Lifestyle

Kruška – idealna za dijetu

Autor: | 22/08/2017

Kruška – idealna za dijetu

Voćka poznata po svom slasnom ukusu veoma uspešno snižava holesterol, kilograme, sprečava nastanak tumora, staračkih pega, bora i daje neverovatnu energiju

Kruška je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae. Raste u predelima umerene klime od 10 do 17 metara u visinu. U srpskom predanju, smatrana je za drvo demona, te u narodu postoji izreka Kao da je pao sa kruške, što se tumači tako da je budalastog čoveka koji se popeo na krušku napao veštac i svojim moćima ga naterao da padne s nje. U pojedinim delovima Srbije, plod kruške korišćen je i za odstranjivanje bolesti za koju su meštani smatrali da je nastala magijom. Najčešće se upotrebljava u ishrani dok su njena lekovita svojstva malo kome poznata.

Gastro primena

Mada se smatra još jednom slatkom namirnicom u nizu, kruška laganim koracima zauzima značajno mesto u ishrani savremenog čoveka izloženog stresu, brzom, iscrpljujućem životu i mnogim bolestima. Predstavlja bogatu riznicu vitamina i spada u malobrojnu grupu voća koje ne izaziva alergijske reakcije. Zato je mogu jesti svi uzrasti, čak i novorođenčad. Glavni je sastojak ukusnih poslastica, poput kompota, kolača, torti, džemova, slatkih ali i slanih salata. Takođe, izvrsno ide kao dodatak uz jela od divljači, dok se sok dobijen njenim ceđenjem preporučuje kao odličan izvor energije, zahvaljujući prirodnom šećeru fruktozi i levulozi. Među muškom populacijom najpoznatija je u vidu rakije, zvane kruškovače ili viljamovke, koja se pravi od posebne vrste kruške.

Korigovanje kilograma

Glavni problem u letnjim danima jeste višak kilograma koji bismo što pre voleli da skinemo. Osim toga što vežbamo, veoma pazimo šta jedemo i trudimo se da se hranimo zdravo. Unosom kruške o tome ne moramo da brinemo, jer ona sadrži samo 100 kalorija, što je ukupno pet posto od dozvoljenog. Takođe, njena nutritivna suplementacija je neverovatna, a vlakna daju osećaj osećaj sitosti i ono što je najbitnije, ne podstiču gojaznost i dobijanje telesne mase.

U službi zdravlja

Redovnim unosom kruške pospešuje se zdravlje i utiče na pravilan rad organizma. Na prvom mestu, ona je puna antioksidansa i samim tim pomaže telu da se oslobodi štetnih materija. Obiluje vitaminom C koji stimuliše proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca i jača imuni sistem. Svojim antioksidantnim dejstvom sprečava i nastanak tumora dojke, debelog creva, prostate i pluća. Kao veliki izvor kalijuma, pozitivno utiče na razvoj srčanog sistema kao i kod sprečavanja bolesti srca. Naime, kalijum dovodi do snižavanja krvnog priritska te se samim tim smanjuje opterećenje celog kardiovaskularnog sistema, što sprečava nastanak ugrušaka. Folati, kao još jedna od nutritivnih vrednost krušaka, usko su povezani sa smanjenjem defekata novorođenčadi te se trudnicama preporučuje pojačan unos ovog slasnog voća. Kruška sadrži i visok procenat magnezijuma, mangana, fosfora, kalcijuma i bakra, pa utiče na jačanje kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Lepša kosa, koža i oči

Kruška je veoma bogata vitaminom A, jednim od najznačajnijih vitamina u službi lepote. Samim tim, ova namirnica ublažava efekte starenja na koži, poput staračkih pega i bora, ali isto tako uklanja kataraktu sa očiju i poboljša vlas i koren kose.

Američka glumica Sofija Buš ima dva mala koraka za negu svog lica. Prvo adekvatnim tonikom ukloni šminku sa očiju i usta, a zatim sapunom od kruške dobro opere ostatak lica. Kako ona kaže, ova voćka ima svojstvo da umiri i učini nežnijom njenu kožu.

* Recepti

Tart od badema i krušaka

Sastojci
3 manje kruške
8 dl vode
230 g šećera
sok jedne polovine limuna
muskatni oraščić, cimet ili vanila (po želji)
250 g brašna
30 g šećera
prstohvat soli
kora jednog limuna
130 g maslaca
1 jaje
120 g maslaca
80 g šećera
vanil-šećer
2 jajeta
velika kašika arome vanile
150 g badema

Priprema

Iscedite sok od jednog limuna, a koru ostavite sa strane. Kruške oljuštite, pa ih istrljajte unutrašnjom stranom limunove kore. U lončić sipajte vodu, dodajte šećer, limunov sok i začine po želji. Ostavite da se šećer otopi i zatim dodajte kruške. Kuvajte ih dok ne omekšaju oko 20 minuta. Kada budu gotove, ostavite ih da se ohlade u vodi u kojoj su se kuvale.
U veću posudu prosejte brašno i promešajte ga sa šećerom i malo soli. Dodajte maslac iseckan na kockice i vrhovima prstiju utrljavajte brašno u njega dok ne dobijete mrvičastu smesu. Nakon toga dodajte jaje i povežite mrvice testa u kuglu. Sve to zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 40 minuta. Tako dobijenu smesu pomešajte sa obe vrste šećera i sjedinite s jajima, dodajući jedno po jedno. Na kraju sve to aromatizujte vanilom i dodajte bademe.
Na kraju, rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite kalup za tart od 26 cm. Testo razvaljajte, pa njime obložite kalup i sve stranice. Izbockajte ga viljuškom i pecite 15 minuta, tako da ostane svetle boje. Kad se testo malo prohladi, namažite ga ravnomerno kremom od badema. Kruške prepolovite, povadite semenke i isecite celom dužinom, pritom pazite da ne idete do kraja. Utisnite ih u kremu od badema i tart pecite oko 45 minuta.



Salata sa kruškama, orasima i gorgonzolom

Sastojci
150 g tankih polukolutića krastavca
4 prepolovljene i uzdužno isečene kruške bez semenki
2 kašike izdrobljene gorgonzole
3 kašike seckanih proprženih oraha
2 kašike iseckanih listova mladog luka
100 g usitnjenih listova salate po izboru
150 g usitnjenih listova cikorije
malo usitnjenih listova potočarke
1 dl obrane slatke pavlake
kašičica belog vinskog sirćeta
malo soli i crnog bibera

Priprema
U maloj činiji pomešajte kruške s dve kašike slatke pavlake. U drugoj, izmešajte preostalu slatku pavlaku, gorgonzolu, sirće, so i crni biber. Na kraju dodajte naseckani mladi luk. U velikoj posudi pomešajte zelenu salatu, cikoriju, potočarku i krastavce. Listove salate rasporedite na tanjire i na njih stavite kruške i popržene orahe. Prelijte s malo salatnog dresinga, a ostatak poslužite posebno.