Lepota

Lekovito ulje argana ublažava ožiljke i usporava starenje kože lica!

Lekovito ulje argana ublažava ožiljke i usporava starenje kože lica!

Tečno zlato i eliksir lepote, neki su od naziva za lekovito ulje argana koje je već desetak godina apsolutni hit u kozmetičkoj i frizerskoj industriji, a mi vam opisujemo njegova brojna svojstva koja su ga dovela na tu vrednu poziciju

Bogato ulje zlatne boje koristi se u celom svetu zbog svog čudotvornog sastava koji pomaže u nezi kose, noktiju, kože i očuvanju zdravlja. Marokansko ulje, kako se još naziva, dobija se iz oraščića koji rastu na endemskom drvetu argan u jugozapadnom Maroku.

Vekovima unazad Marokanke koriste ovo ulje kao eliksir lepote pa ne čudi što je tokom poslednjih 10 godina ono postalo apsolutni hit u kometičkoj i frizerskoj industriji.

Žene ručno beru i sakupljaju oraščiće, suše ih i razbijaju kamenom. Koštice koje se nalaze u orasima  melju u gustu pastu pomoću tradicionalnih kamenih presa a dobijenu pastu potom cede kako bi dobile ulje.

Postupak dobijanja ulja je zahtevan i dugotrajan, zbog čega se ono posebno ceni na svetskom tržištu. Industrija lepote prepoznala je prednosti argana pa se ono danas smatra jednim od najkvalitetnijih biljnih ulja. Zbog visoke cene, koja inače zavisi od načina proizvodnje, ono se sve češće imitira sintetočkim ili jeftinijim uljima.

Najcjenjenije arganovo ulje jeste ono koje se dobija od neprženih semenki argana.

NE PROPUSTITE:
Beauty reporter: Nega osetljive kože lica

SASTAV

Lekovito ulje argana sadrži zasićene i čak 80 posto nezasićenih masnih kiselina, kao što su linolna, alfa linolenska, oleinska. Vitamin E, najvredniji je sastojak arganovog ulja, poznat je po snažnim antioksidativnim svojstvima i koristan je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suvog vlasišta.

Lekovito ulje argana je bogato karotenima, koji štite kožu od UV zračenja, polifenolima, poznatim po regenerativnom delovanju, skvalenom, koji smanjuje iritaciju i štiti od raka kože, esencijalnim masnim kiselinama (sprečavaju upalne procese na koži), ferulinskom kiselinom, koja pojačava djelovanje vitamina C i E).

NE PROPUSTITE:
Beauty reporter – Saveznici lepote i zdravlja kože

Lekovito ulje argana - NEGA LICA I TELA

Svojstvo ulja da omekšava i hidrira dermis odlično se pokazalo u nezi suvih ruku, krhkih noktiju, ispucalih peta  i suvih ispucalih usana. Pre spavanja preporučuje se utrljavanje ulja na zanoktice, kao i tretman ruku i stopala. Takođe, nega usana je  bitna, naročito tokom zimskih meseci kada one mogu da ispucaju. Dve kapi utrljaju se na usne kao melem.

Arganovo ulje možete dodati u toplu kupku ili u losion za telo, i tako dodatno negovati kožu tela. Ono može doprineti prevenciji strija, kao i sprečiti da one nastanu u trudnoći. I šminka se može skidati uljem argana, posebno je zahvalno za skidanja maskare, senke i kreona, zato što ne dolazi do burne reakcije očiju, ako dođe do kontakta arganovog ulja s njima. Pošto ima hidratantna svojstva, nakon skidanja šminke njime nije potrebna dodatna njega kože.

Neka od njegovih odličnih svojstava su:

-čisti mrtve ćelije kože

-ublažava bore i njeguje područje oko očiju

-može poslužiti i kao piling za lice ako ga pomešate sa smeđim šećerom

-smanjuje količinu sebuma i upalne procese

-umanjuje akne

-pomaže kod upalnih bolesti kože

-pomaže kod opekotina, nadražene, oštećene i ispucale kože

-podstiče elastičnost i dubinski hrani kožu

NE PROPUSTITE:
Beauty reporter: Akupunkturom protiv apetita

Lekovito ulje argana - NEGA KOSE

Ulje argana obnavlja oštećene vrhove,  kosi vraća mekoću i sjaj, a može i uticati na poboljšanje rasta vlasi zbog antioksidativnog delovanja vitamina E koji utiče na stvaranje novih ćelija.

Arganovo ulje prodire u pore folikula dlake, negujući je na taj način. Upotrebljava se i za otklanjanje peruti tako što se dva puta nedeljno pre spavanja utrlja par kapi u teme i ostavi da deluje preko nići. Ono će uticati na lučenje sebuma i sprečiti stvaranje peruti. Hidratantni učinak marokanskog ulja čini kožu temena zdravom.

Sjano delovanje ulja odmah se primeti na kosi, jer ona postaje sjajnija, a lakše se i raščešljava. Osim što ne iritira kožu temena, ono čak poništava i štetna delovanja hemijskih sredstava kojima se tretira kosa. Ono hrani kosu i daje joj sjaj, a takođe štiti kosu od vetra, fena, sunca i morske soli.

NE PROPUSTITE:
Trikovi za brži rast kose

Lekovito ulje argana - UTICAJ NA ZDRAVLJE

Ne smemo zanemariti ni učinak ovog ulja na celokupno zdravlje organizma. Dve kašičice dnevno mogu da utiču pozitivno na organizam:

-olakšava probavu

-snižava nivo holesterola i lipida

-blagotvorno utiče na kardiovaskularne bolesti, kao i na rad jetre

-jača obrambeni sastav organizma

-korisno je za upalu zglobova i reumatske probleme

-moćan je antioksidant

-potiče cirkulaciju

-poboljšava kapacitet mozga

-deluje kao prirodni afrodizijak

Redovna upotreba može da osnaži antioksidativni status organizma, a pripisuju mu se sposobnost snižavanja holesterola, LDL lipoproteina i triglicerida. Osim toga, podstiče cirkulaciju. Kako je arganovo ulje bogato masnim kiselinama, fenolnim komponentama, skvalenima, sterolima i tokoferolima, proučava se i njegov potencijalni antikancerogeni učinak.

NE PROPUSTITE:
Ana Kokić: Priroda u službi lepote (foto)

Komentari (0)

Loading