Lifestyle

Zašto ne bi trebalo svaki dan da nosite iste cipele?

Zašto ne bi trebalo svaki dan da nosite iste cipele?

Ako se osećate krivo svaki put kada pogledate u svoju zavidnu kolekciju cipela, savest će vam uskoro biti malo čistija.

Iako vam verovatno i nije trebao razlog za kupovinu još jednog para cipela, stručnjaci su vam ga upravo poklonili. Naime, prama istraživanju velikog američkog proizvođača i prodavca cipela, kompanije Allen Edmonds, nošenje istih cipela svaki dan nije dobro ni za vas ni za vašu obuću.  Ako ih menjate svakodnevno, cipele će trajati duže, a bitan je i način na koji ih čuvate.

- Najbolji način da produžite vek trajanja svoje obuće jeste da je svakodnevno rotirate i da se pobrinete za cipele nakon svakog nošenja - objasnili su iz Allena Edmondsa za Business Insider.

Kad isti par cipela nosite baš svaki dan, znoj sa stopala nakuplja se u njima i ne stigne da se osuši, zbog čega obuća s vremenom menja oblik. To pogotovo važi za kožne cipele na koje znoj utiče najgore, jer ih izvija i čini podložnijim pucanju, a da ne govorimo o smradu...

Još jedna nuspojava znoja jest i ta što čini cipele koje nosite svakodnevno plodnim tlom za razvoj bakterija i gljivica, koje narušavaju higijenu vaših stopala.

Zato, sledeći put kada osetite grižu savesti zbog kupovine još jednog para cipela, samo se setite ovoga i krivica će odmah nestati.