 
            Heroj sa parketa sada igra najvažniju utakmicu: Košarkaš Nikola Topić bori se sa kancerom
30/10/2025
9h
Nikola Topić ima rak testisa
Voćka poznata po svom slasnom ukusu veoma uspešno snižava holesterol, kilograme, sprečava nastanak tumora, staračkih pega, bora i daje neverovatnu energiju
Kruška je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae. Raste u predelima umerene klime od 10 do 17 metara u visinu. U srpskom predanju, smatrana je za drvo demona, te u narodu postoji izreka Kao da je pao sa kruške, što se tumači tako da je budalastog čoveka koji se popeo na krušku napao veštac i svojim moćima ga naterao da padne s nje. U pojedinim delovima Srbije, plod kruške korišćen je i za odstranjivanje bolesti za koju su meštani smatrali da je nastala magijom. Najčešće se upotrebljava u ishrani dok su njena lekovita svojstva malo kome poznata.
Gastro primena
Mada se smatra još jednom slatkom namirnicom u nizu, kruška laganim koracima zauzima značajno mesto u ishrani savremenog čoveka izloženog stresu, brzom, iscrpljujućem životu i mnogim bolestima. Predstavlja bogatu riznicu vitamina i spada u malobrojnu grupu voća koje ne izaziva alergijske reakcije. Zato je mogu jesti svi uzrasti, čak i novorođenčad. Glavni je sastojak ukusnih poslastica, poput kompota, kolača, torti, džemova, slatkih ali i slanih salata. Takođe, izvrsno ide kao dodatak uz jela od divljači, dok se sok dobijen njenim ceđenjem preporučuje kao odličan izvor energije, zahvaljujući prirodnom šećeru fruktozi i levulozi. Među muškom populacijom najpoznatija je u vidu rakije, zvane kruškovače ili viljamovke, koja se pravi od posebne vrste kruške.
Korigovanje kilograma
Glavni problem u letnjim danima jeste višak kilograma koji bismo što pre voleli da skinemo. Osim toga što vežbamo, veoma pazimo šta jedemo i trudimo se da se hranimo zdravo. Unosom kruške o tome ne moramo da brinemo, jer ona sadrži samo 100 kalorija, što je ukupno pet posto od dozvoljenog. Takođe, njena nutritivna suplementacija je neverovatna, a vlakna daju osećaj osećaj sitosti i ono što je najbitnije, ne podstiču gojaznost i dobijanje telesne mase.
 
                                                                            
                                        
                                                                                    
U službi zdravlja
Redovnim unosom kruške pospešuje se zdravlje i utiče na pravilan rad organizma. Na prvom mestu, ona je puna antioksidansa i samim tim pomaže telu da se oslobodi štetnih materija. Obiluje vitaminom C koji stimuliše proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca i jača imuni sistem. Svojim antioksidantnim dejstvom sprečava i nastanak tumora dojke, debelog creva, prostate i pluća. Kao veliki izvor kalijuma, pozitivno utiče na razvoj srčanog sistema kao i kod sprečavanja bolesti srca. Naime, kalijum dovodi do snižavanja krvnog priritska te se samim tim smanjuje opterećenje celog kardiovaskularnog sistema, što sprečava nastanak ugrušaka. Folati, kao još jedna od nutritivnih vrednost krušaka, usko su povezani sa smanjenjem defekata novorođenčadi te se trudnicama preporučuje pojačan unos ovog slasnog voća. Kruška sadrži i visok procenat magnezijuma, mangana, fosfora, kalcijuma i bakra, pa utiče na jačanje kostiju i sprečavanje osteoporoze.
Lepša kosa, koža i oči
Kruška je veoma bogata vitaminom A, jednim od najznačajnijih vitamina u službi lepote. Samim tim, ova namirnica ublažava efekte starenja na koži, poput staračkih pega i bora, ali isto tako uklanja kataraktu sa očiju i poboljša vlas i koren kose.
Američka glumica Sofija Buš ima dva mala koraka za negu svog lica. Prvo adekvatnim tonikom ukloni šminku sa očiju i usta, a zatim sapunom od kruške dobro opere ostatak lica. Kako ona kaže, ova voćka ima svojstvo da umiri i učini nežnijom njenu kožu.

