Lifestyle

Mleko, večni napitak

Autor: | 19/10/2017

Mleko, večni napitak

Bitno je za pravilnu apsorpciju kalcijuma, poboljšanje imuniteta, smanjenje rizika od pojave pojedinih vrsta kancera, dijabetesa, multiple skleroze i poboljšavanje krvnog pritiska

Da li ste za šolju mleka? Naučna istraživanja pokazala su da ljudi koji piju više mleka imaju manju telesnu masu i manje masnoća u organizmu od onih koji mlečne proizvode konzumiraju u manjim količinama. Pretpostavlja se da mleko zahvaljujući visokom sadržaju proteina zadovoljava osećaj žeđi mnogo bolje od ostalih napitaka, tako da ljudi koji piju mleko nakon toga jedu mnogo manje nego oni koji konzumiraju druge napitke.

Lekovita svojstva

U samo jednoj šolji mleka nalazi se 30 odsto dnevnih potreba kalcijuma, minerala koji izgrađuje i održava kosti i zube jakim, a sam kalcijum esencijalan je za formiranje kostiju kod dece i tinejdžera i podjednako važan prilikom regeneracije koštanog tkiva koje se gubi starenjem.

Mleko obezbeđuje gotovo 43 odsto vitamina D koji unosimo ishranom, čineći ga glavnim izvorom, a danas su gotovo sva mleka koja se nalaze na tržištu obogaćena pomenutim vitaminom. On je bitan ne samo za pravilnu apsorpciju kalcijuma već i za poboljšanje imuniteta, smanjenje rizika od pojave pojedinih vrsta kancera, dijabetesa, multiple skleroze i poboljšavanje krvnog pritiska. Istraživanja u oblasti sportske medicine pokazala su da je mleko i najefikasnije sredstvo za rehidrataciju organizma posle fizičkog napora, treninga ili utakmice. Ne samo da donosi organizmu tečnost već i savršen odnos minerala, vitamina, masnoća, šećera, bioaktivnih komponenti, koji odmah popravlja oštećeno mišićno tkivo.

Savet plus: Šolja toplog mleka pred spavanje može da deluje relaksirajuće zbog amino - kiseline triptofana, od koje se stvara serotonin, neurotransmiter koji opušta

Primena u ishrani

U najzdravije mlečne proizvode spada jogurt bez šećera. Potražite onaj punomasni, sa „živim i aktivnim kulturama“ (LAC) na deklaraciji. To znači kako jogurt sadrži najmanje 100 miliona kultura po gramu u trenutku proizvodnje i nakon pasterizacije. Takođe, surutku kao tehnički mlečni proizvod, ljudi koji su intolerantni na mleko uglavnom dobro podnose. Ovaj preparat nastaje pri izradi sira, a sadrži proteine, minerale i laktozu.