Lifestyle

DAN ZAPOČINJE TOPLOM LIMUNADOM: Evo kako izgleda ishrana doktorke Katarine Bajec i šta vam savetuje da obavezno sledite

Katarina Bajec otkriva svoje male tajne za zdrav život.

DAN ZAPOČINJE TOPLOM LIMUNADOM: Evo kako izgleda ishrana doktorke Katarine Bajec i šta vam savetuje da obavezno sledite

Godinama unazad doktorka Katarina Bajec (42) stručnjak je kojem se veruje, a njene emisije u kojima neretko ugošćuje poznate ličnosti s kojima razgovara na teme o zdtavlju, ali i veoma praktični i korisni saveti koje pruža gledaocima popularizovali su je kao jedno od omiljenih lica iz sveta medicine. U nastavku vam prenosimo nekoliko saveta iz oblasti ishrsne koje Katarina primenjuje u sopstvenom životu i otkriva kako izgleda njena svakodnevica.

- Obožavam voće, povrće, ribu i supe. Meso takođe jedem, ali mi nije omiljeno, tako da ga ne uzimam često. Ljudi nekada ne mogu da poveruju koliko voća i povrća pojedem. Nisam pristalica ekstremnog odricanja, to nije dobro za psihičko i fizičko zdravlje. Savetovala bih samo da se vodi računa o količini. Ključ je u umerenosti. Preterano konzumiranje hrane, pa potom neki režim gladovanja ili detoksikacije u trajanju od pet dana koji podrazumeva ispijanje sokova veliki su stres za telo - rekla je doktorka koja svakako ne preporučuje brzu hranu, iako priznaje da se i njoj ponekad dogodi da je konzumira.

- Ja to zovem praznim kalorijama, jer ne idu u prilog zdravlju i ne pružaju mi zadovoljstvo. Zato se trudim da uvek imam vremena za zdrav obrok, što i drugima preporučujem. S druge strane, ne brinem se i kada uzmem nešto što i nije najzdravije, pošto je ono zdravo daleko češće u mom tanjiru, što je najvažnije. Pomodarstvo u smislu poštovanja trendova u ishrani, poput gladovanja, takođe ne podržavam. Takvi režimi imaju smisla samo ako za to postoje opravdani razlozi i ako ne ostavljaju posledice - istakla je Bajec koja nikada nije držala dijetu, čak ni nakon što je rodila dvoje dece.

- Nikada nisam imala problem sa težinom. Čini mi se da ceo život izgledam ovako kao sada. U prvoj trudnoći, a tada sam bila student druge godine fakulteta i imala samo 21 godinu, ugojila sam se svega 10 kilograma. Bila sam veoma ambiciozna i bez dana pauze, sa malom bebom, nastavila sam studije. Kako je sin, kom je sada 21, rastao, pratio je ono što učim. Već kao jako mali znao je mnogo toga o ljudskom telu. Nije se opredelio za medicinu. Student je elektrotehnike. Sa drugim detetom, koje sada ima četiri godine, bila sam trudna u zrelim godinama, ali ni tada nisam dobila na težini više od preporučenog - izjavila je Katarina koja uvek ističe doručak kao najzdraviji obrok.

Pročitajte: Katarina Bajec nije pristalica strogih dijeta, a vitku liniju duguje ovome

- Moj dan započinje toplom limunadom ili čajem. Kafu ne pijem. Nisam njen ljubitelj. Divim se ljudima koji razlikuju vrste i arome kafe. Meni je sve to isto. Doručkujem rano. Jedno vreme sam jela ovsene kaše, a onda sam shvatila da moje telo brzo metaboliše ugljene hidrate i da mi treba jači obrok. Od tada uzmem jaja ili lososa. Ne preskačem doručak jer se bez njega ne osećam dobro. Moram biti iskrena i reći da se slatkiša nikada ne odričem, i obožavam ih. Sreća da sam jutarnji tip pa se ti slatkiši koje pojedem pre podne potroše do kraja dana. Kada se slako jede ujutro, to je energija za mozak, a kada se uzme uveče, onda su to naslage na stomaku - objasnila je poznata doktorka.

Komentari (0)

Loading