Lepota

Ukoliko imate psorijazu, evo kako da sačuvate kožu tokom izolacije!

Ukoliko imate psorijazu, evo kako da sačuvate kožu tokom izolacije!

Šta će se desiti sa kožom ako ne dobije "dozu" sunčeve svetlosti na koju je navikla? Evo šta kažu stručnjaci

Svi znamo da izlaganje kože suncu bez zaštite nije zdravo. Odnosno, kožu bi trebalo čuvati od štetnih sunčevih zraka uz pomoć, krema, naočara, šešira. Ali, šta se dešava sa njom kada smo duže vreme zatvoreni u četiri zida svoje sobe? Da li bi i tada trebalo da binemo o nečemu poput UVA i UVB zraka ili bi trebalo da nas brine nešto drugo? Otkrivamo i šta da rade oni koje muči psorijaza.

Odgovore na ova pitanja dale su doktorka Mišel Skvajer i direktorka Skin Education at Dermalogica Ema Hobson za Harper's Bazaar.

Manje izlaganja suncu najčešće znači dobre stvari

Iako možda zamišljate da ste već sada na nekoj od plaža na kojoj se sunčate ili tugujete za letovanjem koje ste planirali, a sada ne znate da li će se desiti zbog pandemije koronavirusa, neka vas uteši činjenica da boravak u kući ima pozitivne posledice po vaš izgled. I po vašu kožu.

Pročitajte i: Kako bezbedno ukloniti ekstenzije na trepavicama dok traje karantin?

Kako se navodi, prema studiji iz 2015. godine, doktorka Skvajer tvrdi da izbegavanje sunčevih zraka može da poboljša pigmentaciju i smanji vidljivost bora, ali i spreči buduća oštećenja kože.

Naime, jedine osobe koje mogu da pretrpe štetu zbog nedostatka izlaganja suncu su one koje muči psorijaza.

- Osobe sa psorijazom imaju koristi od izlaganja suncu. Na njih može uticati duže razdoblje u zatvorenom prostoru.

- Dobijanje prave doze sunčeve svetlosti najvažnije je u tom slučaju. Ali, oni koje muči psorijaza trebalo bi da potraže savet svog dermatologa - rekla je doktorka, prenosi Index.

Vitamin D u dozama

Kratka šetnja na društvenoj distanci u rano jutro, u trenutnoj situaciji, osiguraće da svojoj koži date dozu vitamina D.

- Vaša koža treba da bude izložena UVB svetlu (5-10 minuta dnevno) da bi stvorila vitamin D koji je neophodan za zdravlje kostiju i mišića - rekla je Skvajer i dodala:

- Budući da su UVB zraci gotovo potpuno blokirani staklom, brza šetnja dvorištem ili uživanje u suncu na balkonu rano ujutro i kasno popodne dovoljni su za snabdevanje vaših UVB potreba - dodala je.

Međutim, vrlo je malo verovatno da ćete razviti nedostatak vitamina D, a ako mislite da je to slučaj, popričajte sa  svojim lekarom o dodatku pomenutog vitamina.

Pročitajte i: Saznajte može li korona virus opstati na proizvodima za šminkanje

Plava svetlost

Postoje i drugi štetni oblici svetlosti od kojih bi trebalo da zaštitimo kožu.

- Ako radite kod kuće uz ekran kompjutera ili pored prozora, ne zaboravite da nanesete SPF 30-50 kako biste zaštitili kožu od plave svetlosti i UVA zraka koji se mogu probiti kroz staklo - savetuje Hobson.

Savet plus: Na svom kompjuteru postavke prebacite na žuto svetlo i nikako ne odustajte od jutarnje i večernje rutine nege kože.

Komentari (0)

Loading