Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja: Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu spava

Gotovo dve trećine ispitanih građana Srbije u proseku ne spava poželjnih sedam do osam sati, a čak polovina ima osrednji kvalitet spavanja, pokazalo je najnovije istraživanje koje su u Srbiji za kompaniju JYSK sprovele istraživačke agencije Masmi i Hendal

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja: Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu spava

Promo/ Nikola Rudić

Srbi nedovoljno spavaju noću, ali imaju naviku kratke dremke tokom dana koja najčešće traje od 30 minuta do sat vremena, a kako naglašavaju anketirani građani, najvažniji preduslovi za kvalitetan san su sveže oprana posteljina, provetrena prostorija i kvalitetan dušek.

Nedostatak sna i problem sa spavanjem mnogima ugrožava zdravlje i kvalitet života, a na ovu opasnost svetske organizacije upozoravaju već više od decenije. Kao lider u kategoriji proizvoda za spavanje, kompanija JYSK je sprovela jedinstveno istraživanje o navikama spavanja za tržište Srbije pod nazivom “Znamo li kako spavamo?” kako bi otkrila najčešće uzroke lošeg sna, ali i podigla svest o važnosti higijene i kvaliteta spavanja.

Promo/ Nikola Rudić

 

Zvjezdana Novak, menadžerka za komunikacije u JYSKu za tržišta Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, ističe da je cilj kompanije da kulturu spavanja u Srbiji podigne na viši nivo.

„Kao stručnjak za kulturu spavanja i življenja, JYSK ima dugogodišnju tradiciju da svojim kupcima nudi proizvode koji u značajnoj meri mogu da poboljšaju kvalitet života. Svima nam je poznata činjenica da je dobar san podjednako važan kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Zato smo kao kompanija sproveli istraživanje o navikama spavanja u regionu, koje će nam pomoći da saznamo koji su to najčešći problemi sa kojima se građani susreću kada je reč o noćnom snu, ali i da na još bolji način odgovorimo na potrebe naših vernih potrošača. Pored asortimana proizvoda za kvalitetan san, našim kupcima nudimo i kompletno savetovanje i pomoć pri izboru adekvatnih proizvoda za spavanje, a upravo to je fokus JYSK škole spavanja koju smo pokrenuli prošle godine. Naš cilj nije samo da prodamo jastuk, jorgan ili dušek, već da se pobrinemo za individualne potrebe naših kupaca, kako bi se zaista kvalitetno naspavali“, objasnila je Zvjezdana Novak.

Istraživanje pokazuje da svaki treći ispitanik naše zemlje spava u fetus položaju, za koji se smatra da je poželjan za ljude koji imaju problem sa hrkanjem, ali sa druge strane, većina stučnjaka ističe da ova poza loše utiče na zdravlje kičme i vratnog dela. Žene u Srbiji najviše vole da spavaju u čarapama, a iako su o ovoj navici oduvek postojala oprečna mišljenja, nove svetske studije ukazuju da spavanje u čarapama zapravo povećava dotok i cirkulaciju krvi. Rezultati istraživanja pokazuju i da se ispitanici od 18 do 34 godina značajno teže bude, dok građani stariji od 55 godina mnogo lakše ustaju tokom uobičajenog jutra.

Pored ubrzanog tempa života i mnogobrojnih obaveza, na kvalitet sna skoro polovine ispitanika najviše je uticao dolazak prinove u porodicu, dok su se ekonomska kriza, selidba i Covid 19 odrazili na trećinu građana Srbije.

Promo/ Nikola Rudić

 

Suzana Adžić, psihijatar na Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ističe da je u svakodnevnom životu od izuzetne važnosti organizacija slobodnog vremena, kao vid relaksacije i odbrane od niza stresova sa kojima se susrećemo na dnevnom nivou.

“Higijena zdravlja se ne odnosi samo na somatsko, već i na naše mentalno zdravlje, jer to predstavlja jednu neraskidivu vezu. Samim tim, ove aspekte zdravlja u životu moramo uzeti u obzir, uključujući i higijenu sna i rituale koje obavljamo i poštujemo svakodnevno. Simbioza svih ovih aspekata zdravlja daje kvalitet našem životu. Ukoliko se osećamo iscrpljeno, razdražljivo i umorno nakon buđenja i tokom dana, potrebno je odmah zatražiti stručnu pomoć, jer naše zdravlje ne čeka sutra”, naglašava Suzana Adžić.

Promo/ Nikola Rudić

 

Kada je reč o adekvatnoj opremi za spavanje, rezultati istraživanja pokazuju da petina ispitanika spava na dušeku i jastuku starijim od deset godina unatoč preporuči da se jastuci koriste od tri do pet, a dušeci od sedam do devet godina. Četvrtina anketiranih najčešće spava sa više jastuka, među kojima su najzastupljeniji jastuci punjeni veštačkim vlaknima, kao i jastuci od memorijske pene, dok oko 20 odsto ispitanika koristi jastuk punjem perjem. Nešto više od polovine ispitanika spava na bračnom krevetu, svaki četvrti na single krevetu, a svaki peti na kauču, dok su najčešće korišćeni dušeci među stanovnicima Srbije sa memorijskom penom, ali i dušeci sa oprugama.

Za više saveta i rešenja za bolji i kvalitetniji san, ali i ideje za bolju higijenu spavanja posetite JYSK školu spavanja.

Komentari (0)

Loading