Lepota

Deo tela koji prvi odaje godine: Saveti da što duže zadržite mladalački izgled

Deo tela koji prvi odaje godine: Saveti da što duže zadržite mladalački izgled

Osim na licu, starenje se najviše primećuje na koži vrata. Pored obavezne hidratacije, koja je temelj beauty rutine, nudimo vam savete kako da što duže zadržite mladalački izgled

S godinama se naša koža tanji, gubi na elastičnosti i opušta, što izaziva pojavu bora, tamnih mrlja i viškova. Neki od ključnih faktora koji ubrzavaju starenje dermisa jesu boravak na suncu bez zaštite, pušenje i uticaj određenih spoljašnjih faktora, a naravno, tu je i genetska sklonost ka boranju i opuštanju kože.

Mnoge žene primećuje kako se, osim na licu, koža na njihovom vratu opušta brže od ostatka tela, kao i da gubi na elastičnosti, pa često izgleda starije nego što zaista jeste. Upravo je izlaganje sunčevoj svetlosti glavni uzrok što lice i vrat najbrže stare – gotovo uvek su na udaru spoljnih faktora poput jakog sunca, oštrog vetra ili hladnoće.

Počnite s negom na vreme

Kvalitet kože posle 30. godine u velikom broju slučajeva je posledica nege u dvadesetima, ali i prirodnih metaboličkih procesa koji se usporavaju s godinama. Iako njena čvrstina i sinteza kolagena i elastina još nije ozbiljnije ugrožena, u tridesetim godinama moramo da podstičemo njihovu proizvodnju kako bi se naša koža lakše nosila s promenama koje nastupaju u četrdesetim godinama.

Pročitajte: Sunce u kosi - Posvetlite kosu na prirodan način

Pravilna beauty rutina 

Zbog svega navedenog, poželjno je uvesti obaveznu beauty rutinu koju čine jednostavni koraci. 

– Hidratacija dermisa antiejdž sastojcima, poput vitamina C, hijaluronske kiseline, retinola, peptida i tako dalje.

– Korišćenje SPF faktora kao preventive protiv bora i hiperpigmentacije je obavezno.

– Redovno čišćenje pora je obavezno, kako bi kroz dermis mogle da prodru aktivne i hranjive supstance iz kozmetičkih preparata.

– Suva i posebno osetljiva koža trebalo bi da se podvrgne tretmanu dubinske hidratacije i multivitaminske maske barem jednom mesečno.

– Problematična i masna koža trebalo bi da se tretira jednom mesečno profesionalnom eksfolijacijom voćnim kiselinama.

– Svi tipovi kože moraju da imaju posebnu negu za područje oko očiju kako bi se sprečio nastanak bora i onemogućilo produbljivanje postojećih mimičkih bora.

– U kućnu beauty rutinu trebalo bi uvesti piling, kao i maske, jednom do dva puta nedeljno.

Kada pričamo o osnovnim koracima za negovanje kože, tu su  čišćenje, toniranje lica, nanošenje seruma i kreme za lica, kao i zaštita kože od sunca.

Pročitajte: Uživajte u letu bez kompleksa- Fleke na koži mogu biti nezgodne, ali evo rešenja!

Usporite starenje kože vrata

Osim česte izloženosti suncu, na ubrzano starenje kože vrata utiče i činjenica da je ona mnogo tanja od kože na licu ili ostatku tela. Osim tanje kože, vrat ima i manju količinu potkožnog masnog tkiva i slabije mišiće od onih na licu, pa je dermis koji se vremenom opušta na vratu mnogo vidljiviji nego bilo gde na telu.

Najbolja prevencija za prerano starenje vrata leži u kvalitetnoj hidrataciji. Korišćenje iste kreme koju mažete na lice dobar je način negovanja vrata i sprečavanja preteranog opuštanja kože. Kao i kod svake prevencije, ključno je početi na vreme. Preporučuje se već u dvadesetim godinama, pre nego što uopšte primetite da je koža vrata počela da vam se opušta. Osim hidratacije, najvažnije je u negu vrata uključiti i kreme s visokim zaštitnim faktorom kako bi se umanjila šteta od sunčevog zračenja.

 

Komentari (0)

Loading