Lepota

Vizažista Jovana otkriva: Kako najlakše odabrati pravi tečni puder?

Kako odabrati pravi tečni puder, pitanje je koje muči većinu žena. U želji da imaju što lepši ten, dame često impulsivno kupuju ono što se plasira na tržištu kao savršeno, međutim, to i nije baš tako. Samim tim, često budu razočarane svojom kupovinom...

Vizažista Jovana otkriva: Kako najlakše odabrati pravi tečni puder?
Prof. šminker Jovana Radovanović queenjmakeup

Ovo je sasvim normalna pojava, s obzirom da je svaka koža drugačija, kao i njene potrebe. Zato dolazimo do pitanja kako odabrati pravi tečni puder koji će biti idealan baš za vas.

U današnjem tekstu, profesionalna šminkerka Jovana Radovanović objasniće vam kako da najlakše odaberete pravi tečni puder i budete sasvim zadovoljne. 

Prva stvar od koje moramo krenuti jeste kako saznati tip kože.

Ujutru, nakon umivanja mlakom vodom, nemojte koristiti nikakve preparate. Obrišite lice i posle dva sata pažljivo posmatrajte strukturu kože ispred ogledala. Tako ćete saznati koje karakteristike poseduje vaša koža.

Sakrijte bubuljice bez pudera za manje od 5 minuta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana 👑 (@queenjmakeup)

Postoji više tipova u koje spadaju normalna, suva, masna i kombinovana koža. Najbolji način određivanja jeste sledeći:

Normalna koža:

Normalnu kožu odlikuje sjajan, blistav ten. Koža ima malo ili nimalo nepravilnosti. Ten je ujednačen, koža je meka i zaglađena. Nema viška sebuma i pore nisu vidljive.

Suva koža:

Suvu kožu odlikuje ten koji je bez sjaja. Pore su jedva vidljive, a može se javiti i crvenilo. Često može imati osećaj zatezanja. Pri dodiru koža je suva i gruba. Koža ima manje elastičnosti pa se brže pojavljuju fine linije/bore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana 👑 (@queenjmakeup)

Masna koža:

Masnu kožu karakterišu uvećane, lako vidljive pore. Ima dosta sjaja koju prouzrokuje višak sebuma. Česti su problem sa aknama I bubuljicama, a koža je deblja i znatno elastičnija.

Kombinovana koža:

Kombinovanu kožu izdvaja mešavina više tipova kože. Uglavnom je masna T zona lica (čelo, nos, brada). Obrazi su normalni ili suvi. Pore su proširene i vidljive na T zoni, a koža može imati nepravilnosti. 

Kada ste završile s prepoznavanjem svog tipa kože lica, sledeće što treba da uradite jeste da odaberete nivo pokrivenosti koji želite.

Praznični make-up u režiji Rouzi Hantington Vajtli (foto)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana 👑 (@queenjmakeup)

Postoje puderi koji imaju:

- nisku pokrivenost

- srednju pokrivenost i

- visoku pokrivenost

Nakon što odaberete nivo pokrivenosti koji želite, treba obratiti pažnju na teksturu samog pudera, njegovu završnicu kao i ono što piše na samoj bočici. Uglavnom na samom pakovanju piše za koji je tip kože, ili koju završnicu ima sam puder (prirodnu, mat ili sjajnu).

Suvoj koži leže laganije teksture, puderi koji imaju glow efekat iliti sjajnu završnicu. Birajte hidrirajuće pudere i izbegavajte one na kojima piše da su mat.

Photo by Amir SeilSepour from Pexels

 

Masnoj koži, s druge strane odgovaraju mat puderi koji uglavnom spreče da višak sebuma bude preterano vidljiv. Rešenje za ovaj problem mogu da budu i puderi s “prirodnom završnicom”. Izbegavajte podloge na kojima piše da imaju glow efekat.

Kombinovanoj koži odgovaraju puderi s „prirodnom” završnicom. Bitno je da dobro pripremite T-zonu. Takođe, može pomoći i korišćenje dva prajmera koji odgovaraju njenim različitim potrebama.

Ukoliko imate normalnu kožu, možete koristiti puder bilo koje završnice ili teksture. Na vama je samo da odaberete ono što vam se dopada. Uz malo vežbe, saveta i istraživanja, verujemo da ćete bez problema naći odgovarajući puder za vas.
 

Komentari (0)

Loading