Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
17h
Običaji za Veliki petak su brojni
Masnoće su važan izvor energije koji obezbeđuje osnovne masne kiseline potrebne za pravilan rad organizma. Međutim, važno je dobro odabrati masnoću u zavisnosti od načina pripreme, kako se njena pozitivna svojstva ne bi pretvorila u nedostatke.
U principu za pripremu hrane treba birati ulja bogata polinezasićenim i mononezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama, a izbegavati transmasti. Maslinovo ulje je najpoznatije u kategoriji zdravih namirnica i ono je dobar izbor za pripremu hladnih jela i salata, ali nije pogodno za prženje hrane.
Za prženje – ulje repice
Ovo ulje ima nisku tačku dimljenja pa brzo zagori i onda otpušta štetne slobodne radikale. Zato za prženje treba birati neka druga ulja, kao i svinjsku mast, naravno, ukoliko podnosite njen ukus ili je izbegavate iz verskih ubeđenja.
Što se suncokretovog ulja tiče, eksperimenti koje je sproveo profesor Martin Grutvild iz Lestera pokazali su da ono prženjem oslobađa štetne aldehide, koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka. Istraživanjem je utvrđeno da suncokretovo ulje otpušta mnogo više aldehida, nego mast i puter, pa važi za jednu od najlošijih masnoća za prženje.
Ulje repice je bolji izbor. Petnaest grama ulja repice sadrži 134,5 kcal i 14,9 masti, od kojih ih je gram zasićenih. Zagrevanjem ne gubi kvalitet niti se tako stvaraju štetna jedinjenja, pa je odličan izbor za prženje.
Kokosovo, palmino, ulje avokada
Sve popularnije postaje kokosovo ulje. Ono je najbogatiji poznati izvor masnih kiselina srednjeg lanca. Sadrži 90 posto zasićenih masti i njegov kvalitet se ne menja zagrevanjem. Jedna kašika od 15 grama ima 135 kcal i 15 grama masti, od kojih 13,9 grama zasićenih.
Kokosovo ulje, eliksir zdravlja i lepote
I palmino ulje, poput kokosovog, ima visoku tačku dimljenja, pa je pogodno za prženje i dinstanje. Odličan izbor je i ulje avokada koje se kod nas na tržištu teško može naći. Ovo ulje bogato je fitonutrijentima i teško oksidira, što znači da je pogodno za obradu na visokim temperaturama. Sadrži oko 70 odsto monozasićenih masti, vitamin E i kalijum.
Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
17h
Običaji za Veliki petak su brojni
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
1 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Tajna koju mnogi ne žele da znate: Ako ovo stavite u cveće, preporodiće se!
27/04/2024
5 dana
Ljuske od jaja mogu da se koriste za ovo
Luksuzna skoro kao Čolina: Prve fotografije raskošne vile Saše Matića na Košutnjaku
02/05/2024
14h
Kuća Saše Matića na Košutnjaku
Horoskop za 3. maj: Ribe pred velikom emotivnom dilemom, a evo šta očekuje Rakove i Vage
02/05/2024
13h
Horoskop za 3. maj 2024. godine
Nema veze što je oženjen: Zgodni doktor odveo Irinu Vukotić na rođendansko putovanje (FOTO)
02/05/2024
16h
Dečko Irine Vukotić očarao voditeljku