Lifestyle

Devet načina da se rešite nadutosti i smanjite struk

Autor: | 27/08/2017

Devet načina da se rešite nadutosti i smanjite struk

Postoji nekoliko načina da se rešite nadutosti i osetiti ogromno olakšanje.

Uporedo s tim, smanjićete obim struka za nekoliko dragocenih centimetara. Za to postoji devet načina, prenosi Daily mail.

1. Izbegavajte hranu koja nadima

Suzdržite se od graška, luka, brokolija, kupusa i ostale hrane koja izaziva nadutost. Umesto toga češće jedite jabuke, kruške i dinje jer su bogate pektinom koji umiruje i dobar je za probavu.

2. Jedite banane, kivi i jagode

Ovo voće sadrži visoke količine kalijuma koji deluje kao diuretik i povećava količinu soli u mokraći - to je dobra vest jer višak soli može izazvati zadržavanje vode u tankom crevu.

Odlični saveti onih koji su uspeli da skinu višak kilograma

3. Izbegavajte žvakače gume

Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može povećati proizvodnju gasova u probavnom traktu.

4. Pijte sok od aloa vere

Ovaj sok uklanja otrove iz tela i štiti od mikroba, bakterija i virusa. Takođe, smanjuje unutrašnje upale i pomaže u poboljšanju stanja kože.

5. Smanjite unos mlečnih proizvoda

Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mlečnih proizvoda u organizam.

Postoji mnogo alternativa mlečnim proizvodima poput pirinčanog mleka koje umiruje creva ili kokosovog mleka (ili jogurta). Smanjite i količinu proizvoda od pšenice.

6. Uzimajte probiotike

To je odično za probavu, kao i za raspoloženje i podizanje imuniteta, ali što je najvažnije, smanjuje proizvodnju gasova i reguliše bakterijsku neravnotežu u crevima, a time i da stomak bude ravan.

7. Opustite se

Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se, na pimer uz sveće, laganu muziku, toplu kupku, eterična ulja...

8. Vežbajte

Jaki mišići na stomaku sprečiće da gasovi iz creva izguraju stomak napolje, pa neće toliko štrčati.

9. Ne pričajte dok jedete

Gutanje vazduha uzrokuje nadutost.