Lifestyle

Mezoterapija kose

Mezoterapija kose

Saznajte kada je pravo vreme da se reaguje na opadanje vlasi, da li se to dešava zbog zdravstvenih tegoba, stresa ili godina i kako da na pravi način sprečimo da nam vlasište deluje proređeno

Mnogo puta pročitali smo da je sasvim normalno da dnevno izgubimo 50 do 100 vlasi. Međutim, čak i kad to imamo u vidu, nije nam baš drago kad prilikom češljanja vidimo mnogo kose koja nas je napustila. Ukoliko smo sigurni da ne postoji neki ozbiljniji zdravstveni problem koji prouzrokuje opadanje dlaka, a imamo utisak da kosa postaje sve ređa, mogli bismo prvo da razmislimo o uzrocima koje je lako otkloniti. Nekad je, kao i za toliko drugih problema, kriv stres, nekad hormonske promene, režim ishrane (nedovoljan unos gvožđa), lekovi koje pijemo, frizura koja “zateže” kosu, upalno žarište, korišćenje šampona i regeneratora koji nam ne odgovaraju...

Većina žena kaže da im se kosa tokom trudnoće ili perioda dojenja bitno promenila, a situacija je slična i u menopauzi. U tim slučajevima je, naravno, reč o uticaju hormona, baš kao što testosteron, između ostalog, deluje i na to da li će muškarac imati kosu ili ne. Sve što smo pomenuli ne mora uvek da dovede do povećanog opadanja, ali može kosi oduzeti sjaj i elastičnost.

Kada primeniti mezoterapiju kose

Ukoliko smo promenili sve za šta smo mislili da smeta našim vlasima, a one i dalje opadaju ili su beživotne, možemo da razmislimo o mezoterapiji vlasišta. Kao i kad se primenjuje na drugim delovima tela, izvodi se tako što se blagim ubodima iglicama u kožu unose blagotvorni sastojci. Koktel se ubrizgava u kožu glave na dubini od milimetar-dva, a kosa može da se opere istog dana. Mada se određeno poboljšanje vidi već posle tri-četiri, za prave efekte potrebno je bar osam tretmana. Većina lekara preporučuje da se rade u intervalima od sedam do deset dana.

Kokteli

Najčešće ih čine vitamini (B grupe), minerali (cink) i amino-kiseline (arginin, cistein, glicin, glutamin). Vitamini podstiču mikrocirkulaciju korena dlake, a deluju i na stvaranje pigmenta, dok su amino-kiseline važne za stvaranje keratina, koji vlasi daje elastičnost. Hijaluronska kiselina, aplicirana u vlasište, pruža intenzivnu hidrataciju, smanjujući pritom suvoću i perutanje. Vrlo često kokteli sadrže i minoksidil, koji stimuliše rast kose tako što širi krvne sudove i pojačava prokrvljenost folikula, kao i pantenol, koji je važan za ishranu folikula dlake.

Rezultati

Koliko će mezoterapija biti uspešna, najviše zavisi od uzroka opadanja kose. Kod žena kojima se kosa proredila posle porođaja, usled stresa, menopauze ili zbog neadekvatne ishrane, kosa se sto posto vraća. Zapravo, postižu se sjajni rezultati kod svih osoba čiji su folikuli još uvek aktivni. Zanimljivo je da se ovaj metod primenjuje i kada kosa prerano počne da sedi. Naravno, mezoterapija može biti naš izbor i ako ne postoje problemi, već samo želimo da kosa izgleda lepše i blistavije.

PRP tretman

Uz mezoterapiju, koja je bezbroj puta dokazala svoju delotvornost, odnedavno nam je na raspolaganju još jedna metoda za stimulaciju rasta kose i poboljšanje njenog kvalieta. Reč je o PRP tretmanu, o kome je veoma mnogo pisano. To je prirodna metoda koja podrazumeva korišćenje vlastitih trombocita u visokoj koncentraciji. Male količine sopstvene krvi se centrifugiraju da bi se izdvojila plazma bogata trombocitima. Iz njih se oslobađaju brojni faktori rasta, koji se ubrizgavaju u vlasište. Time se poboljšava mikrocirkulacija kose, dovode hranljive supstance, a odvode toksini. Kosa posle ovog tretmana brže raste, a vlas je deblja i sjajnija. Posebno dobri rezultati postižu se njegovim kombinovanjem s mezoterapijom.