Lifestyle

Zimska idila ugrejana šoljicom savršene kafe

Zimska idila ugrejana šoljicom savršene kafe

Otkrivamo 5 najboljih destinacija na kojima u zimskim danima morate popiti kafu

 Praznici su pred nama, tu iza ćoška. Ako vam radni sati prolaze u maštanju gde biste voleli da otputujete i provedete slobodne dane, i još ako je to maštanje uz šoljicu kafe – imamo najbolji predlog za vas. Ovih 5 destinacija svaki ljubitelj kafe mora posetiti. Zašto da ne već ove zime!

Tokio

Možda će vas ovaj podatak iznenaditi, ali kafa je definitivna kraljica u Japanu. Njihova kultura ispijanja kafe važi za jednu od najfascinantnijih na svetu. Ne samo da je među najvećim uvoznicima kafe na planeti, već ima I veliki uticaj na industriju kafe zahvaljuući velikim proizvođačima najkvalitetnije opreme za pripremu napitaka od kafe. Iako su ljubav prema kafi razvili mnogo posle Evropljana, kafei imaju važnu ulogu u socijalnom životu Japanaca. Prve kafeterija otvorene su još krajem 19. veka u Tokiju i Osaki. Pravi biseri prestonice Tokija su “kisaten”, kafeterije koje možete prepoznati po retro stilu, u kojima se kafa priprema za na specifičan način, ručno, kapanjem, praveći magiju koju upoređuju sa baletom. Nijedan “kisaten” nema espresso mašinu, a sve ih karakteriše nostalgična, sporija atmosfera. Ukoliko nekada planirate da se otisnete na dalek put do Tokija, možda je najbolje da to dobro isplanirate ove zime, a u avanturu krenete na leto. Jer idućeg leta, Tokijo će biti i prestonica sporta, domaćin Olimpijskih igara!

Tel Aviv

Tamna, intenzivna, bogatog ukusa, neodoljiva – tako opisuju kafu koju možete popiti u Tel Avivu.   Leti je najčešće služe hladnu, a zimi toplu.  Kultura ispijanja kafe i kafića je u Tel Avivu veoma razvijena. Obalu ovog primorskog grada krasi mnoštvo živopisnih lokala. Mnogi od njih su na samim pločnicima, pa ćete uz uživanje u kafi moći da se prepustite i lepom pogledu na grad ili Mediteran, ali i zanimljivom posmatranju ljudi… Svakako ćete se zaljubiti u strast prema kafi koju neguju u Tel Avivu, ali i u čitavoj zemlji. Zato ne čudi da jedna od najboljih svetskih kompanija u industriji kafe dolazi baš iz Izraela – Strauss Coffee.

London

Ako posetite London, popijte kafu! Iako je sinonim za čitavu Veliku Britaniju vekovima bio čaj, poslednjih godina kafe kultura beleži veliki rast. Porast zaljubljenika u kafu Britanci objašnjavaju uticajem američke pop-kulture, ali i jačanjem digitalizacije svih sfera života. Ona je kafiće pretvorila u mesta za rad miliona freelencera. Možda je kafa u Londonu mesto u vrhu omiljenih napitaka dobila kasnije nego u drugim delovima sveta, ali je zato dobila mnogo veću pažnju i poštovanje Britanaca. Još jedan dokaz za veliku ljubav Londona i kafe je Festival posvećen ovom napitku koji se u britanskoj prestonici održava svake godine I poseti ga preko 7.000 ljubitelja kafe.

Beč

Kafići i kafeterije su sastavni deo stila života Bečlija. U glavnom gradu Austrije možete popiti kafu u prvom lokalu koji je ovaj napitak služio još davne 1680. godine. Tada, krajem sedamnaestog veka, ovo mesto je bilo rezervisano za gospodu i političare. Predstavnici najvišeg sloja društva su igrali šah i razmenjivali mišljenja uz obaveznu šoljicu “radosti”. Iako su danas bečki kafei otvoreni za sve, to ne znači da nisu zadržali svoju opuštenu atmosferu. Koliko je jaka veza između bečlija i kulture ispijanja kafe potvrđuje i to što je Austrijska agencija za zaštitu kulturnog nasleđa, kafiće Beča opisla kao mesta na kojima se uživa u prostoru i vremenu, ali se na računu nalazi samo kafa.

Kuindio

Ukoliko sebe smatrate istinskim ljubiteljem kafe, na listu mesta koja morate obići, obavezno dodajte Kolumbiju. Regija Kuindio krije Nacionalni park kafe, pravi tematski park posvećen omiljenom napitku koji će vam sigurno podići raspoloženje. Ulazak u Nacionalni park je impresivan – u njega se stiže žičarom. A nakon poset ovom očaravajućem mestu sigurno ćete postati ozbilja poznavalac kafe zahvaljujući interaktivnom muzeju i upoznavanju sa istorijom kafe ispričanom kroz plesni šou. Kolumbija je treći najveći izvoznik kafe na svetu I od neprocenjivog je značaja za ekonomiju te zemlje. “Trougao kafe” koji se nalazi u centralnoj Kolumbiji se smatra jednom od najboljih kafe regija na planeti. Kafa je sastavni deo culture ove zemlje I gotovo da je nigde ne slave kao tamo. Ukolko niste u mogućnosti da odete, u ukusu autentične Kolumbijske kafe možeet uživati i u svom domu. Tradicionalna kafa, Doncafé Single origin Columbia je arabika jedinstvenog geografskog porekla sa plantaža Južne Amerike, bogate arome slatke pomorandže i pečenog lešnika.

Bonus predlog:

Ukoliko ste već odabrali idelanu destinaciju, a ne možete da zamislite dan bez domaće kafe, imamo sjajan predlog. Nemojte pratiti put kafe, neka vaša omiljena kafa prati vas! Zahvaljujući Doncafé 3 sec 2 1 black, vaša omiljena domaća kafa sada vam može uvek i svuda biti na dohvat ruke. U kesicama za pripremu jedne šoljice očekuje vas 100% turska kafa za brzu i laku pripremu jedne šoljice.