Lifestyle

Lepota: Uklonite fleke sa kože

Lepota: Uklonite fleke sa kože

Bilo da se pege javljaju usled prekomernog izlaganja suncu, da su posledica starenja, hormonskih promena, upotrebe lekova ili jakih preparata, potrebno je na pravi način rešiti ovaj estetski problem 

Kada se pomenu fleke, prvo pomislimo na one nastale posle izlaganja suncu i takozvane staračke, koje prate određene godine. Međutim, postoji još niz razloga koji dovode do njih, počevši od trudnoće i hormona, preko pojedinih lekova do sastojaka nekih kozmetičkih preparata. Sunce ne samo da utiče na pojavu ili intenziviranje postojećih fleka, već nam ne dozvoljava da tretmane za njihovo uklanjanje radimo kad poželimo. Posle tih tretmana preporučuje se izbegavanje sunca ili nanošenje krema s visokim zaštitnim faktorima, pa je zato upravo sada pravo vreme da se pozabavimo tim estetskim problemom.

Utvrđivanje problema

Prvo što treba da uradimo jeste da realno procenimo da li flekice koje imamo zaista zaslužuju da im posvetimo pažnju. Ako ćemo da budemo iskreni, nekad od sitnice pravimo problem, a to što nama toliko smeta niko drugi ne primećuje. U takvim slučajevima malo pudera ili korektora promenjenu pigmentaciju čine nevidljivom. Šminkeri čak kažu da žene koje imaju flekice ne treba da lice opterećuju “jakim” puderima, koji imaju veliku moć pokrivanja, već da je mnogo bolje da odaberu neki lakši, a da na ta mesta stave malo korektora. Podrazumeva se da je poterbno sve lepo ujednačiti ili, kako bi oni rekli, izblendirati. Treba imati u vidu i to da pojava pega na rukama nije uvek znak starosti. Kod nekih ljudi se pojavljuju u trenutku kada ih od tog životnog perioda deli popriličan broj godina.

Činjenica je da je internet prepun saveta za eliminaciju fleka pomoću prirodnih sastojaka, kao i da oni, uglavnom, ne mogu da naprave veliku štetu, osim kad baš stvorimo neko “čudno jedinjenje”. Međutim, neminovno se nameće pitanje njihove efikasnosti, pogotovo na duži rok. Zbog toga odmah treba razmišljati o hemijskim pilinzima i laserskom uklanjanju fleka.

Hemijski pilinzi lica

Svi smo čuli za njih, ali možda valja pomenuti da oni mogu da budu površinski i srednje duboki. Površinski su uglavnom na bazi glikolne kiseline, različite koncentracije (20, 35 i 50 odsto). Posle njih nemate crvenilo niti dolazi do ljuštenja kože. Jedino se javlja vrlo blago perutanje. Kada se rade srednje duboki pilinzi, ljuštenje počinje trećeg ili četvrtog dana. Kod srednje dubokih se novi tretman radi kad prestane perutanje, a površinski mogu da se ponavljaju na dve-tri nedelje, s tim što ukupan broj tretmana treba da bude tri-četiri. Hemijski pilinzi su dobri za uklanjanje bilo koje pigmentacije, a mogu da se koriste i kao antiejdžing ili tretman akni.

Lasersko uklanjanje fleka

Laseri se dosta koristi u medicini, u antiejdžing sferama, što je i razumljivo kada se ima u vidu koliko su efikasni. Danas je talasna dužina laserskog snopa tako dizajnirana da može da deluje upravo na ćelije sa ekcesivnom produkcijom pigmenta, a da pri tome ne oštećuje okolno tkivo, niti normalan pigment kože. Blago termosenzitivno dejstvo lasera pruža nam i mali bonus – dolazi do stimulacije stvaranja kolagena, što dovodi do zatezanja i podmlađivanja kože. Neposredno posle tretmana javlja se blago crvenilo kože, koje vrlo brzo prolazi. Bitno je što odmah možemo da se vratimo svakodnevnim aktivnostima. Broj ponavljanja zavisi od osobina same kože i intenziteta promena, a najčešće je potrebno uraditi dva-tri tretmana, s razmakom od četiri do šest nedelja.

Savet plus

Uklanjanje fleka treba raditi tokom jeseni i zime, jer koža posle tretmana ne sme da se izlaže suncu