Lepota

Saznajte može li korona virus opstati na proizvodima za šminkanje

Saznajte može li korona virus opstati na proizvodima za šminkanje

Iako mnogima ovih dana šminkanje nije deo rituala i to sve zbog pandemije virusa, ipak je bitno da dezinfikujemo svoje makeup proizvode koji se nalaze u tašnama. U nastavku teksta saznajte može li korona virus opstati na maleup proizvodima...

Trenutno možemo reći da su svi opsednuti sa dezinfekcijom stvari što je i normalno u datim okolnostima zbog korona virusa koji vlada. S vremena na vreme dolazi i do nestanka deizinfekcionih sredstava baš zbog masovne kupovine, jer se trudimo da sve bude što sterilnije, od prostora oko nas do tela i odeće. Ali, šta je sa proizvodima dekorativne kozmetike poput onih koje koristimo za šminkanje?

Opako oružje protiv virusa: Ovo začinsko bilje će vam neverovatno ojačati imunitet

Stručnjak za viruse Anđela Rasmusen ovu temu komentarisala je za InStyle magazin. Naime, kako ona kaže zadržavanje virusa na određenim površinama izvan domaćina zavisi od te površine. Na nekim se proizvodima može zadržati samo dva sata, a na nekima i duže od jednog dana.

- Ne možemo puno reći o SARS-CoV-2 (virusu koji uzorkuje COVID-19) što se tiče make-up proizvoda. Ali ono što je činjenica je da virus treba domaćina kako bi se razmnožavao pa u svakom slučaju ne može dugo živeti, za razliku od bakterija - rekla je Anđela, piše Index.hr.

Maske poznatih protiv korona virusa digle prašinu na Instagramu (foto)

Na pomenutu temu oglasila se i doktorka Šating Hu koja savetuje da nakon povratka kući svoj životni prostor razdvojimo na dva dela: kontaminiranu i čistu zonu. U kontaminiranoj bi trebalo da stavimo sve stvari koje smo nosili sa sobom i na sebi. Nakon pranja i dezinfekcije ruku, trebalo bi dobro da ih sterilišemo i tek onda prenesemo u čistu zonu.

Ona je podsetila da je bitno i da se redovno čiste četkice za šminkanje, da se obrati pažnja na njihove drške, a ne bi bilo loše ni da se unutrašnjost make-up proizvoda naprska medicinskim alkoholom, prenosi Lepota i Zdravlje. 

Ruke dezinfikujete, a da li čistite vaš mobilni telefon, stravično leglo zaraze?

Korona virus - Šminkanje bez isprobavanja

Zbog pandemije korona virusa potrebno je biti oprezan na svim područjima, a iako su kod nas sve parfimerije zatvorene u svetu se posebno aludira na to da prikupovini šminke dame ne isprobavaju istu.

Ono na šta posebno upozoravaju je korištenje testera u drogerijama. Naime, svima onima koji u narednom periodu odlaze u drogerije savetuje se da nikako ne koriste testere šminke jer postoji velika mogućnost da ih je koristila zaražena osoba. Mnoge kompanije povukle su svoje testere iz radnji, a postavile dezinfekcijona sredstva na ulaze u njih. Zato, oprezno. Čak i ako niste ovih dana izlazili iz kuće, očistite svoju šminku još jednom. Malo predostrožnosti nije na odmet.

Prirodom protiv korona virusa: Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta