Lepota

Sve što niste znali o SPF - u: Najbolja prevencija starenja kože i nastanka bora

SPF zaštita od sunčevih zraka najčešće je zanemarivan korak u našoj beauty rutini. Ipak, SPF može biti sjajna prevencija u borbi protiv starenja kože, a kako ga najbolje primeniti, otkriva profesionalni šminker...

Sve što niste znali o SPF - u: Najbolja prevencija starenja kože i nastanka bora

Prevencija je ključ svega. Zato danas pričamo o SPF-u, tj. o kremama za zaštitu od sunca. To jedna od najbitnijih tema kada je reč o našoj lepoti, a pre svega o našem zdravlju. 

Naime, dosta ljudi danas nema svest o tome koliko sunčevi zraci imaju zapravo loš uticaj na nas i našu kožu. 

Jovana Radovanović

 

Savetuje prof. šminker Jovana Radovanović queenjmakeup

Sama skraćenica SPF znači Sun Protection Factor, tojest faktor zaštite od sunca. To znači da broj koji uz oznaku SPF pročitate na bočici proizvoda pokazuje nivo zaštite koji vam taj proizvod može pružiti, kada je o izloženosti sunčevim zracima reč.

Pročitajte: Koju šminku nikako ne smete koristiti tokom dana

Photo by dusan jovic on Unsplash

 

Za početak treba da znate da postoje dve vrste sunčevih zraka koji mogu da dopru do nas, a to su UVA i UVB zraci. UVA zraci su oni koji prodiru u dublje slojeve kože, štete vidu i uzrokuju bore. Dok su UVB zraci oni koji se zadržavaju na površinskom sloju kože, zbog njih gorimo na suncu, i oni mogu da izazovu ozbiljnija oboljenja kože. To znači da kada kupujete kremu sa zaštitnim faktorom, uvek treba obratiti pažnju da krema štiti i od UVA i od UVB zraka. 

Što se tiče visine faktora, preporuka dermatologa je da se SPF naravno koristi u toku cele godine. Jer sunčevi zraci prolaze i kroz oblake. Faktor 30 je preporučen za zimski  period, a za ostali deo godine bi najbolje bilo koristiti faktor 50. Takođe, moramo da napomenemo da nas ni faktor 50 neće zaštititi celog dana. Bitno je da se on ponovo nanese na svakih dva sata ukoliko se direktno izlažete suncu (npr. ako ste na moru/bazenu,itd). 

Naravno, vitamin D koji dobijamo od sunca jeste potreban našem organizmu, ali do njega možemo doći na zdrav i siguran način u ranim jutarnjim časovima. Samo 10 minuta na suncu nam je dovoljno da dobijemo dnevnu dozu vitamina D koja nam je potrebna. 

Pročitajte: Greške pri negovanju kože kojih možda niste svesni

Photo by João Guilger from Pexels

 

Kada je SPF u kozmetici u pitanju, bilo to puderi ili kreme, oni vam neće pružiti adekvatnu zaštitu obzirom da bi količina koja je potrebna da se nanese kako biste bili zaštićeni previše za puder ili kremu na jednom licu. Obzirom da za SPF kremu na licu važi pravilo dva prsta, tj. to je kolicina koliko SPF-a bi trebalo da nanesete na lice da biste bili adekvatno zaštićeni. 

Bitno je napomenuti i da je duplo čišćenje lica obavezno kada se koristi SPF. To znači da bi trebalo da se prvo očisti lice uljanim čistačem pa onda standardnom umivalicom. A o tome ćemo vam malo opširnije pričati u sledećem članku. 

Takođe, za sve one koji ipak žele preplanuli ten, nemojte se brinuti. Svakako možete dobiti preplanuo ten i ako se držite ovih pravila, samo će biti potrebno malo više vremena. Ali naša preporuka bi svakako bila da se sunčanje izbegne što je više moguće, bilo to sunčanje na suncu ili u solarijumu što je gora opcija. Posebno kada danas postoji toliko alternativa koje ne štete koži. Kao što su npr. spray tanning ili kreme/pene za samopotamnjivanje. 

Photo by Antonio Gabola on Unsplash

 

Koža je naš najveći organ i sve pamti. Oštećenja koja zadobije u ranim godinama se sve više pokazuju i vide kako starimo. Zato je bitno da na vreme vodimo računa o njoj, kako ne bismo posle morali da se podvrgnemo korekcijama kako bismo ispravili ono što smo mogli da sprečimo. Prevencija je ipak ključ svega.

 

Komentari (0)

Loading