Lifestyle

Spremni za jesen: Make-up trendovi

Spremni za jesen: Make-up trendovi

Poznati šminker Marko Nikolić otkriva kakve će se boje nositi u narednim danima i koji će stil preovladavati ove sezone

Ovo je period kada izlazimo iz "letnjeg režima šminkanja", koji je podrazumevao minimum preparata na licu i počinjemo da se pitamo šta će se nositi ove jeseni. Upravo to smo pitali Marka Nikolića, jednog od naših najpoznatijih šminkera, a susret s njim iskoristili smo i da bismo dobili nekoliko dragocenih saveta.

– Od septembra prisutna su dva pravca šminkanja. Žene koje su se prethodnih meseci sunčale nastoje da zadrže preplanulost kože i "letnji izgled", pa koriste proizvode koji sadrže dosta sedefa, hajlajtera, bronzera... Tržište nudi obilje nijansi i tekstura, pa se taj izgled može zadržati sve do oktobra. Ukoliko je koža ostala svetla, ne treba ići na jake boje, ali moraju da budu zastupljene da bi licu dale živost. Praktično, žene svetle kože mogu da biraju sve boje kao i tamnopute, samo u nežnijem tonalitetu.

Usne u prvom planu

Boje će obeležiti nastupajuću sezonu, naročito kad je reč o karminima. Bez obzira na to da li će biti u obliku na koji smo navikli, tečni ili u vidu glosa, dominiraće na licima žena, a ovaj trend "propoveda" zeleni karmin, teget, žuti... Kad sam ih prvi put video, pomislio sam – nema šanse da će to žene koristiti, ali nisam bio u pravu. Počelo se od teget i boje grafita, ali svoje poklonike nalaze i druge boje. Daleko od toga da su opšteprihvaćeni, ali sigurno je da neće biti ni retkost.

Metalize karmini

Do sada su primat imali mat karmini, a sledeće sezone u centru pažnje biće "metalize", koji su pominjani početkom godine. To neće biti samo srebro i zlato, na koje se prvo pomisli kad se kaže "metalize", već ćete moći da nosite i crvenu, ljubičastu i sve druge nijanse na koje ste navikli, ali s "metalize" odsjajem. Po strukturi, biće nešto između klasičnog karmina i sjaja, samo što neće biti lepljivi kao glos, a to znači da će usnama pružati vizuelnu punoću, ali će se izbeći razmazivanje.

Diskretno našminkane oči

Kada na usnama imamo "jak" karmin, da ne bismo delovali "prešminkano", oči ne treba opteretiti senkama intenzivnih boja. U suštini, dovoljni su ajlajner i dobra maskara. Jedan od aktuelnih pravaca u šminkanju podrazumeva korišćenje maskara u boji. Najavangardnija je plava, ali ne teget, već bebi-plava. Teget ili tamnoljubičasta daju otvorenost oku, ali ne stavljaju akcenat na njih.

Skidanje šminke

Žene nastoje da šminku skinu u nekoliko poteza i za nekoliko sekundi. Međutim, ruževe o kojima sam upravo govorio, nekoliko slojeva maskare, ajlajnere i pudere treba uklanjati malo drugačije. Ne treba staviti micelarnu vodu, mleko ili neki drugi "skidač" na blaznicu i njome trljati lice, usta ili kapke, već njome lagano preći preko tih delova lica, a onda sačekati dva-tri minuta. Za to vreme doći će do slabljenja veza između kože i šminke, pa ćemo je vrlo lako ukloniti.

Kad smo već kod skidanja šminke, bilo bi dobro da žene imaju u vidu da za to namenjene maramice jesu najpraktičnije, ali nisu najbolja opcija za svaki dan, a naročito ne više puta dnevno, jer rade po sistemu "skidanja prvog sloja". Kada biste to, od ujutru do polaska na spavanje, uradile nekoliko puta, skinuli biste mnogo dobrih stvari koje se nalaze na koži sa zadatkom da je štite.

Kako povećati sitne oči

Pre svega, treba izbegavati tamne senke, kao i uvek popularni smokey eyes. Pravo rešenje je "jednobojan" kapak, koji se vizuelno produžava ajlajnerom (na kraju prelazi kraj kapka). Uz intenzivnu maskaru, a kad prilike dozvoljavaju i veštačke trepavice, oko postaje znatno "otvorenije". Time se pravi "lutkasti izgled", koji posmatrača tera da pažnju usmeri na trepavice, a ne na samo oko. Bilo kakvo zaokruženje, pri čemu mislim na stavljanje krejona ili maskare i na donje trepavice, činiće oko još manjim. Idealno je da u unujtrašnjost donjeg kapka stavite beli krejon, jer će tako beonjača delovati veće.