* Recepti
Tart od badema i krušaka
Sastojci
                                                                            
                                        
                                        
                                        
                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                        3 manje kruške
                                                                                                                                                                                                         8 dl vode
                                                                                                                                                                                                         230 g šećera
                                                                                                                                                                                                         sok jedne polovine limuna
                                                                                                                                                                                                         muskatni oraščić, cimet ili vanila (po želji)
                                                                                                                                                                                                         250 g brašna
                                                                                                                                                                                                         30 g šećera
                                                                                                                                                                                                         prstohvat soli
                                                                                                                                                                                                         kora jednog limuna
                                                                                                                                                                                                         130 g maslaca
                                                                                                                                                                                                         1 jaje
                                                                                                                                                                                                         120 g maslaca
                                                                                                                                                                                                         80 g šećera
                                                                                                                                                                                                         vanil-šećer
                                                                                                                                                                                                         2 jajeta
                                                                                                                                                                                                         velika kašika arome vanile
                                                                                                                                                                                                         150 g badema
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                        
Priprema
                                                                            
                                        
                                        
                                        
                                                                                                                                                                    

                                                                            
                                        
                                        
                                        
                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                        Salata sa kruškama, orasima i gorgonzolom
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                        
Sastojci
                                                                            
                                        
                                        
                                        
                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                        150 g tankih polukolutića krastavca
                                                                                                                                                                                                         4 prepolovljene i uzdužno isečene kruške bez semenki
                                                                                                                                                                                                         2 kašike izdrobljene gorgonzole
                                                                                                                                                                                                         3 kašike seckanih proprženih oraha
                                                                                                                                                                                                         2 kašike iseckanih listova mladog luka
                                                                                                                                                                                                         100 g usitnjenih listova salate po izboru
                                                                                                                                                                                                         150 g usitnjenih listova cikorije
                                                                                                                                                                                                         malo usitnjenih listova potočarke
                                                                                                                                                                                                         1 dl obrane slatke pavlake
                                                                                                                                                                                                         kašičica belog vinskog sirćeta
                                                                                                                                                                                                         malo soli i crnog bibera
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                        
Priprema
                                                                            
                                        
                                        
                                        
                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                        U maloj činiji pomešajte kruške s dve kašike slatke pavlake. U drugoj, izmešajte preostalu slatku pavlaku, gorgonzolu, sirće, so i crni biber. Na kraju dodajte naseckani mladi luk. U velikoj posudi pomešajte zelenu salatu, cikoriju, potočarku i krastavce. Listove salate rasporedite na tanjire i na njih stavite kruške i popržene orahe. Prelijte s malo salatnog dresinga, a ostatak poslužite posebno.
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                        
 
                                                                            
                                        
                                        
                                        
                                                                                                                        
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                        
                        
 
            Heroj sa parketa sada igra najvažniju utakmicu: Košarkaš Nikola Topić bori se sa kancerom
30/10/2025
9h
Nikola Topić ima rak testisa
 
             
            Dnevni horoskop za 31. oktobar 2025. godine: Vodolije pune ideja, Lavovi dominiraju na poslu
30/10/2025
11h
Dnevni horoskop za 31. oktobar 2025. godine pročitajte u nastavku
 
            Prvi koraci male Senje: Marija Kilibarda podelila dirljiv trenutak iz porodičnog doma FOTO
30/10/2025
13h
Ćerka Marije Kilibarde pobrala sve simpatije
 
            Trikovi dizajnera enterijera za elegantnu i funkcionalnu dnevnu sobu
30/10/2025
22h
Savremena dnevna soba više nije samo prostor za odmor – ona je centar svakodnevnih dešavanja, kutak u kojem se susreću stil, praktičnost i lični pečat