Lifestyle

Otvorena izložba Jakova Simovića

Izložbu Jakova Simovića sinoć su, u Galeriji O3ONE u Dorćol PLATZu, otvorili Ljubiša Simović, istoričar umetnosti i Nemanja Jovanov, profesor fotografije.

Otvorena izložba Jakova Simovića

Foto: Mitar Mitrović

Ljubiša Simović je istakao da tema izložbe "Zastava je pala na nas" sa simbolom zastave Jugoslavije nije niti politički ni ideološki simbol već potpuno drugačiji odnos prema zastavi i simbolu uopšte:

Foto: Mitar Mitrović

 

"Jakov prepoznaje otvorenost i slobodu koju je u pričama ta zemlja imala, kao i raznolikost i bogatstvo koje je ta zemlja baštinila. On tu dodaje svoju generaciju, mlade ljude koji imaju vedar i drugačiji odnos prema budućnosti i prema sadašnjosti. Kao fotograf i kao umetnik Jakov je neko ko voli ljude, voli ljudsku figuru, i ono što je bitno jeste da pokušava iz svakoga da izvuče najlepše, i čini mi se da to i uspeva. Kada je u pitanju njegov umetnički zanat, prepoznaje se da je fotografiju video kao magiju svetla, i ovde on ima barokan pristup u kome gotovo rembrantovski gradi to svetlo koje miluje njegove figure i time podiže najveći stepen estetske vrednosti. Na samom kraju ono što krasi njega i njegovu izložbu jeste ta vedrina, polet, optimizam,i time svoju umetničku karijeru započinje na jedan najlepši način."

Foto: Mitar Mitrović

 

Nemanja Jovanov skreće pažnju na razvojni put Jakova Simovića:

Foto: Jakov Simović

 

"Kao svog učenika ispratio sam Jakova od poznavaoca fotografije do čoveka koji otvara svoju samostalnu izložbu i ja sam na to kao njegov profesor zaista ponosan. Moram da kažem da je interesantno kako Jakov objektivom sakuplja komadiće te strašne destrukcije koja je trajala više decenija i sastavlja ih u ono što mi danas želimo da pamtimo šta je Jugoslavija bila. Pored zanatskih stvari najviše sam ponosan što je Jakov naučio da razmišlja i da sastavlja od prosutih komadića stvarnosti neku svoju stvarnost koja se u dvodimenzionalnim ramovima našla pred vama."

Foto: Mitar Mitrović

 

Izložba je otvorena 25.maja a možete je pogledati u Galeriji O3ONE u Dorćol PLATZ-u u Beogradu do 30.maja.

Foto: Mitar Mitrović

 

Foto: Mitar Mitrović

 

 

Komentari (0)

Loading