Lifestyle

Nega kože u različitim životnim dobima

Autor: | 23/08/2017

Nega kože u različitim životnim dobima

Zahvaljujući dostignućima savremene medicine i farmakologije, žene danas imaju privilegiju da u svim periodima života mogu da se pohvale lepim izgledom i blistavim tenom, ukoliko na vreme počnu pravilno da se neguju

Koža kao najveći organ ljudskog tela, površine jedan i po do dva kvadratna metra, ima kompleksnu strukturu i funkcije: barijernu, termoregulacionu, receptornu, imunološku, estetsku i mnoge druge. Izloženost spoljašnjim faktorima čini je osetljivom i podložnom oštećenjima, posebno tokom leta.

Prvi korak ka lepoj koži

Blistav ten bez ožiljaka, hiperpigmentacija i neravnina ne postiže se instant čarobnom formulom, već je rezultat dugoročne pravilne higijene i nege kod kuće kao prvog koraka, ali i primene dermatoloških hemijskih pilinga, dermapena, rolera, adekvatnih mezoterapijskih koktela i drugih estetskih procedura onda kada je to potrebno. Bazični higijenski i biološki tretmani danas se podrazumevaju jer eliminišu nečistoće s kože, omogućavaju hidrataciju, elastičnost i bolje metaboličke procese. Uz primenu odgovarajuće kreme s visokom koncentracijom aktivnih supstanci i dobrom formulacijom koja podrazumeva biokompatibilnost i minimalan alergeni potencijal, odsustvo boja, parfema i parabena, imamo osnovu od koje polazimo.

Nega u dvadesetim

Iako mlada koža odlično trpi sve spoljašnje faktore i deluje kao da joj teška šminka i sunce ne mogu nista, istina je malo drugačija. Koža sve pamti, pa će nešto kasnije pokazati fleke, nepravilnosti i sve drugo što ne želimo. Za svu nedisciplinu u nezi tokom dvadesetih, videćemo negativne strane, u smislu ranijeg starenja u tridesetim. Blagi preparati za čišćenje, toniranje i regulaciju rada sebacealnih žlezda, uz dobru kremu i SPF biće dovoljni. Ukoliko postoji problem sa aknama, on treba da se rešava.

Tridesete godine

Ovo je period kada počinjemo da zapažamo znake isušivanja kože, slabiji tonus i elastičnost kao i sitne borice. Još uvek mladoj koži ne treba mnogo da bude lepa te bi akcenat, kako nakon letovanja tako i tokom cele godine, trebalo staviti na kvalitetne preparate za vaš tip kože, antirid i dopunske intervencije koje su izuzetno efikasne: mezoterapiju, hemijske pilinge, mikrodermoabraziju, oxy peel...

Peta decenija

U ovom periodu odlično se vidi da li je i koliko žena negovala svoju kožu. Ako nije, bore, oslabljen tonus, hiperpigmentacije i dehidriranost često su vrlo očigledni. Pored kvalitetnih preparata za kućnu upotrebu, kao što su kreme i serumi sa hijaluronskom kiselinom, retinolom i peptidima i zaštite od sunca u toku dana o kojoj stalno govorimo, neophodno je korigovati nedostatke, a to znači: regenerisati površinu kože pilinzima, dermapenom rolerom i slično, aplikovati hijaluronske filere za ublažavanje bora, botoksom spečiti preteranu mimiku i obrisati mrštilice, a mezonitima rešiti problem opuštenosti kože i slabijeg tonusa.

Nega kože u pedesetim

Lice u pedesetim može izgledati odlično ako se na vreme počne s pravilnom negom i umerenim estetskim i antiejdž intervencijama. Na ovaj način uspešno se odlaže hirurški fejslifting koji podrazumeva duži oporavak i često pacijenti nisu spremni na tako ozbiljne operacije pa je potpuno logično da se opredeljuju za manje invazivne intervencije nakon kojih se pacijent odmah vraća uobičajenom načinu života.

Rešenja za kožne probleme

Moguće je izgledati lepo u svakom životnom dobu. Naravno, imperativ je postići i sačuvati zdrav i prirodan izgled. Danas bavljenje estetskom medicinom podrazumeva stalna usavršavanja, a ima i mnogo toga zajedničkog sa umetnošću, jer savremeni doktori poštuju Da Vinčijev ,"zlatni standard“. Kroz individualan pristup pacijentu i objektivnu analizu, dolazimo do odabira pravih metoda podmlađivanja s dugoročnim rezultatima.

Univerzalan recept ne postoji i nije poenta da ljudi liče jedni na druge, već da se umerenim korekcijama sačuva autentičnost lica. Ovo je moguće stručnom primenom hijaluronskih filera, mezoterapije, hemijskih pilinga, mezoniti, botoksa i drugih procedura toliko omiljenih u svetu i kod nas. U praksi, često je kombinovanje dve ili više metoda podmlađivanja najbolje rešenje jer se postiže aditivni efekat. Blagovremena primena mezoterapije kao fantastične antiejdžing procedure obezbediće dugoročno lep i negovan izgled, dodati antioksidanse, nahraniti kožu posle letovanja, popraviti tonus i elastičnost.

Druge intervencije, kao što su pilinzi i kontrolisana oštećenja u regenerativne svrhe, preporučjivo je raditi u jesenjem i zimskom periodu jer bi izlaganje suncu izazvalo više štete nego koristi na koži koju hoćemo da regenerišemo i podmladimo. Svaka od procedura već je tema za sebe.