Lepota

Šminkerka Aleksandra Orlandić Sretković otkriva: Nega masne kože po decenijama

Preterana proizvodnja prirodnog sebuma stanje je koje dermis prati čitav život, a može doneti brojne probleme, pogotovo u godinama u kojima je organizam sklon hormonskim promenama ili pojačanom stresu, zato vam objašnjavamo kako da ih negom izbegnete

Šminkerka Aleksandra Orlandić Sretković otkriva: Nega masne kože po decenijama

Procenjuje se kako oko 40 odsto svetske populacije ima masni tip kože, a oko 30 odsto populacije ima i probleme povezane s njom. Mastan tip kože svakako ima svojih prednosti – sporije stari, manje je sklon dehidraciji i lakše odoleva spoljnim negativnim uticajima, ali oni čija je koža masna verovatno će prvo istaći njene mane. Preterana proizvodnja prirodnog sebuma stanje je koje kožu prati čitav život, a može doneti brojne probleme, pogotovo u godinama u kojima je organizam sklon hormonskim promenama ili pojačanom stresu. Najveći problemi s kojima se susreću dame s masnom kožom jesu proširene pore, povećana sklonost nastanku akni, ali i sklonost iritacijama, upalama i gruboj teksturi tena nastaloj kao posledica bubuljica iz pubertetskih dana. Važno je znati da se svaka koža menja s godinama, pa i ona masna. Ako ste s 18 otkrili savršenu rutinu s kojom svoj problematičan ten držite pod kontrolom, to ne znači da će isti proizvodi, tretmani i rutina nege odgovarati vašem licu u tridesetim, a posebno u četrdesetim, kada organizam prolazi kroz novi talas hormonskih promena.

Pročitajte: Ima 42 a izgleda kao da je u dvadesetim - Katarina Radivojević priznala kojim se estetskim korekcijama podvrgla

Dvadesete

U tim godinama je najvažnije sprečiti akne i suziti pore. Dvadesete donose dugoočekivani izlazak iz puberteta, ali kod osoba masne kože taj prelaz ne znači uvek i smirivanje problema s tenom. Akne u odraslom uzrastu sve su češći problem, a osim masnog tipa kože, njihovom razvoju doprinosi i pogrešna kozmetika, neredovna ishrana, uklanjanje šminke, pa čak i manjak sna. Da biste masnu kožu držali pod kontrolom i tako sprečili nastanak akni i upala, ključno je posvetiti se detaljnom čišćenju pora. Ako sprečimo da se u porama nakupljaju nečistoće i razvijaju bakterije, sprečićemo i nastanak akni. Kad je u pitanju čišćenje pora i uklanjanje odumrlih ćelija kože, bitno je da se nakon čišćenja koža nahrani odgovarajućim hranljivim serumom, ciljano odabranim zavisno od problema kože.

Pročitajte: Inspiracija nevestama - Tamara Nikolić ponela make up look koji će mnoge dame poneti u predstojećoj sezoni venčanja (FOTO)

Tridesete

Kad pređemo tridesetu, svakoj koži se događaju promene vezane za starenje – tako osobe masne kože, osim standardne borbe s viškom sebuma i nepravilnostima, tada borbu vode i s pojavom znakova starenja. Jedna od prednosti masne kože je i prirodno podmazivanje i manja verovatnoća dehidracije, što znači da će se sitne linije i bore na masnoj koži verovatno pojaviti kasnije nego na suvoj. Kod kuće je najvažnije održavati laganu hidrataciju lica i ne dopustiti dehidraciju jer će ona dovesti do prirodnog odgovora organizma i potrebe za pojačanim lučenjem sebuma, što će posledično dodatno proširiti pore. Rešenje je u dubinskoj hidrataciji nemasnim formulama, najbolje s hijaluronskom kiselinom. Ne samo da ispunjava dnevne potrebe kože za vodom nego i ponovo pokreće prirodne mehanizme rehidratacije kože za dugotrajne rezultate.

Pročitajte: Pročišćena zavodljivost Eve Longorije - Ovo je tajna koju je dugo čuvala!

Četrdesete

Mnoge dame se dugo nakon 40. bore s posledicama masnog tena i proširenih pora. Ipak, zbog dugogodišnje borbe s nepravilnostima, tekstura kože tada najčešće nije baš najzaglađenija. Kako negovati masnu kožu kod kuće? Kvalitetnom kremom koja lice neće dodatno zamastiti, a pružiće duboku hidrataciju i umirenje. Peptidi i protein za punoću kože dobijen bioinženjeringom – vitamin Cg ima odlično delovanje: aktivira prirodni kolagen, a istovremeno se bori protiv izraženih bora, neujednačenog tena i sve češćih hiperpigmentacionih fleka.

Pročitajte: Moćan trik Merilin Monro za savršeno našminkane oči i rumene obraze!

Komentari (0)

Loading