Lepota

Ovo je najbolji način da očistite lice i izbegnete pojavu bubuljica tokom leta

Ovo je najbolji način da očistite lice i izbegnete pojavu bubuljica tokom leta

 Za dobar ten najvažnija je pravilna rutina uklanjanja nečistoća s kože kako bi ona bila spremna za hidrataciju. Otkrivamo kako da vaše lice zablista i korake uz koje čak možete poboljšati teksturu...

Tokom leta imamo utisak da lice treba čistiti detaljnije nego kad su temperature niže, mada se koristi mnogo manje šminke nego inače. Vrlo je moguće da taj osećaj stvara pojačano znojenje, kao i kreme koje nas štite od sunca, koje često stvaraju osećaj lepljivosti na koži. Zbog svega toga, lice treba da se čisti nešto pažljivije, ali kao i u bilo čemu drugom, ne treba preterivati.

Umivanje treba da bude prvi korak čišćenja kože. Naravno, tako je ukoliko koristite sredstvo za umivanje, a ako ga ne upotrebljavate, taj prvi korak može biti micelarna voda, kao tip preparata tri u jedan. Treba početi od umivanja zato što je ono uvek agresivnije od toniziranja, čišćenja micelarnom vodom ili mlekom za skidanje šminke. Umivanje, čak i kad se upotrebljava preparat prilagođen ostljivoj koži, ipak podrazumeva upotrebu agresivnijih sredstava za pranje. Sledećim korakom, a to je tonik, nadoknađujete ono što je koži oduzeto umivanjem, hidrirate je i stabilizujete njenu PH vrednost.

Čišćenje lica podrazumeva iste korake, bez obzira na tip kože. Razlika je samo u preparatima koje ćemo koristiti. Na tržištu postoji obilje gelova, pena, tonika... kako za suvu, tako i za masnu kožu.

Za umivanje treba koristiti kreme ili pene, a u slučaju da se dosta šminkamo, gelovi za pranje su pravi izbor. Tokom umivanja treba koristiti toplu vodu, ne vruću, jer ona isušuje kožu. Važno je da dobro speremo preparat koji smo koristili. Lice treba nežno osušiti peškirom, ne trljati, jer to može da iritira kožu i pospeši pojavu bora.

Mali rituali, poput pilinga ili maski, mogu doprineti zdravlju i dobrom izgledu kože, pogotovo tokom leta. Jedino oko čega ne postoji saglasnost jeste koliko često treba koristiti pilinge – postoje stručnjaci koji kažu da može dva puta nedeljno, ali i oni koji tvrde da je taj ritam dobar, ali na mesečnom nivou.

Otkad je micelarna voda postala gotovo neizostavni deo nege, često čujemo pitanje da li ona treba da ide pre ili posle umivanja. Beauty stručnjaci pominju dve mogućnosti.

– Ako njome skidamo šminku, onda ide prvo micelarna voda, pa se umijemo, a onda opet na red dolazi micelarna voda, kao dodatna hidratacija. Dakle, ona u ponovnom dodiru s kožom radi isto što i tonik.

– Druga opcija je umivanje gelom ili penom, skidanje ostataka šminke micelarnom vodom, a zatim na vlažnu kožu stavljamo kremu. Micelarna voda do kraja čisti kožu i hidrira je umesto tonika.

Često se zaboravlja da fluidi pružaju isto što i kreme, samo je njihova tekstura izuzetno laka, što je savršeno za leto. Oni svojom teksturom podsećaju na serum, ali im je funkcija istovetna kao krema, koja je znatno gušća.

Termalna voda savršena je za hidriranje te je treba koristiti više puta dnevno. Da bi osvežavajući efekat bio što intenzivniji, možete je držati u frižideru.

 MLEKO ZA ČIŠĆENJE vs. MICELARNA VODA

Mleko za čišćenje koristi se za uklanjanje nečistoća s lica, a podrazumeva se da čišćenje ima bar dva koraka. To znači da nas čišćenje lica mlekom ne oslobađa umivanja. Mleko za čišćenje u svojoj efikasnosti koristi princip “slično se u sličnom rastvara” i ne mora da koristi surfaktante, zbog čega se smatraju blagim proizvodima.

Micelarne vode su preparati koji služe za čišćenje lica bez potrebe za naknadnim umivanjem. Suštinski su rastvori blagih surfaktanata u koncentracijama koje omogućavaju formiranje tzv. micela, po čemu su ovi preparati i dobili naziv. Tokom procesa čišćenja, lipofilni pol surfaktanta vezuje se za nečistoće, a hidrofilni omogućava njihovo uklanjanje s kože jer ostaje vezan za vatu koju koristimo. Tako u jednom potezu lice oslobađamo nečistoća.