendi” reviji. To sigurno nije senčenje, već ozbiljna hirurška intervencija, koja je, očigledno, bila jako sveža i to je izgledalo ekstremno u toj meri da sam se zapitala: “Šta se desilo sa onom lepom ženom?!”

Koji proizvod za make-up ne koristite skoro nikad?

 Retko kada uzmem olovku ili karmin u braon boji, ali opet, za potrebe “beauty” fotografisanja i to može doći u obzir.


Kako je, po vama, najbolje skinuti šminku? Micelarnom vodom, sapunom, vlažnim maramicama, mlekom za skidanje šminke?

- Uvek preporučujem tri faze skidanja šminke. Maramice izbegavam. Uvek se prvo umijem uljanim gelom za skidanje šminke ili penom, zatim ostatke šminke uklonim micelarnom vodom, pa na kraju hranljivim mlekom izmasiram lice kako bih skinula zaostale nevidljive čestice nečistoće.

 

Komentari (1)

Loading
Ariana Collins

07:33 25.02.2021

Zovem se ARIANA COLLINS IZ POLJSKE ... Suprug me napustio i bili smo razdvojeni 5 godina. Tada sam saznala da ima tajnu vezu s mojim najboljim prijateljem. Bila sam shrvana. Htio sam ga u svom životu jer ga volim, a i on je otac mog djeteta. Prošli sam tjedan na mreži naišao na svjedočenja dr. Ogundelea i njegov WhatsApp ili Viber broj i ispričao mu svoje probleme tijekom chata. Željela sam muža natrag zbog sina. Doktor Ogundele ga je vratio po mene u roku od 24 sata. Sad se vratio. Hvala, dr. Ogundele, možete ga kontaktirati na WhatsApp ili Viber Chatu: +27638836445. Pomozite cijeniti dr. Ogundelea za njegov dobar rad.