Lepota

Spas za hladne dane: Adekvatna nega kože tokom zimskog perioda

Adekvatna nega kože tokom zinskog perioda zahteva kompletnu pažnju. Kako da je sačuvate od spoljnih uticaja, grejanja i suvog vazduha pročitajte u nastavku...

Spas za hladne dane: Adekvatna nega kože tokom zimskog perioda

Mareefe / Pexels.com

Tokom ovog perioda godine, kada mraz i oštar vetar prete da isuše kožu, mazanje ulja može da nas zaštiti. Iako se mnogi plaše da bi tako moglo da im se zamasti lice, nudimo vam objašnjenje zbog čega ne bi trebalo izbegavati ovakav vid nege...

Iako svi znamo da bi, kada nastupi hladnoća, trebalo da "pojačamo" negu i izaberemo masniju formulu krema od uobičajene, mnogi strahuju zbog toga, plašeći se eventuale pojave nečistoća na koži. Posebno je takav slučaj s idejom o mazanju ulja na lice – većina se plaši da će im lice postati masno.

Nega kože tokom zimskog perioda - Ulja su sjajan melem

Ipak, deluje da većina nije u pravu. Eterična i biljna, odnosno prirodna ulja, čak i kod masne kože imaju potpuno suprotan efekt – često predstavljaju rešenje za bilo kakve probleme s kožom, kao i za održavanje dobrog izgleda lica.

Funkcije prirodnih ulja

Mažu se na čistu kožu pre dnevne kreme, a ovo su njihovi efekti:
– čiste kožu,
– tokom zime hidriraju suvu kožu,
– balansiraju masnu kožu,
– “peglaju kožu” i
– utiču na akne

Nega kože posle tridesete godine

Mareefe / Pexels.com

 

 

Nega kože tokom zimskog perioda - Ulja i tip kože

MASNA KOŽA

Za akne je najbolje lavandino ulje, kao i ulje od kamilice i palisandrovog drveta, ali možete koristiti i ulje od čajevca, kao i ono od grejpa. Miteseri će nestati ako koristite ulje korijandera, nane i limunske trave. Za čišćenje kože koristite ulje bosiljka, limuna i limunove trave.

SUVA KOŽA

Suva koža će oživeti ako koristite kamilicu, ruzmarinovo, ružino, kao i ulje od semena šargarepe. Dobro je i jasminovo ulje, ulje lavande i mandarine. Možete hidrirati kožu pomoću ulja slatke narandže, mandarine i ruže, ali i uz skoro sve cvetne vodice, odnosno hidrolate. Na upaljenu kožu najbolje deluje kamilica i ulje od semena šargarepe.

Nega kože u različitim životnim dobima

 Shiny Diamond from Pexels

 

ZRELA KOŽA

Eterična i prirodna ulja koja će izgladiti bore, kao i dati koži mladoliki izgled, jesu ulje od semena šargarepe, lavanda i ulje žalfije. Dobro je i ulje čempresa, komorača i palisandrovo ulje.

OSETLJIVA KOŽA

Za osetljivu kožu idealni su rimska i nemačka kamilica, ružino ulje i palisandrovo, jasmin, kao i cvetne vodice odnosno hidrolat kamilice koji ima protivupalno i antialergijsko dejstvo.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

 

Pomozite koži zimi

Ishrana neka vam bude bogata magnezijumom, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom C i beta karotenom. Koža će vam biti nežna ako jedete losos i druge masne ribe, pomorandžu, mango i šargarepu. Osam čaša vode dnevno neka vam bude okvirna mera za unos vode, a ako imate suvu kožu, trebalo bi popiti i više od toga. Klimatizovani vazduh negativno utiče na kožu.

Ako ne možete da izbegnete boravak u takvim prostorima, barem održavajte vlažnost vazduha. Prebacite se na neutralne sapune koji ne sadrže nikakve hemikalije, to može da napravi veliku razliku. Redovno konzumirajte riblje ulje. Vežbajte jer se tako znojite, a to otvara pore i omogućava koži da se očisti od nakupljene masnoće.

Komentari (0)

Loading