Lifestyle

Lepota iz prirode: Morska so kao izvor zdravlja

Lepota iz prirode: Morska so kao izvor zdravlja

Ne morate ići na skupo letovanje da biste svom telu i organizmu priuštili okrepljujući tretman pomoću kristalnog čudotvorca koji ima terapijska svojstva

Podaci koji stižu iz turističkih agencija govore da se mnogi tek sada spremaju za odlazak na more, a to znači da će moći da osete sve blagodeti morske vode. Oni koji su se odavno vratili s letovanja i svi koji su prethodne nedelje proveli "na kopnu", kao i oni koji sebi ovog leta nisu priuštili odmor, sve koristi koje pruža morska so moći će da dobiju iz kilogramskog pakovanja, kupljenog u supermarketu. Morska so nastaje prirodnim procesima isparavanja vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani. Budući da u svom sastavu, uz natrijum-hlorid, sadrži još 80 elemenata, znatno doprinosi zdravlju, ali i dobrom izgledu kože i kose.

■ Morska so može da ojača imunološki sistem, a tada telo postaje otpornije na razne autoimune bolesti, počevši od gripa i alergija.

■ Ima veliki uticaj na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastopljene u vodi može znatno da umanji nivo lošeg holesterola u telu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

■ Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu uspešno da se tretiraju i leče morskom solju, jer ona smanjuje nivo šećera u krvi.

■ Više od 20 odsto natrijuma akumulira se u kostima. Ako telu nedostaje soli i vode, ono počinje da "vuče" natrijum iz kostiju, što može da dovede do osteoporoze. Dodavanjem morske soli u ishranu možete da je izbegnete ili ublažite.

■ Dobar je izvor kalijuma, pa zato olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana. Deluje protiv bolova i grčeva u mišićima.

■ Budući da morska so održava nivo dva hormona, serotonina i melatonina, koji su važni u borbi protiv stresa, pozitivno utiče na raspoloženje.

■ Morska so je korisna i za disajni sistem, a minerali i oligoelementi, te strukturni delovi algi koje sadrži morska voda, pomažu pri oporavljanju sluzokože. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski uticaj, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.

■ Minerali iz soli vežu se za ćelije kože, pa ona postaje sjajnija i baršunasta, a iz istih razloga, kupke s morskom solju podstiču mršavljenje i dovode do smanjenja celulita, te regenerisanja kožnog tkiva, zbog čega imaju i anticelulitni i antiejdžing učinak.

■ Kupka od morske soli otvara pore, poboljšava cirkulaciju u koži i hidrira tkivo.

■ Morska so je efikasna i kod smanjenja upala u sistemu za disanje. Usporava proizvodnju sluzi, što olakšava disanje.

■ Morska so smatra se prirodnim čistačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože, apsorbujući sve otrovne supstance iz njih.

■ Pošto so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu da poboljšaju njen tonus. Takva kupka podstaći će i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glatkija i zdravija.

■ Morska so idealna je kao prirodni piling, jer njena tekstura uklanja gornji sloj mrtvih ostataka kože.

■ Prirodni je lek za osobe s masnom kosom. Morska so ima sposobnost da apsorbuje višak ulja iz vlasi, čineći ih glatkim i lepim.