Lifestyle

Iste cipele nosite godinama? Uradite test i saznajte da li je vreme za kupovinu novog para

Autor: | 02/11/2017

Iste cipele nosite godinama? Uradite test i saznajte da li je vreme za kupovinu novog para

Svi imamo onaj neki najdraži par obuće kojeg se teško odričemo i nosimo sve dok se ne raspadne.

Istrošenost, istanjen đon i flekice, bol u stopalima, svrab, smrad ili patike koje su više puta bile mokre od kiše ili znoja, to su indikatori da je vreme da se ipak oprostite od svog najdražeg para obuće i kupite nove. Jedna od najvećih pretnji svakako su gljivična oboljenja koja imaju jako neugodne simptome, mogu prouzrokovati i otpadanje nokta, a lečenje je dugotrajno čak i kod onih najupornijih.

Gljivične infekcije kože pogađaju čak 20 posto odrasle populacije u svetu, a jesen koja donosi vlagu i konstantan boravak u zatvorenim cipelama pogoduje njihovom razvoju.

Nošenje zatvorenih cipela na bose noge – da ili ne?

U trenutku kada se već pojave prvi simptomi, kao što su crvenilo, peckanje i svarb između prstiju ili nakon što ste prometili zadebljane i požutele nokte, važno je odmah krenuti s lečenjem koje obavezno treba sprovesti do kraja.

Ali kako prepoznati da je vreme za bacanje obuće?

Kožne čizme 

Ako još uvek donekle dobro izgledaju, ali propuštaju, njihovo vreme je prošlo. Svakako izbegavajte dugo da boravite u gumenim čizmama za kišu jer u njima noga "ne diše" i lako će poprimiti neugodan miris.

Cipele 

Ako jedan te isti par cipela nosite gotovo svaki dan, vreme je za nove nakon godinu dana. Dobar test jeste da ih stavite na ravnu površinu i pogledate otpozadi. Ako se naginju na jednu stranu, odradile su svoje i vreme je da ih zamenite.

Kožne cipele duže će trajati ako ih redovno mažete kremama za očuvanje kožne obuće i zamenite flekice po potrebi. Mogu trajati i do deset godina, ali kada koža počne da puca oprostite se od njih.