Lifestyle

Perete li češalj jednom nedeljno?

Autor: | 06/11/2017

Perete li češalj jednom nedeljno?

Četke i češljeve za kosu koristimo svakodnevno pa bi bilo razumno pretpostaviti da ih barem jednom sedmično i peremo. Međutim, stručnjaci kažu da su navike čišćenja lica i šminke usvojene dok navika čišćenja četke ili češlja uglavnom ne postoji iako i te kako može uticati na zdravlje kose i vlasišta.

Rizik infekcije

Od gromada zapetljanih vlasi do ostataka raznih proizvoda za negu kose ono što se gomila u četkama uglavnom je vidljivo. Ali, naravno, tu je i niz ćelija mrtve kože i grinja ljudskom oku nevidljivih.

Nakupljanje kose u četki ili češlju može biti savršena podloga za preterani rast i razvoj bakterija i buđi što povećava rizik od infekcije. Zato, koliko god se trudili i koliko god novca i vremena potrošili na negu kose, sve to možete baciti u vodu nakon samo jednog poteza prljave četke. Svi ti sitni organizmi koji borave na češljevima, odlaze ponovo u kosu zbog čega se može zamastiti i gotovo neposredno nakon pranja. Zato stručnjaci savetuju da češljeve i četke perete barem jednom sedmično.

Postupak pranja

Što se tiče plastičnih varijanti, savetuje se da se takvi češljevi i četke jednostavno operu nežnim sapunom ili šamponom u malo tople vode, zatim se isperu i ostave da se dobro osuše.

Kod drvenih je sve još lakše, ali treba paziti da se površina drvenih predmeta ne ošteti prejakim hemikalijama, piše Daily Mail.

Koji su to beauty proizvodi koje nikako ne smete da delite sa drugima pogledajte OVDE