Lepota

Savet stručnjaka: Kako da se rešite akni, bubuljica i mitisera

Savet stručnjaka: Kako da se rešite akni, bubuljica i mitisera

Akne, bubuljice i mitiseri nisu samo tinejžerski problem. S njima se suočavaju i odrasle osobe, najčešće žene, a na njih nisu imune ni zvezde. U moderno doba, na sreću, postoje efekisana rešenja za ovaj problem

Poslušajte savet stručnjaka!

Iako je sklonost povećanom lučenju sebuma, proširenim porama, aknama, mitiserima i bubuljicama, jedan od najčešćih problema kože.

O uzrocima ovih problema i adekvatnoj nezi kože koja im je sklona, postoji mnogo pogrešnih uverenja. Jedno od veoma prisutnih je da se s ovim problemom suočavaju samo tinejdžeri.

Problematična koža sklona aknama, bubuljicama i mitiserima jeste najprisutnija kod tinejdžera, ali čak 40% odraslih osoba se sa aknama i bubiljicama suočava i u kasnijim godinama života, povremeno ili permanentno. Štaviše, kod pojedinih ljudi one se javljaju prvi put nakon 30-te godine života, iako su, možda, u pubertetu imali odličan ten. Takođe, acne tarde, tip akni koje se javljaju posle 25 godine, dvostruko češće pogađaju žene nego muškarce.

- Uzrok pojave masne kože sa mitiserima i aknama u kasnijim godinama, koju češće primećujemo kod žena, najčešće su različiti hormonski disbalansi. Ređi, ali takođe prisutan uzrok može biti i upotreba neadekvatne kozmetike i preparata za negu kože ili pojedinih lekova poput kortikosteroida, androgena i izonijazida, kao i dugotrajna upotreba lokalnih antibiotika - kaže doc.dr sci.med. Srđan Tanasilović, dermatovenerolog Kliničkog centra Srbije i dodaje:

- U ženskoj populaciji uzrasta preko 20 godina najčešći uzrok masne kože i pojave tzv. kasnih akni je sindom poli/mikrocističnih jajnika, vrlo često bez prisustva drugih simptoma, to jest bez poremaćaja u dužini i trajanju menstrualnih ciklusa.

Ono što dodatno komplikuje problem akni, mitisera i bubuljica, bilo da se radi o tinejdžerima ili onima koji to više nisu, je činjenica da ovaj problem osim na izgled kože, utiče i na samopouzdanje.

Savet stručnjaka - Preuzmite kontrolu nad svojom kožom

To svakako ima veze sa idealom lepote ujednačenog tena, ali i sa činjenicom da još uvek postoji zabluda da na pojavu simptoma problematične kože utiče neredovna higijena.

Zbog toga osobe koje pate od ovog problema često imaju osećaj stida, pokušavaju puderima da pokriju tragove ovog problema i osećaju neprijatnost i potrebu da se pravdaju.

- Preterano često pranje kože, čak i ukoliko se koriste optimalni preparati, naprotiv, često dovodi do takozvanog rebound fenomena, odnosno pogoršanja stanja kože. Kada je čišćenje masne i problematične kože u pitanju dovoljno je lice prati dva puta dnevno, adekvatnim preparatima za higijenu - objašnjava dr Tanasilović.

Savet stručnjaka - Rešenje problema

Za sve one koji se, kako u tinejdžerskom tako i u odraslom dobu, sočavaju sa problemima masne kože sklone aknama mitiserima i bubuljicama, još jedan veliki problem predstavlja veoma prisutno uverenje da se simptomi masne i problematične ne mogu rešiti, što za njih znači da su “osuđeni” da se s tim pomire.

Na sreću i ovo uverenje je pogrešno. Danas imamo, kako dermokozmetičke, tako i farmaceutske preparate, koji, uz stručnu pomoć dermatologa, veoma efikasno rešavaju ovaj problem.

