Lifestyle

10 stvari koje možemo da radimo dok smo u kući

10 stvari koje možemo da radimo dok smo u kući

story

Kao što kaže slogan, „Keep calm & stay home“ odnosno „budi smiren i ostani kod kuće“!

A kod kuće ima mnogo stvari koje možete da radite dok ste sa najmilijima. Uvek postoje  načini da takve situacije lakše prođu, da se zabavite i naučite nešto novo. Naravno, ne preskačite jutarnji ritual pijenja kafe. Sada imate vremena da je popijete u društvu najdražih, natenane i da bez žurbe razmislite šta biste danas voleli da radite.

U nastavku pročitajte predloge Doncafé-a uz koje vreme provedeno u kući može biti ispunjenije:

 

1. Složite Puzzle od što više delova. Tako ćete se svi uključiti u igru. Ukoliko više volite reči, igrajte zanimljive geografije. Vaša deca će biti oduševljena ovom, već pomalo zaboravljenom, igrom.

 

2. Monopol je druga društvena igra u kojoj može da učestvuje cela porodica. Zavrtite kockice i uživajte u gradnji kuća i hotela, makar i samo u igri.

 

3. Uzmite da čitate knjigu koju ste odavno hteli da pročitate, a niste stizali od obaveza. Na primer, Orkanske visove – Emili Bronte, Sto godina samoće – Gabrijel Garsija Markes, Idiot – Fjodor Dostojevski... Naslova je bezbroj, a vi birajte po svom nahođenju i raspoloženju, roman  ili poezija. Samo kliknite ovde i uživajte u čitanju.

 

4. Ukoliko dugo niste svirali instrument koji volite, obrišite prašinu sa njega i vežbajte malo. Muzika leči dušu, a vaše bolje raspoloženje će se svakako preneti i na sve ukućane. Ako ne svirate nijedan instrument, slušajte muziku koja će vas opustiti.

5. Meditirajte. Lezite na pod, zatvorite oči, dlanove ruku okrenite na gore i pokušajte da se skoncentrišete na disanje. Ova meditacija će vas umiriti i doneti vam bolje raspoloženje. Pronađite na Youtube-u koja vrsta meditacije i vežbi za opuštanje vam prija.

 

6. Počnite da pišete dnevnik. Ne mora da sadrži dnevne događaje, zapisujte svoje misli i raspoloženja. Tako ćete bolje upoznati sami sebe i lakše donositi odluke u životu.

 

7. Naučite strani jezik koji vam se dopada. Youtube je prepun besplatnih lekcija. Što ne biste znali italijanski, na primer?

 

8. Pogledajte virtuelnu turu u Narodnom muzeju, pogledajte skulpture Ivana Meštrovića. Mnogi drugi muzeji Evrope su takođe ponudili virtuelne ture, a možete ih naći na ovom linku. Bečka opera svake večeri u 19h emitovaće repertoar besplatno. Dovoljno je da se registrujete i uživate u Falstafu i Valkiri. Narodno pozorište u Beogradu će prenositi uživo predstave, pa se na vreme obavestite šta je na repertoaru. Pronađite besplatne online sadržaje i istražite šta vam se dopada.

9. Najmlađi takođe imaju opciju da gledaju dečije predstave preko interneta. Glumci pozorišta „Pinokio“ će svake subote u 12h igrati predstave bez prisustva publike i uživo ih prenositi preko društvenih mreža – Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama. Najmlađi će imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta kao što su „Tri praseta”, „Pepeljuga” i „Lepotica i zver”. Teatar „Vuk” će takođe organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu. Na ovom linku možete naći 100 inspirativnih ideja za zabavu najmlađih u kući. Uživajte sa malenima, brzo će odrasti.

 

10. Ne zaboravite sebe i svog partnera, odvojite vreme samo za vas. Ako ste ljubitelji kafe, ujutru zajedno uživajte u domaćoj kafi, a poslepodne ili uveče pustite neku dobru muziku i naučite da igrate valcer ili tango. Internet je zaista prepun mogućnosti. Keep calm & stay home!