Lifestyle

Korona virus: Zašto neki pacijenti imaju teške simptome?

Autor: | 17/03/2020

Korona virus: Zašto neki pacijenti imaju teške simptome?

Korona virus zbog čijeg širenja jeproglašena pandemija, kod nekih pacijenata prolazi uz blage simptome, dok kod nekih dolazi do komplikacija - zašto je to tako?

Australijski naučnici su analizom krvi jedne pacijentkinje otkrili da imuni sistem odgovara na korona virus identično kao na tipični grip. To im je pomoglo da shvate zašto se neki pacijenti oporave brzo, dok drugi imaju ozbiljne respiratorne probleme.

Prirodom protiv korona virusa: Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta

Izbacuje sve otrove: Napitak koji podiže imunitet na maksimum

Kako da sprečite prehladu

Jedan od prvih pacijenata obolelih od koronavirusa u Australiji pokazao je imuno reakciju na tretman, što, prema rečima australijskog ministra zdravlja, predstavlja značajan korak u istraživanju i razvijanju vakcine protiv virusa Kovid-19.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, novim korona virusom zaraženo je više od 180.000 ljudi u svetu, a umrlo je 7.184.

Dok se kod većine obolelih bolest manifestovala sa srednjim i slabim simptomima, i dalje je 20 odsto pacijenata u kritičnom stanju. Virus je bio fatalan u jedan odsto slučajeva, piše u izveštaju australijskih istraživača, prenosi Rojters.

Dok naučnici u svetu pokušavaju da razviju vakcinu što pre, istraživači Instituta za proučavanje infekcija i imuniteta Piter Doerti u Australiji fokusirali su se na to da saznaju što više o samom virusu.

Analizirajući krv žene u četrdesetim godinama, otkrili su da imuni sistem odgovara na korona virus identično kao na tipični grip.

Ovo saznanje pomoglo je naučnicima da shvate zašto se neki pacijenti oporave brzo, dok drugi imaju ozbiljne respiratorne probleme.

Prateći stanje pacijentkinje i njen imuni sistem, istraživači mogu da predvide kada će se ona oporaviti, a ovo saznanje, prema rečima ministra zdravlja Grega Hanta je veliki napredak, prenosi Tanjug.

Brokoli uklanja simptome prehlade i gripa za samo 24 sata

Prirodni antibiotici su odličan izbor za zdravlje

„Istraživanje je pružilo mogućnost da se na najbrži način prati i predvidi terapija koja će pacijentu pomoći da se uspešno oporavi“, rekao je Hant.

Širom sveta farmaceutske kompanije ubrzano rade na traženju vakcine i antivirusnih lekova koji bi sprečili širenje ove zaraze.