Lepota

VREME JE ZA UZBUNU: Ove promene na kosi NIKAKO NE SMETE ZANEMARITI!

VREME JE ZA UZBUNU: Ove promene na kosi NIKAKO NE SMETE ZANEMARITI!

story

Naši stalni saradnici, vrhunski beogradski frizeri, odgovaraju na najčešće postavljana pitanja o frizurama, nezi i tretiranju vlasi, i o ovoj temi otkrivaju ključne stvari, kao i praktične savete za naše čitateljke...

Koliko god se u magazinima pisalo, a u tutorijalima pričalo o kosi, kad god žene imaju priliku da frizerima postavljaju pitanja, interesovanje je usmereno na nekoliko tema, a među njima su – šta je ove sezone u trendu, može li se sprečiti opadanje kose posle trudnoće, kako rešiti pitanje mašćenja. Postavili smo ova tri pitanja vrhunskim frizerima,  našim dugogodišnjim saradnicima – Jeleni Jovanović Srni, Aleksandru Gligorijevskom i Miroslavu Lukoviću, popularnom Mister X-u.

JESENJI TRENDOVI

Jesen nam donosi u modni fokus bakarne tonove, nijanse žita, bež odsjaj... Što se šišanja tiče, beogradski frizer Aleksandar Gligorijevski otkriva trendove i na tom polju:

– Nedavno je veoma mnogo žena skratilo kosu, a paž je bio najaktuelnija frizura. Izgleda da su ga se sada zasitile, pa bi da ga „pretvore“ u dugu kosu. Neke strpljivo čekaju da im kosa poraste, a neke stavljaju nadogradnju.

Što se tiče stila frizura, Aleksandar otkriva da će se i dalje nositi blagi prelomi, opuštene varijante, kao i što više volumena u kosi. Kako postići volumen, jedno je od najčešćih pitanja koje Gligorijevskom postavljaju klijentkinje. Osim što je potrebno imati negovanu i dobro ošišanu kosu, on otkriva da utisku mogu da doprinesu i sledeće cake:

▪  Kada operete kosu, stavite dosta pene, a zatim je sušite s glavom nagnutom nadole. Time će kosa dobiti dodatni volumen i neće biti sklona „lepljenju“.

▪  Veći volumen obezbediće vam i suvi šampon, kojim treba da isprskate čistu kosu. On će vlasi učiniti i znatno čvršćim, što samo po sebi znači da se neće lako „slepiti“.

OPADANJE KOSE POSLE TRUDNOĆE

Ovo  je problem za čije rešenje možete da pitate koga god hoćete, i ginekologe i endokrinologe, a odgovor će biti isti – krivi su hormoni i ne postoji način da se spreči, otkriva nam naša saradnica, frizerka Jelena Jovanović Srna. Ona ističe da nam u tom slučaju ostaje da čekamo da se oni stabilizuju, jer će tada kosa ponovo porasti. Naravno, lako je to reći, a vrlo teško kad vidite da vam svakog dana kosa opada gotovo u pramenovima.

– Videla sam bezbroj žena kojima se kosa posle porođaja skoro svela na polovinu, a onda se potpuno obnovila – kaže Srna i nastavlja:

– Nema tih pakovanja, ampula niti bilo kog tretmana koji je može oporaviti. Jedini savet je – nemojte se plašiti, jer koliko vam je kose opalo, toliko će izrasti. Međutim, lagala bih kad bih rekla da je povratak kose u normalu brz. Potrebno je bar godinu i po! Interesantno je da je svim ženama tokom trudnoće kosa lepša nego ikada, a i za to su zaslužni hormoni.

PROBLEM BRZOG MAŠĆENJA KOSE

Odgovor na sva pitanja vezana za mašćenje kose vrlo je jednostavan – perite je kad god je masna, pa makar to bilo svakog dana, kaže nam Miroslav Luković, popularniji među klijentima kao Mister X.

– Ženama s kojima o tome pričam stalno ponavljam da se kosi, u tom slučaju, ništa loše neće desiti. Koliko puta dnevno operemo ruke i – šta im se dogodi? Ništa, osim što su čiste! Mislim da je strah od šampona i sličnih preparata ostao iz davnih vremena, kada su ljudi mislili da je sasvim u redu da se kupaju jednom nedeljno. Da li će se kosa mastiti, ne zavisi samo od toga koji šampon koristimo već od niza faktora, počevši od hormona do činjenice da ne živimo na Zlatiboru, već u mestima u kojima je vazduh „bogat“ smogom. Na bojenoj kosi mašćenje se manje vidi zbog ispošćenih krajeva, ali koren kose je sigurno podjednako mastan. U celoj ovoj priči najvažnije je pronaći odgovarajući šampon. Ako je ženama zamorno da kosu peru svakog dana, preporučujem im da ponekad klasično pranje zamene suvim šamponom.

Znak za uzbunu

Drastično opadanje kose, koje se ne dešava posle trudnoće, znak je da treba proveriti da li je sa štitnom žlezdom sve u redu. Izraženo opadanje kose je prvi znak da postoji problem s njom.