Lepota

Nega KOSE TOKOM LETOVANJA

Nega KOSE TOKOM LETOVANJA

Najveći broj žena zaboravlja da je njihovoj kosi potrebna posebna pažnja tokom odmora i zato smo vam spremili praktične savete kako po povratku kući ne biste morali da idete pravo kod frizera

Svake godine kad dođe vreme letovanja postavi se pitanje kako zaštititi kosu od sunca i morske vode. Čini nam se da znamo sve što frizeri uporno ponavljaju, ali kad konačno dođe vreme potpunog uživanja, mrzi nas da nanesemo preparat koji bi trebalo ili da kosu isperemo kad izađemo iz mora. Zato smo odlučili da napravimo podsetnik – šta sve ne treba raditi da po povratku kući ne bismo morali da žurimo kod frizera kako bismo kosu koliko-toliko oporavili.

- Pre je postojalo uverenje da se ne treba farbati pred odlazak na more, ali je danas to prevaziđeno. Nema razloga da zbog godišnjeg odmora ugrozite svoj ritam održavanja boje, ali je obavezna zaštita. Ukoliko razmišljate o šišanju, bolje je da to uradite posle letovanja.

- U tobri za plažu moraju da se nađu i „prskalice“ za kosu, koje treba redovno koristiti. Reč je o preparatima za zaštitu od sunca. U zavisnosti od proizvođača, neki imaju veći, neki manji efekat, ali sigurno je da i oni s najmanjim učinkom donose kosi određenu dobrobit.

- Ako je kosa dehidrirana posle kupanja u moru, treba da je operemo hidratantnim šamponom ili, ukoliko nam je to nezgodno, bar da je isperemo slatkom vodom i stavimo regenerator. On je minimalna, ali efikasna zaštita. Treba ga nanositi posle svakog ispiranja kose. Ako ne nosite šešir ili kačket, ostavite regenerator na kosi, jer će je on štiti. Slikovito rečeno, sunce će prvo „uzeti“ vlagu iz njega, pa tek onda iz same kose.

- Dugo je postojalo uverenje da je maslinovo ulje savršeno za negu na moru, a proteklih godina je kokosovo ulje postalo hit. Međutim, ni jedno jedino ulje ne sme da se nanosi na kosu pre izlaganja suncu jer bi se, slikovito rečeno, kosa spržila.

- Ako se odmarate, dajte nekoliko slobodnih dana i svoj kosi. Zaboravite na feniranje, prese, figaro...

- Ukoliko imate dugu kosu, sigurno vam je najlakše da je tokom dana držite čvrsto svezanu, jer ćete tako izbeći lepljenje vlasi po telu namazanom preparatom za zaštitu od sunca. Međutim, to je najgore što možete da joj uradite. Mnogo je bolje da napravite “labavu” pletenicu. Za vezivanje kose koristite što mekše i nežnije trakice ili gumice.

- Kosa u kojoj se nalazi morska so, lakše se lomi. Zato nemojte raščešljavati kosu pre nego što je isperete u slatkoj vodi i nanesete regenerator ili neko drugo zaštitno sredstvo. Koristite češljeve sa širokim zupcima.

- Ukoliko imate sat-dva između povratka s plaže i odlaska na večeru ili u provod, stavite neku od prirodnih maski na kosu. Kad ih nanesete, umotajte kosu u topao peškir, pa posle pola sata dobro isperite.

- Pomešajte dve kašike meda, pola avokada i jednu kašiku maslinovog ulja. Stavite je na celu dužinu, ostavite sat vremena, a onda dobro isperite kosu. Ovakvu masku možete da stavljate kad god imate vremena i ne mrzi vas. Hemijske maske se koriste na dve do četiri nedelje.

- Nanesite kokosovo ulje duž cele vlasi, prespavajte s njom, a sutra isperite kosu. Kad se prosuši, biće meka i blistava.

- Zagrejte po nekoliko kašika kokosovog, bademovog ili arganovog ulja do temperature tela, a zatim taj “koktel” umasirajte prvo u vlasišt, a zatim duž vlasi. Ukoliko vam je kosa pri korenu masna, a krajevi su suvi, ulje nanesite samo na te isušene delove.