Lifestyle

Tajna nege problematične kože

Tajna nege problematične kože

Ukoliko se susrećete s različitim vrstama nepravilnosti na licu, kao što su akne, miteseri ili bubuljice, potrebni su vam posebni tretmani, a mi vam otkrivamo kako se uspešno može pobediti svaki od ovih problema

Problematična koža može da dovede do različitih nesigurnosti i manjka samopouzdanja kod osoba koje se susreću sa ovim nesavršenostima. Srećom, postoji rešenje za sve vrste nepravilnosti, a kako treba tretirati određene probleme, otkriva dr Jelena Jakić, specijalista dermatovenerolog.

Proširene pore i miteseri

– Proširene pore znak su pojačane aktivnosti lojnih žlezda. One su izraženije na masnoj koži, tako da nega kremama i kozmetikom koja je prilagođena tom tipu kože na kraju dovodi do manje vidljivih pora jer se smanjuje izlučivanje sebuma. Ukoliko je problem jače izražen, rade se hemijski pilinzi, tretmani laserom i botoksom.

Kada je reč o miteserima, oni su početni oblik akni i to su izrazi zatvorenih izvodnih kanala lojnih žlezda. Ukoliko je potrebno, uz posebnu terapiju i negu kod kuće, može se raditi i hemijski piling a prema preporuci i čišćenje lica. Treba naglasiti da je to stanje kože koje će se vratiti ukoliko prestanemo sa odgovarajućom negom – tvrdi naša sagovornica i otkriva šta je najefikasnije za lečenje ožiljaka od akni i bubuljica:

– U zavisnosti od izražaja i oblika ožiljaka, najbolje je raditi kombinacije hemijskih pilinga i stimulacije kože tretmanima vlastitom plazmom, biorevitalizacijom i slično.

Takvi postupci uvek zahtevaju vreme i više procedura da bi dali rezultate.

S druge strane, hiperpigmentacije su vid ožiljka, tako da uz terapije kod kuće treba raditi i ablativne metode kako bi se što pre postigao rezultat.

Bubuljice i akne

U zavisnosti od tipa kože i rasporeda lojnih žlezda, kao i od tipa stimulacije hormonima, akne se javljaju najčešće tamo gde se prirodno nalazi povećani broj lojnica i znojnica, kao što su čelo i brada.

Pubertetske bubuljice mogu biti sastavni deo sazrevanja kože, ali ako se radi o upaljenim i gnojnim oblicima, svakako ih treba lečiti jer je to doba kada je mladima veoma bitno kako izgledaju, a na kraju, mogu im ostati ožiljci za ceo život. Svakako od najranijeg doba savetujem posebnu negu takve kože.

Što se tiče bubuljica na dekolteu, koža na toj regiji ponaša se isto kao i na licu, pa se akne takođe mogu javiti i u toj regiji, kao i na leđima. Procedure i postupci sprovode se kao za lice, posebno prilagođenom kozmetikom i svakodnevnom negom.

Sitne potkožne bubuljice su zatvoreni komedoni i prvi stadijum akne vulgaris. Od njih dalje mogu nastati upalne promene i jače izražene akne. Takve promene mogu se čistiti klasičnim tretmanima čišćenja lica, ali obavezno uz prethodnu pripremu kože posebnom kozmetikom ili hemijskim pilinzima.


Uticaj sunca

Koža bilo kog tipa mora dodatno da se štiti od sunca, a ako se radi o problematičnoj koži, ona će na suncu uz prolazno poboljšanje na kraju doživeti pogoršanje. Od štetnog uticaja sunca štiti se tako što se površinski sloj zadebljava, a to se na takvoj koži vidi kao zatvaranje pora i pogoršanje nalaza obično nakon povratka s mora i prestanka uticaja sunca i mora. Danas postoje kreme koje su terapijske i u svom sastavu osim aktivnog delovanja imaju i zaštitu od sunca.

Nega različitih tipova kože

Nega problematične kože ne mora uvek da podrazumeva dodatno isušivanje ukoliko se izaberu dobre opcije krema i gelova, a ako se i uz ovakvu prilagođenu kozmetiku, dogodi da ona bude dehidrirana na nekim regijama, uz nju se stavlja i dodatna nega hidratantnim kremama.

Sapuni po svom hemijskom sastavu deluju na kožu odmaščujuće, a to može biti veliki problem ako je ona suva. Suvoća kože uslovljena je nedostatkom zaštitnog lipidnog sloja koji čuva vlažnost. Ukoliko se on dodatno uklanja, koža će imati izraženiju suvoću.

Hrana i akne

Ishrana utiče na stvaranje sebuma kod svih, a naročito kod ljudi koji u svojim genima imaju sklonost ka insulinskoj rezistenciji i gojaznosti, bez obzira na to što to nije izraženo u fizionomiji.

Trebalo bi izbegavati masnije i mlečne proizvode, kao i sve oblike nezdrave brze hrane jer ona nosi u sebi visoki glikemijski potencijal. Takođe, slatkiši kod nekih osoba mogu da dovedu do pogoršanja.