Eucerin® DERMOPURE linija specijalno je formulisana za kompletan tretman masne i problematične kože, sklone povećanom lučenju sebuma, proširenim porama, aknama, mitiserima i bubuljicama. Osnovu formulacije preparata iz ove linije čine Salicilna kiselina, Likokalkon A i Karnitin.

Salicilna kiselina ima antibakterijsko dejstvo i pospešuje uklanjanje mrtvog sloja ćelija sa površine kože, čime omogućava redovno čišćenje pora i sprečava nastanak mitisera. Likokalkon A efikasno doprinosi ublažavanju i sprečavanju iritacija i upala. Karnitin reguliše prekomernu proizvodnju sebuma. Uz Eucerin® DERMOPURE linija sadrži sve preparet neophodne za adekvatnu čišćenje i negu ovog tipa kože zahvaljujući kojoj se osobe problematičnog tena ponovo  mogu osećati samouvereno i udobno u svojoj koži.

Preporučena Eucerin® DERMOPURE rutina čišćenja i nege:

Za temeljno čišćenje bez isušivanja kože ujutru i uveče

-  Iz praktičnog pakovanja sa pumpicom, na dlanove istisnite Eucerin® DERMOPURE Gel za čišćenje kože, utrljajte na celu površinu lica i isperite vodom. Ovaj preparat ne sadrži sapune i parfeme i pogodan je za upotrebu i za osobe koje imaju osetljivu kožu.

- Pređite lice tupferom na koji ste naneli Eucerin® DERMOPURE Micelarnu vodu koja nežno uklanja ostatke šminke i nečistoće. Posebno je pogodna za korišćenje na regiji oko očiju jer ne dovodi do iritacija i peckanja. Nakon upotrebe ne ispirajte, jer ovaj preparat sadrži i aktivne supstance koje pripremaju vašu kožu za bolje upijanje sastojaka za negu.

Za negu sa umirujućim i hidrirajućim svojstvima

- Na očišćenu kožu ujutru nanesite Eucerin® DERMOPURE Matirajući Fluid koji smanjuje ključne simptome masne i problematične kože: ublažava iritacije i obezbeđuje 8h hidratacije bez suvišnog sjaja.

 

- Uveče, nakon temeljnog čišćenja, priuštite svojoj koži Eucerin® DERMOPURE Regenerativni tretman. Bogat sastojcima koji su efikasni, ali nisu agresivni, ovaj preparat umiruje kožu i istovremeno deluju kao piling tj. uklanjaju sloj mrtvih ćelija sa površine kože, čime se podstiče regeneraciju tokom noći i antiage efekat. Preporučen za svakodnevnu upotrebu, ovaj preparat ima efakat blagog hemijskog pilinga, pa je zato važno da sutra ujutro kožu zaštitite kožu preparatima sa adekvatnim SPF i UV faktorom.

SAVET PLUS:

- Jednom do dva puta nedeljno, umesto gela za čišćenje kože koristite Eucerin® DERMOPURE Piling sa mikročesticama koji dobinski čiste pore i čini kožu glatkom. Nakon upotrebe ovog preparata, vidljivost mitisera je smanjena, a koža je primetno čistija i nežnija.

- Za prikrivanje, ali i umirenje, upaljenih područja, koristite Eucerin® DERMOPURE korektor. Ovaj preparat praktičnog pakovanja za ciljano nanošenje, vaš je saveznik u borbi protiv simptoma problematične kože jer istovremeno prekriva i isušuje bubuljice I otvara zapušene pore.


Brojne poznate ličnosti iz sveta šou biznisa imale su problem upravo sa aknama, bubuljicama i mitiserima. Među njima su bile Kendal Džener, Tejlor Svift, Selena Gomez, Majli Sajrus, Rijana, Megan Markl, Ema Stoun...

Rene Zelveger

Eva Longorija

Komentari (0)

Loading